Bir dizi görüşmeler ve değerlendirmeler yapmak üzere Ankara’ya giden Van’daki önemli STK’lar Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile bir araya geldi. Geçtiğimiz dönemlerde bakanlık görevinde Van konusunda önemli projelerin gerçekleşmesinde hay sahibi olan Bakan Yılmaz’ı ziyaret eden heyet Van ile ilgili önemli sorunları kendisi ile paylaşırken özellikle acil çözülmesi gereken konuları bakan ile paylaştı. Van heyetinin birlikte yaptığı ziyaret bakandan tam not alırken, Yılmaz memnuniyetini sosyal medyada da paylaştı.

 

Van ile ilgili sorunları konuşmak için Ankara’nın yolunu tutan Van OSB, Van Şoförler Odası, Van Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, MÜSİAD Van Şubesi, Van ESOB, TÜMSİAD Van Şubesi ve Van Ticaret ve Sanayi Odası adına Randevu talep edilen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın olum yanıt vermesi ile Ankara da gerçekleşen görüşmeye Van Organize Sanayi Bölgesi, Van MÜSİAD, Van Şoförler Odası ve Van Ticaret ve Sanayi Odasından oluşan heyet ziyaretler kapsamında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile bir araya geldi.

 

YATIRIM ORTAMI İÇİN HUZUR GEREK

Görüşmede söz alan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van’da ve Bölgemizde yatırım ortamının iyileştirilmesi için mevcut durumun bir an önce pozitife dönüştürülmesi gerektiğini belirterek “Çözüm süreci ya da Kürt sorunu mutlaka çözülmeli. Bununla birlikte bölgeye özel ekonomik kalkınma modelleri geliştirilmelidir. Bizlerde biliyoruz ki bölgeler arası gelir dağılımı konusunda oldukça dezavantajlıyız. Bu durumun alınacak ekonomik tedbirlerle ortadan kaldırılması gerek. Bölgemizin rekabet etme üstünlüğü yok. Bu nedenle mutlak suretle kamu kaynakları ile bölgesel kalkınmamız sağlanabilir. Kalkınma Bakanlığı bu konuda özel bir misyon üstlenmelidir. Çünkü kalkınmaya en çok bizim ihtiyacımız vardır” dedi

 

KOSGEB BÖLGEYE ÖZEL KAYNAK AKTARMALI

Takva sözlerine KOSGEB ile ilgili desteklerin bölgesel anlamda geliştirilmesi gerektiğini de vurgulayarak; “Bizim kentimizin çok büyük zenginliği yok, lokomotif sektörümüz yok, büyük sermayemiz yok. Dolayısı onların dinamizmi yok. Bu nedenle kamu kaynakları mutlaka değerlendirilmelidir. Özellikle deprem sonrasında spesifik sorun yaşayan Van başta olmak üzere bölge de son süreçte yaşanan toplumsal çatışmalı süreçlerin de rehabilite edilmesi için kamu kaynaklarına ihtiyaç var. KOSGEB Genel bir destek paketi açıklıyor. Ancak Van’daki firmaların Bursa, Kocaeli, İzmirdeki firmalarla aynı kriterlerle değerlendirmeye tabi tutulması kabul edilir değil. Hiçbir şey uymuyor. Bilanço, kayıt altındaki evraklar bir birini tutmuyor. Dolayısı ile bu konuda bölgeye pozitif bir bakış açısı ile yaklaşılmalıdır. Gerek mevcut işletmeler, gerekse yeni girişimciler için KOSGEB Kaynakları etkin şekilde kullanıma açılmalıdır.  Zira ekonomik bir darboğaz içinde olan Van’da durum daha da kötüleşecektir” dedi.

 

ÇEVRE YOLU DA ANKARA’YA TAŞINDI

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, İhalesi bitirilen ön çalışmaları başlayan Van Çevre yolunun mutlak suretle bitirilmesi gerektiğini vurgularken konu ile ilgili olarak: “Kurumların kendi aralarında konuyu çözümsüz hale getirdiğini görüyoruz. Bu konuda özellikle kamu kaynaklarının devreye girmesi gerekir. Bu sorunu mutlaka çözmelisiniz. Van halkı bunu sizden bekliyor” ifadesini kullandı. Ardından da kentteki esnaf, tüccar ve sanayicinin sorunlarına değinen Takva; “Van’ın yaşadığı 2 deprem ile birlikte ortaya çıkan ekonomik sorunlar üyelerimiz olan tüccar ve sanayicilerde büyük tahribatlara neden oldu. Bu nedenle ortaya çıkan ekonomik sicil sorunları finansa erişim konusunda olumsuzluklar yaratıyor. Özellikle bankalarda sorun yaşayan üyelerimiz kredi almakta sorun yaşıyorlar. Bu sorunun mutlak suretle çözülmesi gerek. Aksi takdirde büyük yıkımlar olması kaçınılmazdır.” Dedi.

 

VAN BÖLGENİN MERKEZİ OLMALI

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van’ın bölgenin en önemli kenti olması gerektiğini belirterek “Potansiyelleri açısından büyük ve önemli bir kentiz. Son 10 yılda çok büyük demografik değişiklikler olmasına rağmen, büyük potansiyelleri var. Bu potansiyellerin hayata geçirilmesi için mutlak suretle kamu kaynaklarının devreye girmesi gerekir.” Dedi. Takva, İran pazarının çok önemli olduğunu belirterek “İran Van, Bölge ve Türkiye için çok önemli bir Pazar. Ambargolardan sıyrılan İran pazarı için geç kalmamalıyız. Türkiye İran pazarına girecekse bu deneyimi Van üzerinden gerçekleştirmelidir. Yıllardır bu yönde bir pratiğimiz var zaten. Ayrıca bu bizim hakkımız. Yani sınır ili olmamız bizim bu pazarda etkin ve söz sahibi olmamızı gerektiriyor. Bu fırsatı kaçırmamalıyız” dedi.

 

“OHB ARTIK ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI”

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, DAKA desteği ile yaptıkları projede Van’da Organize Hayvancılık Bölgesi alp yapısı için bir proje yürüttüklerini belirterek “Köyden göçlerin artması ile kent merkezinde yaklaşık 1700 ahır bulunmakta. Bununla birlikte 100 binin üzerinden hayvan bulunmaktadır. Dolayısı kentte yaşayan bu hayvanların Organize Hayvancılık Bölgesine taşınması için Hazırladığımız projemiz için desteğinize ihtiyacımız var.” İfadesini kullandı.

 

BOZKURT: ÖNCELİKLE KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Toplantıya katılan Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt ise bölgesel kalkınmanın önemine vurgu yaparak “Ortaklaştırdığımız konu şu. Altı aydan beri Van’da ekonomi ve üretim durdu. Yazdığımız çekler ülkenin batısında kabul görmüyor. Bankalarla sorun yaşıyoruz. Üreticiler olarak düşüncemiz şu. İnsanların yaşam standartları yükseldikçe düşünceleri de değişiyor. Üretimi desteklememiz gerekir. Üretimin olmadığı yerde ticaret döngüsünden de söz etmemiz mümkün değil. Van OSB de 150 kahraman üreticimiz var. Devletin fırsat eşitliği yaratması lazım. Diğer rakiplerimizle eşit koşullarda yarışmıyoruz. Bölgemiz dezavantajlı bir durumdadır. Devlet Kurumlar vergisini düşürmeli. Bu durum kayıtdışılığı önleyecektir. Bölge sürekli olumsuzluklarla mücadele ediyor. Özel sektöre ve girişimcilere destek verin.  Ayrıca en hayati meselemiz olan Kürt sorununun çözülmesi gerekir. Ayrıştırıcı bir dil değil, birleştirici bir dil kullanılmalıdır” ifadesini kullandı. Van Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul ise SRC Sınav Merkezinin Van’a kazandırılması gerekir. Sınav dönemlerinde binlerce Vanlı başka merkezlere gitmek zorunda kalıyorlar. Bu sorunun giderilmesi gerekir. Ayrıca Müsadere edilen araçların yediemin parklarında çürüdüğünü belirten Tuğrul, bu olumsuzluğun giderilmesi için acilen yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

 

BAKAN YILMAZ: VAN İÇİN ÇALIŞIYORUZ!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise Van heyetinin her zaman kendisine önemli bilgiler aktardığını belirterek “Van için bir araya geldiğiniz için sizleri tebrik ederim. Dile getirdiğiniz birçok sorunu çok iyi biliyorum. Bunların çözümü için gerek bakanlığımız gerekse diğer kurumlarda çözümü konusunda çalışıyorum. Bu konuların hepsi için çalışma yapıyoruz. Önemli ve bakanlığımız uhdesindeki sorunların çözümü için mutlak suretle talimatlar vereceğim. Ayrıca bir bölge milletvekilli olarak Van’ın önemli bir cazibe merkezi olması için çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah tüm sorunları en kısa sürede çözmeye gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim