Her yıl havaların ısınmasıyla sahaya çıkan Kızılay kan merkezi bu yılda çalışmalarını tamamlayarak sahaya çıkmaya hazırlanıyor. Vatandaşlara çağrıda bulunan Kızılay Güneydoğu Van Bölge Kan Merkezi Müdürü İbrahim Çelik, hastalara kan ulaştırmaları için gönüllü kan bağışçılarına ihtiyaçları olduğunu ifade ederek, vatandaşları kan bağışı yapmaya davet etti.

 

Sahaya çıkmaya hazırlanan Kızılay kan merkezi çalışmalarını tamamlayarak halka çağrıda bulundu. Her yıl havaların ısınmasıyla birlikte sahaya çıkan Kızılay kan merkezi hastalara kan ulaştırmak için gönüllü kan bağışçılarına ihtiyaç duyduklarını belirtti. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kızılay Güneydoğu Van Bölge Kan Merkezi Müdürü İbrahim Çelik, 2015 çalışmalarını gazetemize anlattı.

 

‘BÖLGENİN KAN İHTİYACINI KARŞILIYORUZ’

Kızılay olarak Güneydoğu Van Bölge Kan Merkezi olduklarını belirten İbrahim Çelik, Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’deki kan ihtiyacının karşılanması için görevini Kızılay’a devrettiğini söyledi. Kızılay bölge kan merkezleri vasıtasıyla gönüllü vatandaşlardan kan bağışı alındığını dile getiren Çelik, “Toplanan kanlar bölge kan merkezlerinden ayrıştırma işlemi gerçekleştirildikten sonra hastanelerin ihtiyaçlarına ve taleplerine göre dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda Kızılay Güneydoğu Van Bölge Kan Merkezimize bağlı olmak üzere Van’da ve Muş’ta olmak üzere 2 tane kan toplama merkezimiz var. Van ve Muş kan toplama merkezlerimiz kan bağışlarını toplayıp bölge kan toplama merkezine gönderiyor ve böylece hastanelere bu kanları dağıtıyoruz. Biz bu bölgede Van, Bitlis, Muş, Ağrı, Iğdır ve Hakkâri illerinin ve ilçelerinde bulunan hastanelerin kan ihtiyacını karşılıyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

BİR YILDA 24 BİN ÜNİTE KAN TOPLANDI!

2014 yılında 24 bin 765 ünite kan bağışı topladıklarını ifade eden Çelik, “Ve tabi bu ünitelerden sadece bir tanesi 3 bölüme ayrıştırılıyor. Bağış yapan vatandaşlardan aldığımız bir ünite kanda biz laboratuarlarda 3 ürün elde ediyoruz. Bu ürünleri hastanelerde ihtiyaca göre sevkiyatını sağlıyoruz. Biz 24 bin 765 ünite kan topladık ama bunu hastanelere yapılan dağıtımlara göre düşünürsek çok daha yüksek bir sayı elde ediliyor. 2015 yılında ise Van Bölge Kan toplama merkezinde 21 bin, Muş Kan Toplama Merkezi’nde ise 8 bin ünite olmak üzere toplamda Kızılay Güneydoğu Van Bölge Kan Merkezi olarak 29 bin ünite kan toplamayı hedefliyoruz. Mart ayı itibari ile bölgede toplamda 6 bin ünite kan topladık. Biz sadece Van’da kan toplama işlemini yapmıyoruz. Van kan toplama merkezine gelen gönüllülerin yanı sıra biz ekip halinde sahaya inerek çalışmalar yapıyoruz. Van’da, Bitlis’te, Muş’ta, Ağrı’da, Iğdır’da ve Hakkari’de gerek kamu ve özel kuruluşlara ve gerek üniversitelere, dershanelere, vatandaşların yaygın olarak kullandığı alanlarda kan alma otobüsleriyle çeşitli kan bağış kampanyalarını düzenliyoruz. Ve buralardan aldığımız kan bağışlarını hastanelere dağıtımını gerçekleştiriyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

‘KAMPANYALARIMIZ YIL BOYU DEVAM EDİYOR’

Özellikle havaların ısınmasıyla alana çıkarak gönüllü kan bağışı için yaptıkları çalışmaları anlatan Çelik, ramazan aylarında akşam saatlerinde ve halkın yoğun olarak kullandığı alanlarda kan otobüsleri ile bu tarz çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Çelik, “Bizim yıl boyunca kan bağış kampanyalarımız sürüyor. Ramazan aylarında da özellikle iftardan sonra kan bağış kampanyalarına hız veriyoruz. Ramazan ayında gündüzleri oruçtan dolayı kan bağış miktarı düştüğü için akşam iftardan sonra yoğun olan Cumhuriyet Caddesi gibi ve cami bahçelerinde ekipler halinde kan bağış kampanyaları düzenliyoruz. Ama ramazan ayı haricinde kampanyalarımız yıl boyu devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

 

PROTOKOL İMZALANDI!

Bu yıl için Iğdır İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir protokol imzaladıklarını ve Iğdır İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda eğitim kampanyası başlattıklarını ifade eden Çelik, bu okullarda bulunan öğretmen, öğrenci ve velilerden kan bağışı kampanyalarına katılmaları için destek istediklerini kaydetti. Çelik, ülke genelinde ‘Geleceğin Kan Bağışçıları’ adlı bir proje başlattıklarını dile getirerek, bu projenin Avrupa Birliği’nde yürürlükte olduğunu belirtti. Çelik, “AB projesi kapsamında Türkiye geneli Sağlık Bakanlığı ve Kızılay işbirliği ile kan bağışı ile ilgili eğitimler düzenleniyor. Okullardaki öğretmenlere yönelik kan bağışı eğitimlerimiz devam ediyor. Ve akabinde belirlenmiş olan bazı okullarda kan bağış kampanyalarını düzenliyoruz. Bizim bölgede de kan merkezi dâhil olan illerde bulunan okullarda kan bağış kampanyalarımızı bu yıl düzenleyeceğiz. Önce eğitim faaliyetlerimiz yapılacak ve bu şekilde halkın ve öğrencilerin bilinçlenmesi hedeflenecek. Kızılay bu sayede Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile önemli bir projeye imza atmış olacak.” Şeklinde konuştu.

 

‘DÜZENLİ KAN BAĞIŞÇILARINA İHTİYAÇ VAR’

Bölgeye göre Van’da kan bağışına olan rağbetin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Çelik, Van’ın alan ve nüfus olarak daha büyük olmasından kaynaklı olduğunu belirtti. Bölgede sadece Van ve Muş’ta kan toplama merkezlerinin olduğunu kaydeden Çelik, “Diğer illerde kampanyalar düzenleyerek kan topluyoruz. Dolayısıyla Van’da kan bağış merkezimiz yıl boyunca çalışmalarını sürdürüyor. Ve yine ilçe ve şehir merkezinde kan toplama kampanyalarımız sürüyor. Dolayısıyla Van’da kan toplamamız daha yüksek. 2007 yılında Van’da Kızılay kan bağışlama merkezimiz kuruldu. 2007’den bu yana aralıksız çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ve her yıl geçen yıla göre kan bağışı sayımız artarak devam ediyor. Kızılay’ın bir sloganı vardır ‘Kan acil değil süreklilik arz eder.’ Kan diyince aciliyet akla gelir. Ama aciliyetten ziyade süreklilik arz eder. Bu sürekliliği devam ettirmek için düzenli bağışçılara ihtiyacımız var.” diye konuştu.

 

‘HERKESİ KAN BAĞIŞINA DAVET EDİYORUZ’

Kan bağışının sağlık açısından da önemli olduğuna vurgu yapan Çelik, güvenli kan bağışının da önemine değindi. Çelik, “Kan bağışı ile ilgili yapılan çalışmalarda sağlık açısından çok olumlu olduğu kanıtlandı. Bizler Kızılay olarak hastanelerde bulunan hastalara kanı ulaştırma konusunda aracı durumundayız. Dolayısıyla bizim hastalara kanı ulaştırmamız için gönüllü kan bağışçılarına ihtiyacımız var. Kan suni yollarla üretilemeyen sadece kaynağı insan olan ve ilaçlar gibi başka kaynaklardan elde edilemeyen bir maddedir. Bizimde o kanı elde edebilmemiz için insanların düzenli olarak kan bağışı yapmalarına ihtiyacımız var. Bizler bu anlamda herkesi kan bağışı yapmaya davet ediyoruz.” Dedi. 


ŞEHRİVAN ÖZEL – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim