Van Kalesi'nin güney kesiminde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle 4 yıldır sürdürülen Eski Van Şehri, Kalesi ve Höyüğü kazılarında her gün yeni bir tarih gün yüzüne çıkarılıyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında yürütülen kazılarda 800 yıl önce kullanılan atık su sistemi ortaya çıkarıldı.

Eski Van Şehri'nin ortaya çıkarılması için 60 kişilik ekiple Van Kalesi arkasında süren çalışmalarda ortaya çıkan yapılar heyecan veriyor. 15 gün önce sokaklar ve dükkânların ortaya çıkarıldığı kazılarda, bu kez şehrin atık su tahliye sistemi gün yüzüne çıktı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında yürütülen kazılara katılan Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu Konyar, Osmanlı döneminde altyapının düşünülerek şehrin kurulduğunu söyledi.

 

BATI KENTLERİYLE AYNI SİSTEM

 

Çalışmaların büyük bir hızla sürdüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Banu Konyar, şehrin su tahliye sistemine ulaşmalarını kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Konyar şunları anlattı:

 

“Son birkaç gün içersinde atık su tahliye sitemini bulduk. Mekânlardan yola doğru gelen ve taş döşemenin altından geçen bir drenaj sistemi oluşturulmuş. Kanallar açılmış. Atık sular yol altından tahliye ediliyor. Biz bunu çok merak ediyorduk. Bu sistemi gün yüzüne çıkarmanın sevincini yaşıyoruz. Yolların üstünde ise iki ayrı tahliye sistemi oluşturulmuş. Ana caddelerde taş döşemeler omurgalı sistemle yanlara doğru eğimi verilirken, ara sokaklarda yolun ortasına doğru eğim verilerek oluklar oluşturulmuş. Bulgular Osmanlı kent mimarisi ve dokusu anlamamız açısından önemliydi. Altyapı düşünülerek şehir kurgulanmış. Ayrıca Batı Anadolukentlerinde gördüğümüz bir sistemin doğuda da olması, Osmanlı döneminde bu sistemlerin her bölgeye eşit dağıtıldığını gösteriyor. Sistem bunca yıla rağmen çalışıyor. Bu sistemin daha eski dönemlere ait olduğunu düşünüyoruz. Bunu da yapacağımız sondajlama yöntemiyle ortaya çıkarmayı planlıyoruz.” 


Orhan AŞAN-Şehrivan

Editör: TE Bilisim