İpekyolu Belediye Meclisinin 2’nci oturumda ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel oturum gerçekleştirildi. 

 

İpekyolu Belediyesi Mart ayı olağan meclis toplantısının Van TSO binası Tuşba toplantı salonunda İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Veysel Keser, DBP’li ve Ak Partili meclis üyelerin katılımıyla başladı.

 

Meclisin İkinci günün ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar’ gününe denk gelmesi nedeniyle meclis kadınlara özel tek gündemle açıldı. Meclis divanın tamamı kadınlarda oluşurken, Meclis başkanlığı yapan İpekyolu Belediye Eşbaşkan Yardımcısı Nermin Unat, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlayarak sözlerine başladı. Tarihten bu güne kadın mücadelesine değinen Unat şu ifadelere yer verdi: “Bu günleri direnen kadınlara borçluyuz. Anıları önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

 

Tek gündem olan Kadın Komisyonu ile Kadın Erken eşitlik komisyonun raporunun okundu. Komisyon raporunda kadın çalışmalarında ve hazırlanan sinevizyon çalışmasına değinildi. Komisyon raporundan sonra kadınları konu alan sinevizyon gösterildi. Sinevizyondan sonra söz alan Melahat Şedal şu ifadelere yer verdi: “Bir 8 Mart daha karşılarken, tarihi kadın direnişi bugün daha da büyüyerek özgürlüğe yürüyor. Bugün bizim için kutlama günü değil direniş günüdür. Kadının direnişiyle başlayan ve Sakinelerle, leyalarla devam eden, Sevelerle zirveye taşınan mücadele devam ediyor. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü başta aramızda bulunamayan Eşbaşkanımız Aygül Bidav, burada bulunan kadın meclis üyelerini ve tüm kadınları direniş gününü kutluyorum.”

 

ÇARŞAF TARTIŞMASI ÇIKTI

Mecliste söz alan Ak Partili meclis üyesi Şevket Zorkul ise öncelikle kadınları ayırt etmeden tüm kanların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutladı. Zorkul, “Videoda kadınların üzerindeki çarşafı çıkarıp özgürlüğüne kavuşmuş gibi gösterilemez. Çarşaflı olmak özgür değildir anlamına gelmemektedir. Kadınların direnişine değinecek çok şey var onarın direnişinden saygı ve sevgiyle bahsediyoruz. Ben bu günden dolayı başta Sayın Aygül Bidav ve tüm kadınların kadınları günün kutluyorum” şeklinde konuştu.

 

“ÖZGÜRLÜĞÜ GİYİMİYLE DEĞERLENDİRMİYORUZ”

Zorkul’un bu konuşması üzerine söz alan DBP’li meclis üyesi Şehzade Kurt, “Evet annelerimiz de çarşaf giyerdi. Ancak görüntüde anlatılmak istenen, İŞİD çeteleri tarafından kadınlara zorla giydirilen ve köle pazarlarından satılan kadınları özgürlüğüne kavuştukları andır. Kadınlar baskı altında kurtulmaları sonucunda özgürlüğüne kavuşmaları sonucunda sevinçleri üzerindeki çarşafları atarak göstermiştir. Bunun bu şekilde anlamak lazım. Altını çizerek söylüyorum, bizim anlayışımız da kadının giyimi kesinlikle kadının özgürlüğünü kısası değildir. Biz kadının özgürlüğünü giyimiyle asla değerlendirmeyiz. İŞİD’teki çarşaf bir zihniyetin ürünüdür. Kadın ne isterse onu giyer buna kimse onun yerine karar veremez” İfadelerine yer verdi.

 

Tartışmaların ardından Kadın Komisyonu ve Kadın Erkek Eşitlik Komisyon raporu oy birliğiyle meclisten geçti. Meclis toplantısının bitiminin ardından Eş Başkan Veysel Keser tarafından kadın meclis üyelerine hediyeler verildi. 

Editör: TE Bilisim