Orhan AŞAN - Şehrivan


Van’da örgütün vergi topladığı ve bazı çetelerin haraç kestiği ile ilgili iddialar konuşulurken, bir taraftan da sermaye göçü yaşandığı konusu gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Özellikle bu durumdan dolayı iş dünyasının Van’ı terk ettiği farklı kesimler tarafından dile getirilse de, uzun süredir suskunluğunu koruyan kentin önde gelen isimleri de son zamanlarda iki konuyla ilgili ses vermeye başladı. Van TSO ve Belediye Başkanı Bekir Kaya kenti terk etme iddialarını yalanlarken, vergi ve haraç toplama iddialarına ise konunun en önemli muhataplarından Emniyet Müdürlüğü yalanladı. Vali’nin bir süre önce “Bu çetelerden haberimiz” var demesine rağmen Emniyet Müdürlüğü, “Bizim öncelikli konularımızdan biri bu. Ama böyle bir şey yok.” Diyerek yalanlaması kafaları iyice karıştırdı.

Hükümet ile PKK arasında yürütülen çözüm sürecinin yasal zeminlere oturtulmaya başlandığı şu günlerde bir taraftan konu ile ilgili somut adımlar beklenirken bir taraftan da kentte ciddi iddialardan bahsediliyor. Hükümet kanadı süreçte sona yaklaşıldığını açıklasa da özellikle Ortadoğu coğrafyasında yaşanan gelişmeler PKK’ye sert çıkışlar yaptırıyor. Buna rağmen yaklaşık iki yıldır huzur ve barış ortamının sağlanması anlamında ciddi adımların yaşandığı bölgede, bir taraftan da çeşitli iddialar gündemden düşmüyor. Son zamanlarda PKK’nin ve bazı çetelerin kentte vergi topladığı, haraç kestiği yönündeki iddialar gündemden düşmezken bu iddialardan dolayı da kentte ciddi bir sermaye göçü olduğu tam anlamıyla bir tartışma konusu olarak devam ediyor. İddiaların gündemden düşmediği şu sıralarda kentin dinamikleri konu ile ilgili farklı söylemlere yer verirken, Emniyet makamından konu ile ilgili ilk kez bir açıklama geldi. Şehrivan’a konuşan Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, “Kentte haraç veya vergi toplama ile ilgili bir durum yok!” dedi.

İLK YALANLAMA O İSİMDEN GELMİŞTİ

Özellikle baskı ve çeşitli nedenlerle esnaflardan para toplandığı, bu nedenle de kentte ciddi bir sermaye göçü yaşandığı ile ilgili ilk yorum geçtiğimiz günlerde esnaf ve tüccarların en önemli temsilcisi olan Van TSO başkanı Necdet Takva’dan gelmişti. Takva yaşanan bu kenti terk etme iddiaları ile ilgili olarak konuşmasında söylentilerin sadece spekülasyon olduğunu ifade etti. Takva, son 6 ay içerisinde Van Ticaret ve Sanayi Odası’na 254 kişinin yeni iş yeri açmak için başvurduğunu söylemiş ve iddiaları yalanlamıştı.

KAYA: SÖYLENTİLER DOĞRU DEĞİLDİR

Son olarak şu sıralar sıkça dile getirilen kentteki sermaye sahiplerinin kenti terkettiği yönündeki iddiaları da değerlendiren Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, bunun doğru olmadığını ve yaptığı araştırmalar neticesinde böyle bir olaya belirtmiş ve kendisi bizzat konuyu araştırdığını ifade etmişti. Kaya, “Bu söylentiye maruz kalmış hiç kimseyle karşılaşmadım ve esnafın söylediği tamamen kulaktan duymanın olduğu söylenildi. İşte bu spekülatif söylemler bir tarafı kötüleyelim bir tarafa zarar verelim derken aslında en büyük zararı kendimize yapıyoruz. Varsa böyle münferit olaylar, varsa sıkıntılar bu nasıl aşabiliriz onu tartışmamız lazımdır. Dolayısıyla münferit yaşanan bir olayı bütün Van'dan bir uygulama haline getirip hele hele bu son yıllarda kentimize olan ilginin artığını göz önün getirdiğimizde yalan yanlış haberler ve maddi gerçeklikten uzak bilgiler üzerinden kamu uyuna yansıtıldığında kentimizin kalkınmasındaki yavaşlamayı tartışırız.” Diyerek iddiaları dile getirenlere de tepki göstermişti.

BİRİLERİ PARA MI TOPLUYOR?

Öte yandan para toplama konusunda ise, son zamanlarda konu AK Parti’nin iki milletvekili Burhan Kayatürk ve Mustafa Bilici tarafından dile getirilmişti. Kayatürk konu ile ilgili açıklamasında esnaflardan para toplandığını belirterek; “Bu insanlardan haraç toplanmaktan, bu hareketinde vazgeçilmesi lazım. Siz topluyorsunuz bu paraları. Peki hangi hakla topluyorsunuz bu paraları? Bu insanlar devlete vergi veriyor mu, veriyor. Devlete vergi vermekten Kürt halkını alıkoyabiliyor musun? Sizin böyle bir gücünüz var mı, yok. Peki fakir olan, mağdur olan, işsiz olan, iş yapamayan esnaftan siz bir de kalkıp para topluyorsunuz. Para istiyorsunuz, para alamadıklarınızı dağa kaldırıyorsunuz. Peki o zaman bunu yaparken sizin batıda verdiğiniz barışçıl, yeşili seven, insanı seven mesajlarınızın ne anlamı kaldı Allah aşkına?” demişti. Bir diğer milletvekili Mustafa Bilici ise “Vergi değil, haraç istiyorlar” diyerek Van’da para toplandığını söylemiş ve şu sözleri kullanmıştı; "Aslında örgüt veya örgütü bahane eden bazı çeteler vergi değil, haraç istiyorlar. İşadamlarımız bu konuyu, Van'daki toplantıda Beşir Atalay'a da söylediler. Atalay da söz konusu vergi veya haraç isteyenlere kesinlikle para verilmemesi gerektiğini ifade etti. Ben şu an Van'ı terk etmek isteyen işadamı veya esnaflara şunu söylüyorum. Kesinlikle pireye kızıp yorgan yakmayalım. Ama halkımıza da şunu söylüyorum, bu işadamlarını kaçırtmayalım, onlara moral verelim" diye konuştu.

VALİ DOĞAN HABERİMİZ VAR DEMİŞTİ!

Van'daki siyasi parti başkanları ve medya temsilcileri ile Ramazan ayında bir buluşmasında konuyu değerlendiren Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise esnaflardan vergi adı altında PKK için haraç toplandığı yönündeki soruyu yanıtlarken tam anlamıyla yeni bir tartışma başlatmış ve konudan haberdar olduğunu belirtmişti. Doğan, "Bu haraç çetesinden haberimiz var. Ama acaba kaç esnaf bu olayla ilgili Emniyet yetkililerini bilgilendirdi, bu da düşünülmesi gereken bir konu. Arkadaşlar, hiçbir esnafımızın korkmamasını ve şehri terk etme gibi bir yola başvurmamasını istiyoruz. Korkak olmamalıyız. İmanı olan yanlışa, eliyle, diliyle veya en azından gönlüyle karşı çıkar" dedi. Vali Doğan ayrıca, "Kendisinden haraç isteyen esnaflarımız, acaba yeterince Emniyet ekiplerini haberdar ediyor mu, bunu sorgulamak lazım. Doğrusu bizim bu konudan haberimiz var. Takiplerimiz de sürüyor. Yasal müracaatlarda bulunanlar çok az. Ama şunu söylüyoruz, esnaflarımız ve sanayicilerimiz bu haraç taleplerini dikkate almasınlar. Mutlaka güvenlik güçlerini bu konuda bilgilendirsinler. Şunu da söyleyelim, memleketi terk etmek kesinlikle doğru değildir. Birileri istiyor diye, şehrinizi ve toprağınızı terk edemezsiniz." dedi.

EMNİYET ‘YOK’ DEDİ!

Haraç toplandığı iddialarına Van Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden gelen açıklama ise olayı farklı bir boyuta taşıdı. Son günlerde gündemi meşgul eden haraç toplama iddialarıyla ilgili Van Emniyet Müdürlüğü yetkilileri haraç toplandığı yönündeki iddiaların yalan yanlış olduğunu, kendilerine böyle bir müracaatın yapılmadığını söyledi. Emniyet Müdürlüğü yetkilileri Şehrivan’a yaptıkları açıklamada, “Bu konuda bize herhangi bir başvuru yapılmadı. Yapılması durumunda anında müdahale edilecektir. Bu bizim asli görevimizdir. Bu tür iddialar kentte yaşayanlar üzerinde korku oluşturmaya yöneliktir. Böyle bir durum yoktur. Ortaya atılan iddialar tamamen asılsız ve yalan yanlıştır.” Diyerek yalanladı. İlgili isimlerin bu konuda bir işlem olmadığını belirtmiş olması ve yapılan açıklamanın ardından akıllara birilerinin kentte korku yarattığı yönündeki soruları akıllara getirdi.

Editör: TE Bilisim