Van Milletvekili Nazmi Gür, son bir yıldır sayısı hızla artan kalekolları Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu. Gür, çözüm sürecine rağmen yapımına hız kesmeden devam edilen kalekollar için harcanan paraların, çözüm sürecinin konuşulduğu şu günlerde bölgesel kalkınma projelerine yönlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

 

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a cevaplandırması üzere Doğu ve Güneydoğu illerinde yapılan Kalekol’lar ile ilgili yazılı bir soru önergesi sundu. Son yıllarda adından sıkça söz ettiren ve halen de yapımına devam ettiği söylenilen kalekollar ile ilgili bir dizi soruyu bakana ileten Gür, çözüm sürecinde halen savunmaya büyük paraların harcanmasının da kamuoyu tarafından desteklenmediğini belirtti. Sınır güvenliğini sağlamak için kurulan ve kurulduğu günden bu yana kaçakçılığın sona ermesinde de büyük pay sahibi olan kalekolların yapımına devam ederken Gür, sunduğu yazılı önergede şu ifadelere yer verdi, “Bilindiği üzere Türkiye-İran ve Türkiye-Irak sınırında bir süredir, kamuoyunda “kalekol” olarak adlandırılan sınır karakol ve kulelerin yapımı sürmektedir. Ülkemizde savunma harcamaları önemli bir bütçe gideri olmakla birlikte, katılımcı ve demokratik bölgesel ekonomik ve toplumsal kalkınma projelerinin yeterince desteklenmediği kamuoyunca dillendirilmektedir. Özellikle Van ilimizin yer aldığı Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki ekonomik geri bırakılmışlık düşünüldüğünde, süre giden çatışmasızlık süreciyle beraber savunma harcamalarının tekrar gözden geçirilerek bu harcamaları katılımcı ve demokratik bölgesel kalkınma projelerine yönlendirmek önem arz etmektedir.”

 

VAN’DA KAÇ KALEKOL VAR?

 

Bir taraftan kalekolların yapımına yönelik yorumlarda bulunan Gür, bir taraftan da Van ve çevresindeki illerdeki kalekollar hakkında da bilgi istedi. Bakan Yılmaz’dan kalekollar hakkında detayla bilgi talep eden Gür, önergesinde şu sorulara yer verdi, “Kamuoyunda “Kalekol” olarak bilinen sınır karakol ve gözetleme kuleleri kaç yılından itibaren inşa edilmeye başlanmıştır? Türkiye-İran sınırı ve Türkiye-Irak sınır boyunca “Kalekol” özelliğinde olan kaç karakol ve kulenin yapımı planlandı ve bugüne kadar kaç karakol ve kule inşaatı tamamlanmıştır? Son beş yıl içinde Van ili sınırları içindeki sınır boyunda “Kalekol” özelliğinde olan kaç karakol ve kulenin yapımı planlandı ve bugüne kadar kaç karakol ve kule inşaatı tamamlandı? Van ili sınırları içindeki sınır boyunda “Kalekol” özelliğinde yapılan karakol ve kuleleri birbirlerine ve anayollara bağlamak üzere kaç kilometre uzunluğunda (asfalt veya toprak stabilize) yol yapılmıştır? Van ili sınırları içinde yapımı tamamlanan “Kalekol” özelliğindekikarakol, kule ve yollar için ne kadar bir bütçe harcandı? Van ili sınırları içinde yapımı tamamlanan karakol, kule ve devriye yolları için özel mülk veya sınır köylüleri tarafından mera olarak kullanılan alanlar istimlak edildi mi? İstimlaklar yapıldıysa, bu mülkler ve alanlar için bu tarihe kadar ne kadar istimlak bedeli hak sahiplerine ödendi?”

Editör: TE Bilisim