ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ - Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri İçişleri Bakanlığınca hazırlanan Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın İlişkin yayımlanan kanun tasarısına ilişkin basın açıklaması yaptı.

 

Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri İçişleri Bakanlığınca hazırlanan Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın İlişkin yayımlanan kanun tasarısına ilişkin Van Barosunda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına kadın hakları komisyonu üyeleri Esra İdil Salaz, Gülşen Şen, Gülistan Ağcakaya, Yasemin Güner ve Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Ekin Yeter katıldı. Basın açıklamasında konuşan Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Ekin Yeter, “Bilindiği üzere İçişleri Bakanlığınca hazırlanan Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın İlişkin Kanun Tasarısı TMBB Başkanlığına sunuldu. Bu kanun tasarısı köklü değişiklikleri beraberinde getirecek bir içeriğe sahiptir.” Dedi.

 

“ÇOCUK İSTİSMARININ TESPİTİ ZORLAŞACAKTIR”

Kanun tasarısındaki değişikliklerle birlikte tasarının 5’inci maddesinde yer alan; “Sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimlerinin Nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılacağının” içeren düzenleme ile bildirimde zorunluluğun kaldırılıp sözlü beyana dayandırılması ile doğumların tamamen kontrol ve takibi sağlanamayacağını dile getiren Yeter, “Çocuk İstismarının tespiti ve yargı önüne getirilmesi zorlaşacaktır.” Diye konuştu.

 

“KÜÇÜK YAŞTA EVLİLİKLER KOLAYLAŞTIRILACAK”

Yeter konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Tasarıdaki bir diğer değişiklik de il ve ilçe müftülerine de evlendirme memurlarına verilen yetkilerin tanınmasıdır. Müftülerin sosyal yaşamdaki alanının genişletip etkinliğini artırmayı hedefleyen bu değişiklik küçük yaşta evlilikleri kolaylaştıracaktır. Bu durum beraberinde evliliklerin bildirilmesi yükümlülüğünü de tasarı ile kaldırdığından kayıt dışı evliliklere sebep olma riski taşımaktadır. Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu Olarak Anayasanın Laiklik ilkesine, Medeni Kanun'un ruhuna aykırı, cinsel istismarların takibini zorlaştıran ve belli bir dine mensup makamları ön plana çıkaran özellikle kadın mücadelesi kazanımlarını boşa çıkaran bu düzenlemeleri kabul etmiyoruz.” 

Editör: TE Bilisim