ŞEHRİVAN ÖZEL-YUNUS EMRE AYKAÇ-ÖMER FARUK TOKTAŞ

Son 10 yılda müthiş bir markalaşma süreci yaşayan Van Kahvaltısı, adından söz ettirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Guinness Rekorlar Kitabı’na giren, ardından da turizmin önemli bir ayağı olan Van Kahvaltısı, İstanbul’da da adından söz ettirmeye devam ediyor. Van’da bir çok marka ile turistlerin ilgi odağı olan Van Kahvaltısı, İstanbul’da da Van Kahvaltı Salonu ismi ve Fatih Sarp’ın öncülüğünde tanıtılmaya devam ediyor. Kahvaltının Türkiye’nin önemli gazetelerinde, TV kanallarında tanıtılmasını sağlayan, Van Kahvaltısı’nın İstanbul’da dev bir marka olmasına öncülük eden Fatih Sarp son dönemlerin fenomen ismi olarak öne çıkıyor. Son zamanların çok konuşulan ismi Sarp, kahvaltı tanıtım atağı ile ilgili süreci Şehrivan’a anlatırken, Van’ın kültürel özellikleri ve doğal güzellikleri ile anılması gereken bir cazibe merkezi olduğuna dikkat Çekti. Sarp özellikle de Van Kahvaltısının markalaştırılarak çağa ayak uyduracak şekilde tanıtılması gerektiğini vurguladı.

2016 yılında Van Kahvaltısının daha iyi yerlere gelmesi ve daha fazla insana hitap etmesi adına bu kültürü Van’ın dışına taşıyan ve İstanbul Avcılar’daki şubeleri ile taçlandıran Van Kahvaltı Salonu Yetkilisi Mehmet Fatih Sarp Şehrivan’a özel bir dizi açıklamalarda bulundu. Van’ın kültürel özellikleri ve doğal güzellikleri ile anılması gereken bir cazibe merkezi olduğuna dikkat çeken Sarp özellikle de Van Kahvaltısının markalaştırılarak çağa ayak uyduracak şekilde tanıtılması gerektiğini vurguladı. Gaziantep’teki bir kuruluşun Van Kahvaltısını kurumsallaştırarak Franchising sistemi ile pazara sunduğunu belirten Sarp bunu onlardan önce Van’ın; Vanlıların yapması gerektiğini belirterek yakın bir tarihte İstanbul’da açacakları yeni şubelerinin de müjdesini verdi. Sarp yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: “Van kahvaltısını dernekleştirelim. Bunu bir isim hakkı adı altında kurumsallaştıralım, markalaştıralım. Yeni kapı ’da, İstanbul’da, Van’ımızı tanıtalım.”

“KAHVALTIMIZI İSTANBUL’UN HER YERİNE YAYDIK”

Van Kahvaltısının İstanbul’da ki şubesini açtıktan sonra birçok ulusal kanala konu olduklarını belirten Sarp “2016 Yılında Avcılara geldik. Avcılarda 566 Metre kare üzerine Van kahvaltısı adı altında iş yerimizi açtık. Güzel bir açılışla Van dernekleriyle, Van ile ilgili çalışan bütün arkadaşlarla birlikte güzel bir açılış yaptık. Kamuoyuna duyurduk. Sonraki 2 yıl içinde Van kahvaltısı üzerine bayağı bir yoğunlaştık. Yoğunlaştırdığımız nokta Van kahvaltısının çeşitliliği, ürünlerin organik ve taze bir şekilde verilmesi oldu.”

TV KANALLARINDA KAHVALTIYI TANITARAK VAN’IN GURURU OLDU

“İşlerin iyi gitmesi bizde bir heyecan yarattı. Van kahvaltısını daha iyi yerlere nasıl taşıyabiliriz çalışması içerisine girdik. İstanbul Avcılar’a sonra İstanbul’un her tarafına yaymaya başladık. İyi şeyler yaptığımızı düşünüyoruz sonrasında yerel medyada gazete yazılarımız oluştu. Daha sonrasında ulusal basında köklü kanallar ATV, Show TV, Star TV gibi kanallarında yayınlandı. Van kahvaltısı ile hedeflerimiz daha yüksek potansiyelde. Van kahvaltısını kurumsal bir firma haline getirip, Van kahvaltısının içindeki organik ürünlerin tamamını ülkeye ve Dünya’ya tanıtmak asıl gayemiz.” Şeklinde konuştu.

KAHVALTININ MARKALAŞMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPACAĞIZ

Katılmış olduğu bir TÜYAP fuarında Van Kahvaltısı’nın Gaziantepliler tarafından pazarlandığını gören Sarp “İstanbul’da 27 ile 30 tane arası Van kahvaltısı salonu var. Buna benzer seçenekler de var ama tamamı bize benzer sunumlar yapmıyorlar. Tabiri caiz ise çakma ama tabela olarak Van kahvaltısı. Bunun niçin bir çalışma yapıyoruz. Ticaret odası Başkanı Sayın Necdet Bey ile de bu konuyu görüştüm. Van kahvaltısını bir dernekleştirelim artık. Van kahvaltısını başka iller hiç tanımadığı halde işini yapıyor bunun için çalışma yapacağız. Biz buna el atmak istiyoruz ve buna el atmamızın sebebi de sahip çıkalım kültürümüze. İyi bir şekilde tanıtırsak Dünya markası olur diye düşünüyorum.”

ANTEPLİLER YAPTI VANLILAR DA YAPMALI

Geçen yıl TÜYAP fuarına gittim, fuarda Van kahvaltısı adı altında Franchising şeklinde iş yapıyorlar. Bunu yapan Vanlı olsaydı gurur duyardım ama Vanlı olmadıklarını gördüm. Bunların araştırmalarını yaptım. İsim haklarını yüksek bir paraya satıyorlar. Bunu Antepliler yapacağına, Vanlılar yapsın. Biz buradan Van kahvaltısının ne kadar zor olduğunu, ne kadar çeşitli olduğunu gösteriyoruz.” İfadelerini kullandı.

“MARDİN’E GELEN TURİST 1 MİLYONUN ÜSTÜNDE”

Ağırladıkları turist sayısı bakımından oldukça yüksek rakamlara ulaşmış Doğu’da ve Güneydoğu’da bulunan birçok ili örnek gösteren Sarp “Biz Van kahvaltısını 24 çeşitten, 38’e çıkartmayı düşünüyoruz. Yeni nesil Van kahvaltısı adı altında çünkü biz kahvaltıda bir numara olmak istiyoruz. Bizden iyi kahvaltı ürünleri var, yörelere ait olanları da var ama biz hem organik ürünlerde, hem de çeşitte iyi olmak istiyoruz. Bunun içinde çalışmalar yapıyoruz. Şuan da 24 çeşitteyiz. Bunun devamını getirmeliyiz. Bizim tabirimizle elin oğlu gelip yapıyor da, biz yapmıyoruz. Buradaki Van derneklerine de çağrıda bulunmak istiyorum. Sadece dernek adı altında çalışmalarını istemiyoruz biz. İstanbul yeni kapıda Van günlerini yapalım. İstanbullu bu işi kapsın, Vanlı bu işi kapsın. Sadece yöremizin değil bizim kahvaltımızla meşhur, kilimimizle meşhur bizim kedimizle meşhur, bizim turizm cenneti olduğumuzu unutmasınlar.”

KAHVALTI İLE SINIRLI KALMAYALIM

“Van gölü cennet gibi bir yer. Bugün sadece biz İranlılara kalmayalım. Bugün Mardin 1 milyonun üzerinde turist ağırlıyor, Kapadokya 2 milyon, 3 milyon üzerinde turist ağırlıyor ve biz neden ağırlayamıyoruz? Akdamar Adası’nı, Muradiye Şelalesi’ni ve buna benzer yerleri neden pazarlayamıyoruz? Sadece kahvaltı ile kalmayalım. Memleket olarak güzel yerlere gelelim.” Diye ekledi.

“SOSYAL MEDYADA FENOMEN HALİNE GELDİK”

Van Kahvaltısının kurumsallaşmış bir marka haline gelmesi gerektiğine inanan Sarp “Van kahvaltısını 2016 yılında sırtladık. Biz artık gençler olarak elimize almak istiyoruz. Zaten sosyal medyada biz şuan da fenomen haline geldik. Sosyal medyayı kullanarak güzel yerlere gelmek de güzel, neler yaptığımızı göstermek de çok güzel ve ilgi çekici oluyor. Biz Van kahvaltısını spor, sanat bu tür faaliyetlere de güzel tanıtıyoruz. Bize şuan gelen misafirler sosyal medyadan ismini duyuran kişiler, tanınan kişiler. Van kahvaltısı neden kurumsal olmasın? Biz bunun için çabalıyoruz. Gençlerin önünün açılmasını istiyoruz. Biz Van’da ki hizmet eden arkadaşlarımızı hiçbir zaman unutmadık ama biz kahvaltımız çeşitlendirelim, kahvaltımızı bollandıralım, kurumsallaştıralım ve bir Dünya markası yapmak için çalışalım.” Dedi.

“METROPOLLERDE TANITIMLAR YAPALIM”

Tüm Vanlı Kahvaltıcılara metropol şehirlerde Van Kahvaltısının tanıtımını yapmak adına çağrıda bulunan Sarp “Metropol şehirlerde bunun güzel tanıtımını yapabiliriz, Özellikle İstanbul Yenikapı da daha önceden dediğim gibi Van kahvaltı günlerinin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sonrasında Van kahvaltısının dernekleşme adında patent ve isim hakları adı altında çalışılmasını umuyorum. Bunun içinde ilgili birimleri ben göreve çağırıyorum. Van’da ki arkadaşlarıma da sesleniyorum, şekillendirelim kahvaltımızı. Sunumunu ona göre yapalım çünkü memleketimizin her yeri, güzel, değerli ve bizim kültürümüz de, Van kahvaltısı da güzel.” Gibi ifadeler kullandı.

“2. ŞUBEMİZ YOLDA”

Malzemelerini Van’dan aldıklarını ve kısa bir süre sonra İstanbul’da ikinci bir şube açacaklarını belirten Sarp “Kendi şahsıma dediğim şekilde 2 yıllık kahvaltı sürecim var ve gerçekten de inanılmaz şekilde araştırmalar içerisindeyiz. Van kahvaltısının gerçek özü olan otlu peyniri, murtuğamız, kavutumuz, ceviz reçelimiz ve buna benzer bütün ürünleri biz Van’dan, Van’ın esnafından temin ediyoruz. Balımız özellikle çıktığım bütün programlarda değiniyorum buna, memleketimizden getirtiyoruz. Elimizden geldiği kadar Çatak balını kullanıyoruz burada, ceviz reçelimiz aynı şekilde, Van peynirimizi aynı şekilde. Van’da ki kahvaltıcılar bile ürünlerini bayağı fazla bozmuşlar. Ama biz elimizden geldiği kadar ürünlerimizin tamamını Van’dan istiyoruz, Van’dan getirtiyoruz, Esnafta kazansın, bizde kazanalım. Projelerimiz bu yönde Allah nasip ederse bundan sonraki projelerimiz de dediğim şekilde gönül sofraları kuralım. Van kahvaltısını dernekleştirelim. Bunu bir isim hakkı adı altında kurumsallaştıralım, markalaştıralım. Yeni kapı ’da, İstanbul’da, Van’ımızı tanıtalım. En kısa zaman içerisinde ikinci şubemizi İstanbul’un en güzel yerlerinden bir yerde açacağız.” Diye konuştu.

Editör: TE Bilisim