Van İl Müftülüğü tarafından Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle organize edilen ‘Cami ve Kadın Buluşması’ programı kapsamında kadınlar ve çocuklar tarihi Hüsrev Paşa Camisini gezdi.

 

Mimar Sinan'ın Doğu'daki tek eseri olan tarihi Hüsrev Paşa Külliyesini kadın ve çocuklara anlatan İl Müftüsü Nimetullah Arvas, “Her yıl olduğu gibi bu yılda 1-7 Ekim tarihleri, Diyanet İşleri Başkanlığımızın talimatıyla Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlanmaktadır. Tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de bu haftayı çeşitli program ve etkinliklerle zenginleştirmeye çalışıyoruz. Bugün sabah saatlerinde Hacı Ali Akın İlköğretim Okulunda 600 öğrencimize kitap dağıttık. Akabinde cami ve kadın buluşması programı çerçevesinde de ilimizin en eski camisi olan bu camimizde hanım kardeşlerimizin ziyareti amacıyla bir program tertip ettik. Bu cami 1600’lü yıllarda Mimar Sinan’ın eseri olup Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır” dedi.

 

Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle her sene bir tema işlediklerini ve bu seneki temanın ise ‘Cami ve Kitap’ olduğunu ifade eden Müftü Arvas, eskiden tüm camilerde kütüphaneler olduğunu ve bu iki kavramın birlikte zikredildiğini ifade etti.

Müftü Arvas’ın konuşmasının ardından tarihi camiyi gezen minikler, meraklı bakışlarla camii içerisinde bulunan mihrap, mimber ve diğer bölümleri inceledi. Yeşil Cami Kur’an Kursu öğrencisi minikler camiyi çok beğendiklerini ifade ederken, kurs hocası Esma Mantaş ise, “Bugün çocuklarımızla birlikte tarihi camimizi ziyaret ettik. İl Müftümüz ve müftülük görevlilerimizle beraber çocuklarımıza mihrabı, mimberi ve vaaz kürsüsünü tanıttık. Ayrıca il müftümüzün bu hafta münasebetiyle verdiği vaazı dinledik. Çocuklarımız sevinçle cami içerisinde koşuştular. Onlar için de önemli bir tecrübe oldu. Bugün ve ileriki hayatlarında bu tecrübeyi hep anacaklardır” diye konuştu.

 

Program Cami İmam Hatibi ve Hattat Ahmet Hüsrev Koyuncu’nun hat sanatı serginin gezilmesiyle ve katılımcılara verilen hediyelerin ardından sona erdi. 

Editör: TE Bilisim