Edremit Belediyesi ve DTK Sağlık Meclisi tarafından düzenlenen kadın sağılığı eğitimine katılan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, “Kentimizde son günlerde dikkat çekici boyutta kadın ölümleri var. Bunlar hiçbirimizi sevindirmez, hiçbir erkeği de sevindirmemeli. Ama zamanında önlem alabilirsek, zamanında birbirimize duyarlı olabilirsek kadınlar olarak komşumuzun derdini kendi derdimiz gibi bilebilirsek, dayanışabilirsek bu sorunları aşabiliriz ve kadın ölümlerini engelleyebiliriz.” Diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Eminpaşa Mahallesinde Edremit Belediyesi ve Demokratik Toplum Kongresi ( DTK) Sağlık Meclisi’nin ortaklaşa yürüttüğü Kadın Sağlığı Eğitimi programına katıldı. Çoban'ın yanı sıra eğitime Edremit Belediyesi Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin, Edremit DBP İlçe Eş Başkanı Neriman Urar ve HDP ilçe eş başkanı Gülşah Hakan katıldı. Kadın Sağlığı Eğitimi başlamadan önce konuşan eş başkanlar kadın sağlının önemine değindi. İlk olarak konuşan Edremit Belediyesi Eş Başkanı Rojbin Çetin, dilinden uzaklaştırılan kadınların aynı şekilde bedenlerinden de uzaklaştırıldığını belirtti. Çetin, iki aydır mahallelerde sürdürülen programların kadınlarda iyi bir zihniyet oluşturduğunu ve kadınların hekimlerinin yine kendilerinin olduğunu ifade etti.

“KADINLAR SADECE KENDİ SAĞLIKLARINDAN SORUMLU DEĞİLLER”

Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, DTK’nın sağlık komisyonu ve Edremit Belediyesi emekçilerinin böyle bir sosyal bir çalışma yaptıkları için teşekkür etti. Çoban, siyasi çalışmalar yaptıklarını ama sosyal yönlü ve halkın sosyal ihtiyaçlarını da aksatmadan götürmeleri gerektiğini dile getirdi. Sağlık gibi önemli konularında yakından ilgilenmeleri, zaman ve emek harcanması gereken bir konu olduğunu belirten Çoban, herkesin doktora gitme durumunun olmayabileceğini ancak sağlık konusunda herkesin bilgi edinmesi gerektiğini ifade etti. Kadınların sağlıkla ilgili bilgi edinmek zorunda olduklarının altını çizen Çoban, kadınların hem kendileri hem de büyüttükleri çocukları için bu eğitimleri almaları gerektiğini ifade etti. Kadınların sadece kendi bedenlerinden sorumlu olmadığını, aynı zamanda evin içinde bakmakla sorumlu olduğu bütün bireylerin sağlığından sorumlu olduğunu söyleyen Çoban, bu nedenle her kadının bu konuda daha çok bilgiye sahip olması gerektiğinin altını çizdi.

ÇOBAN: KADIN ÖLÜMLERİNİ DURDURABİLİRİZ

DBP’li belediyelerin kadınlar için yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Çoban, Kadınların her ihtiyacı için belediyelerde sözcüler ve kadınların olduğunu, kendilerinin direk gelip bütün taleplerini rahatlıkla ulaştırabilecekleri kadın kurullarının ve eş başkanlarının olduğunu dile getirdi. Van’da son günlerde kadın cinayetlerinin arttığını ve bazı kadınların ne yaşadıklarını bilmedikleri ve zamanında müdahale etmedikleri için böyle bir durumla karşı karşıya kaldıklarını aktaran Çoban, “Belki bazı kadın ölümlerini basında duyuyorsunuz, ama bazı sessiz ölümlerde var. Kentimizde son günlerde dikkat çekici boyutta ölümler var. Bunlar hiçbirimizi sevindirmez, hiçbir erkeği de sevindirmemeli. Ama zamanında önlem alabilirsek, zamanında birbirimize duyarlı olabilirsek kadınlar olarak komşumuzun derdini kendi derdimiz gibi bilebilirsek, dayanışabilirsek bu sorunları aşabiliriz ve kadın ölümlerini engelleyebiliriz. Ne olursunuz bir derdiniz varsa gelin bize söyleyin birlikte çözüm arayalım” diye konuştu.

“HER SORUNUNUZUN ADRESİ BİZLERİZ”

Türkiye’de ilk kez Van Büyükşehir Belediyesi'nde kadın daire başkanlıkları, kadın müdürlükleri, kadın erkek eşitliği komisyonları oluşturduklarını aktaran Çoban, “Bu birimler sizin sorunlarınızı dinlemek ve çözmek için var. Yine biz eş başkanlar size bu konuda yardımcı olmak için varız. O yüzden sorunlarla baş edemiyorsanız bize getirin. Tek başınıza baş edemiyorsunuz ama gücümüzü birleştirebilirsek baş edebiliriz ve dayanışarak sorunu aşabiliriz. O yüzden her sorununuzun adresi bizleriz, biz kadınlarız, biz eş başkanlarız. Lütfen sorununuz size kapalı kalmasın, sorunlarınız alıp bize getirin.” Dedi. Çoban’ın konuşmasının ardından DTK sağlık komisyonu kadınlara kadın sağlığı hakkında bilgiler verdi. Çoban ve Çetin'de semineri kadınlarla birlikte dinledi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim