İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, başkanlığında Van Kalesi’nin Güneyi’nde bulunan eski Van şehri kazı çalışmalarının bu yılki etabı başladı. Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında 50 kişilik bilim heyeti ile yapılan kazı çalışmaları, Osmanlı dönemine ışık tutacak. Bu yılki çalışmalar ile ilgili bilgi veren İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına İstanbul Üniversitesi adına eski Van şehri, kalesi ve höyüğünde 2013 yılı kazı çalışmalarının 1 haftadan buyana devam ettiğini söyledi.

 

Konyar, kazı çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanında, İstanbul Üniversitesi, Van Valiliği ve Aygaz Genel Müdürlüğü tarafından desteklendiğini ifade eden Konyar, “Aslında üç seksiyonda (bölümde) kazılarımız devam ediyor. Van stadeli, Van Kalesi höyüğü ve eski Van şehri. Bu yıl ki çalışmalarımızı eski Van şehri üzerinde yoğunlaştırıyoruz. Eski Van şehri Anadolu’da özellikle Türk İslam döneminde sivil mimari örnekleri açısından önemli bir ilki oluşturuyor. 12 yüz yıldan itibaren yerleşilmeye başlanılmış ve 20. yüz yılın başına kadar yerleşim devam etmiş. Yani 800 yıllık Türk İslam dönemi yerleşimi var burada. 12. yüz yıldaki bir yapıyla, 20. yüz yıldaki yapıyı bir arada görebiliyorsunuz. Bir diğer şansımız tabi ki kent için talihsizlik. 20. yüz yılın başında terk edilmesi. Dolayısıyla biz Osmanlı sivil mimarisinin nasıl geliştiğini, gelişim sürecini bu yolla öğrenmiş olacağız. Yaklaşık 800 yıllık Türk İslam dönemi sivil yerleşmesinin karakteri, kamusal yapıları, kamusal yapılarla sivil mimari örneklerini kentin dokusunda nasıl konumlandığını ortaya çıkarmaya çalışacağız. Bu açıdan Anadolu Türk İslam dönemi mimarisinin gelişimini öğrenmek açısından eski Van kazıları oldukça önemli olacaktır” dedi.


Kazının İstanbul üniversitesi adına yürütüldüğünü ifade eden Konyar, “Bu kazı çalışmalarına Türkiye’nin birçok üniversitesinden bilim adamı ve öğrenci katılıyor. Bu yıl yaklaşık 50 kişilik bir bilim heyeti ile bu kazıyı yapacağız. Kazı tabi ki geniş bir kronolojik süreci dönemleri kapsadığı için ekibimizde ilk tunç çağı uzmanlığından tutun, yeni yüz yıl mimarisi, yakın çağ ve sanat tarihçileri olacak. Bu anlamda oldukça geniş bir bilimsel yelpazeye sahip bir ekiple çalışmalarımıza başladık” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim