Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, hem ilçedeki kadınların sorunlarıyla yakından ilgileniyor hem de kız çocuklarının eğitimi için büyük çaba sarf ediyor. Kaymakam Uçar, “Kadınların bulunduğu her ortama daha rahat girebiliyoruz. Kadınlar çok rahat şekilde özel yaşantısına kadar her şeyi paylaşabilme fırsatını yakalıyor.” Dedi.

 

Van'ın merkez Tuşba ilçesinin kaymakamı Meral Uçar, hem kadınların sorunlarıyla yakından ilgileniyor hem de kız çocuklarının eğitimi için çaba gösteriyor. Eskişehir Üniversitesinde Maliye Bölümü'nü bitirdikten sonra İngiltere'de eğitim alan Meral Uçar, 2006'da İçişleri Bakanlığının açtığı kaymakamlık sınavını kazandı. Staj döneminin ardından 2009'da Kastamonu'nun Azdavay ilçesinde ilk görevine başlayan Uçar, Kilis, Gümüşhane ve Şanlıurfa'da da vali yardımcılığı ve kaymakamlık yaptı.

 

“DEVLETİN CİNSİYETİ YOKTUR”

Son kararnameyle Tuşba Kaymakamlığına atanan Uçar, üç aylık süreçte kadınların sorunlarıyla yakından ilgilenirken, kız çocuklarının eğitimi için de çaba sarf ediyor.

Uçar, yaklaşık 5 yıldır bölgede görev yaptığını söyledi. Çok olumlu tepkiler aldığını belirten Uçar, “Bölgenin geleneksel yapısından dolayı kadın kaymakam olmak avantaj. Vatandaş için devletin cinsiyeti yoktur. Her şey yaptığınız işle ölçülüyor. Kadın olmamız nedeniyle hem kadınlar hem de erkeklerle içli dışlı olma şansı yakalayabiliyoruz. Kadınların bulunduğu her ortama daha rahat girebiliyoruz. Kadınlar çok rahat şekilde özel yaşantısına kadar her şeyi paylaşabilme fırsatını yakalıyor.” Dedi. Uçar, kadın kaymakam olması nedeniyle hem ilçenin nabzını tutabildiğini hem de hürmet gördüğünü dile getirdi. 

 

“HİSSEDEREK YAŞAMAK İSTİYORUM”

Hiçbir zaman kadın kaymakam olmanın sıkıntısını yaşamadığını, aksine büyük avantajlarını gördüğünü bildiren Uçar, “Bölge insanının kadın-erkek eşitliği konusunda daha ayrımcı bir düşünce yapısına sahip olduğu düşünülüyor. Ama bu konuda biraz haksızlık edildiğini düşünüyorum. Bugüne kadar hep aksini yaşadım. Kaymakamlık yaptığım bölgenin insanını, makamıma getirdikleriyle görmek ve hmek istemiyorum. Yaşadıkları yerlerde onlarla birebir konuşarak, o ortamı hissederek anlamaya çalışıyorum. Evlerine çok rahat girip çıkabiliyorum. Kadınların eşlerinin yanında dile getirmek istemedikleri durumları oluyor, onlarla evin ayrı bir bölümünde özel görüşüyorum.” Dedi.

 

KADINLARA ÖNCELİK!

Uçar, bölgedeki kadınların, çocuk sayısının fazla olması nedeniyle kendilerine zaman ayıramadığına işaret etti. Bu nedenle ilçedeki faaliyetleri kadınları önceleyerek yapacaklarını anlatan Uçar, “Maddi yardımda bulunacaksak bunu kadına vermeyi tercih ediyorum. Çünkü hem ev hem çocuk hem de evin ihtiyaçlarıyla ilgilenen ve o sıkıntıları bilen kadındır. O yüzden biraz daha onların kontrolüne bırakmaya çalışıyoruz. Bu fark şimdiden hissediliyor. Kaymakamlığa gelenlerin yüzde 80'inden fazlası belki de kadındır.” Diye konuştu. 

 

KIZ ÇOCUKLARI OKUYACAK!

Uçar, kız çocuklarının okula gidebilmeleri için gerekli ortamı sağlamak istediklerini vurguladı. Bu ortamın sağlanması durumunda kadınlara ve ülkenin geleceğine büyük katkı sunulacağını ifade eden Uçar, “Kız çocuklarının okuyabilmesi için, ailelerin maddi durumlarından ya da babalarından kaynaklı bir durum varsa, gelip bu durumu bize anlatmalarını istiyoruz ve bu yönde yapılabilecek her şeyi devlet olarak yerine getireceğimizi ifade ediyoruz. Kız çocuklarının eğitimi için bütün imkanları kullanacağız.” Şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim