Kars'ın her mevsim turizm potansiyeline sahip ilçesi Sarıkamış'ta açılan ahşap yakma sanatı kursu, kadınlara "iş umudu" oldu.

 

Sarıkamış Belediyesince turizm altyapısını geliştirme çalışmaları kapsamında, ilçenin tarihi ve kültürünü yansıtan hediyelik eşya üretimini sağlamak ve kadın istihdamını geliştirmek amacıyla ahşap yakma sanatı kursu açıldı. Halk Eğitim Merkezi iş birliği ve İŞKUR desteğiyle, belediyeye ait iş merkezi binasında açılan kurs, 15 kadının katılımıyla başladı. Merkezin öğreticisi Zafer Turan'dan farklı ahşap türlerine desen çizmeyi ve bunları havya yardımıyla yakarak kalıcı hale getirmeyi öğrenen kadınlar, 3 aylık kursun ilk günlerinde olmalarına rağmen eserlerini ortaya çıkarmaya başladı. Kurs kapsamında günlük 25 lira harçlık alan kadınlar, kurulması planlanan imalathanede profesyonel yapacakları hediyelik eşya üretimiyle daha yüksek gelir imkanına kavuşacak.

 

"SARIKAMIŞ TURİZMİ VE KADINLAR KAZANACAK" 

Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, Sarıkamış'ın son yıllarda özellikle turizm alanında yapılan yatırımlarla büyük gelişme gösterdiğini söyledi. İlçenin hem kış hem de kültür turizmi açısından önemli potansiyeli bulunduğunu, yatırımlar ve tanıtım çalışmalarıyla ziyaretçi sayısının her geçen yıl arttığını ifade eden Toksoy, yöreye gelen turistlerin her alanda ihtiyaçlarının karşılanması için çaba gösterdiklerini bildirdi.

 

Bu kapsamda turistlere, seyahatlerini ölümsüz kılacak, yöreyi hatırlatan hediyelik eşyalar sunabilmeyi istediklerini anlatan Toksoy, şunları kaydetti: "Sarıkamış'a özgü hediyelik eşya sunabilmek için açılan bu kurs büyük önem taşıyor. Sarıkamış'ın tarihini, kültürünü, turizmini anlatan objelerin ahşap üzerine yakılarak işlenmesinden çok güzel ürünler ortaya çıkıyor. Kadınlarımız bu sanatı tam öğrendikten sonra, daha büyük bir imalathane kurarak onlara istihdam alanı oluşturacağız. İleriki aşamalarda erkekler için de atölye kurmayı planlıyoruz. Bu şekilde hem Sarıkamış'ın hem de ülkenin ekonomisine katkı sağlamış olacağız."

 

TURAN: SABIR İSTEYEN SANAT

Kurs öğreticisi Turan ise ahşap yakma sanatının tarihinin, çok eskilere dayandığını belirtti. Osmanlı döneminde hat sanatıyla bütünleşen bu zanaatın şimdilerde çok yaygın olmadığına dikkati çeken Turan, Sarıkamış'ta ilk kez açılan kursla aynı zamanda bu sanatı canlandırmayı amaçladıklarını söyledi. Turan, kursiyerlerin öğrendikleri sanatla iş ve gelir imkanına da kavuşacağını vurguladı. Ahşap yakmacılığının özen ve sabır isteyen bir sanat olduğunu dile getiren Turan, "Bunu başaran kursiyerlerin iş bulma imkanı çok daha kolay olacaktır." dedi. Kursiyerlerden üniversite mezunu Mehtap Kaynak, işsiz olduğunu ve boş durmamak için kursa katıldığını anlatarak, "Haftanın 5 günü kursa geliyorum. Kursta hem harçlığımızı çıkarıyoruz hem de sanat öğreniyoruz, çok mutluyuz." ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim