Orhan AŞAN-ŞEHRİVAN


 

Van Çevre Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık kışın yaklaşmasıyla birlikte yetkililere çağrıda bulunarak kötü kömürün kente girişinin yasaklanması gerektiğini söyledi. Van’da çevre sorunlarıyla ilgili birçok çalışma yapan Çevre Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte yetkililere çağrıda bulunarak kötü kömürlerin kente girişinin yasaklamasını istedi. Kalçık, kötü kömürün kentte kullanılmaması için doğalgaz alt yapısının da hızlandırılması gerektiğini ifade ederek, yetkili firmanın işi savsakladığını belirtti.

‘KENTE GİRİŞİ YASAKLANMALIDIR’

Kalçık, “Kışa az bir zaman kaldı. Yine soluk alamaz hale geleceğiz ve her yıl yaşadığımız sorunu yaşayacağız. Biz Vali Aydın Nezih Doğan ile görüşmemizde kendisine de söyledik ve ricada bulunduk. Yakıt dünyanın her yerinde vardır ve olması da gerekiyor. Vali Doğan’dan doğalgaz altyapısının biraz daha hızlandırılmasını istedik. Bu firma doğalgaz işini ciddi bir şekilde savsakladı. Yıllardır halen bu kentin doğalgaz alt yapı sorunu halledilmedi belki yıllarca da halledilemeyecek. Doğalgazın kentte yaygınlaşması için biz yetkililerden ricada bulunduk. Bu zehirli ve kötü kömürü artık solumamamız gerekiyor. Van’ın kirlilikteki ilk nedeni kullanılan kötü kömürlerdir. Kışın insanlar evlerinden çıkamaz duruma geliyor. Kömür getiriliyor ancak kalitesiz kömür getiriliyor. Birileri ‘Kömürler Türkiye’nin en iyi yerinden getiriliyor belgesi var’ diyor. Ancak bu kömür ne kadar kaliteli orasını söyleyen yok. Bu kötü kömürün kesinlikle kente girmesi yasaklanmalıdır. Belediye ve Valiliğe bu konuda çağrıda bulunuyoruz. Mutlaka ve mutlaka bu soruna şimdiler önlem alınmalıdır. Özellikle acil olarak TOKİ konutlarında doğalgazın yaygınlaştırılması lazım. En büyük kirlilik orada mevcut.” Dedi.

ÇÖP SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Van’ın 20 yıl önce birçok ilden daha yeşil olduğunu söyleyen Kalçık, şimdilerde Van’ın yaşanmayacak bir hale geldiğini belirtti. Kalçık, “Bundan 20 yıl önce birçok ilden daha yeşil olan Van bugün yaşanmayacak bir hale gelmiştir. Bu kente çok acil yeşil alanlar açılmalıdır. Van’ın 2 temel sorunu var. Bunlardan biri çöp, diğeri de Van gölüdür. Belediye eş başkanlarıyla görüştük bu çöp sorununun çözüleceğini öğrendik. Bu sorununun çözülmesi bir ekonomik bedel gerektirmiyor. Firma gelip tesisini kuruyor ve işletiyor. Yani yap-işlet devret sistemi uyguluyor. Özalp yolu üzerinde bulunan çöp toplanacak, ayrıştırılacak ve ekonomiye kazandırılacak. Bu kentin çöp sorunu diye bir sorunu kalmayacak. Eş başkanlardan tek isteğimiz bu sorunun çözümünü biraz daha hızlandırmalarıdır. Bu merkezi en kısa zamanda faaliyete geçirmenin koşulları aranmalıdır.” Dedi.

OKUL ÖNLERİNE ÇÖP KONTEYNERLERİ GELİYOR

Çevreyle ilgili yeni bir çalışma yapacaklarını ifade eden Kalçık, vatandaşların çevre konusunda bilinçlenmesini sağlamak amacıyla yeni bir çalışma yürüteceklerini anlattı. Kalçık, “Bizde Çev-Der olarak bir etkinlik yapma çabası içerisindeyiz. Göl ve çevre kirliliğiyle ilgili değil de insanların bilinçlendirilmesiyle ilgili bir çalışma yapacağız. Maalesef biz insanlarda çevre bilinci halen oluşmamıştır. Çevre bilincinin oluşması için atıkların toplanması için kurulan tesis ile birlikte biz bu çerçevede bir çalışma yapacağız. Bütün okulların önüne çöp konteynerleri koyup çocuklara çevre bilincini aşılamalıyız. Öğrenci her gün evinden çıkınca, çantasını alırken evinden alacağı çöp ambalajını da okul önündeki çöp konteynerine atacak. Özellikle öğrencilere bu duyarlılığı göstermeliyiz. Çünkü o çocuk büyüyünce artık çöpünü sokağa atmaz ve çöp atanı da uyarır. Bu bilincin oluşması için önümüzdeki günlerde böyle bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Valilik ve Büyükşehir belediyesi de bize bu konuda destek vereceklerini söylediler. Bütün kurumların bu çalışmaya destek vermesi gerekiyor. Bu sorun hepimizin sorunudur. “ Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim