Her seçim ve vaat döneminin önemli merkezi Kapıköy’de bölge halkı çözüm bekliyor… Sınır kapısında yolcu götürüp çay getirmek için bekleyen minibüs kuyruğunun sonu gelmiyor… Gözler ağır da olsa ilerleyen modernizasyon sonrasından gelecek olan müjdelere çevrilirken bölge halkı transit geçişin başlaması ve kapının gerçek anlamda hareketlenmesi için çalışmaların tamamlanmasını, İran tarafının yolunu bitirmesini bekliyor…

 

Türkiye ile İran’ı bir birine bağlayan ve ticaretin geçiş noktası olan Saray ilçesine bağlı Kapıköy Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunlar bir türlü çözülmüş değil. Kentin en büyük ekonomik kaynağı olan ancak bir türlü istenilen gelir elde edilemeyen ve bir türlü ticareti refaha kavuşmayan sınır kapısı yeniden gündeme geldi. Türkiye ile İran arasında yapılan protokol ile yol yapımı için Türkiye’nin desteği ile yol yapım sözü verilirken, bu anlaşmanın hemen sonrasında da Gümrük ve Turizm İşletmeleri Kapıköy’de modernizasyon çalışmaları başlatmıştı. Bölge halkını heyecanlandıran bu adımlar ile önce yıllardır bahane edilen yolun tamamlanması ardından da modernizasyonun da tamamlanmasıyla Kapıköy’ün transit geçişe açılması umudu doğmuştu. Seçim öncesi Kapıköy hala ağır aksak işleyen yapısı ile o çalışmaların hayat bulmasını beklerken Şehrivan Kapıköy’de yüzlerce metrelik kuyruklarda bekleyen minibüsçü esnafın durumunu görmek ve Kapıköy’deki modernizasyon çalışmalarını incelemek için İran sınırındaydı. Günlerdir dile getirilen modernizasyon çalışmalarının durması kafalarda soru işaretleri oluştururken bölgede iş yapmaya çalışan halk Kapıköy’ün yeniden askıya alınmasından korktuğunu dile getirdi. Kapıköy’deki çalışmaların durmasının sebebini Van TSO Başkanı Necdet Takva açıklığa kavuştururken, her gün kuyruklarda bekleyen minibüsçü esnafı ise bir çözüm bekliyor…

 

MODERNİZE ÇALIŞMALARI DURDU MU?

Kapıköy sınır kapısının açılması ve ticarettin rahat bir nefes alması için, gümrük kapılarının yap-işlet-devret modeliyle yenilenmesine dair protokol Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu arasında imzalanmıştı. Bu imzaların ardından Kapıköy’de çalışmalar başladı. Yapılan çalışmalar umutların yeniden yeşermesini sağladı. Ancak modernize çalışmalarının üzerinden bir ay gibi bir kısa süre geçmeden çalışmaların durduğu iddia edildi. Konuyla ilgili gazetemize bilgiler veren Van-Kapıköy arasında yolcu taşımacılığı yapan şoförler, modernizenin durduğunu ve çalışma araçlarının Kapıköy’den gittiğini söyledi. Şoförler, “Van-Kapıköy arasında yolcu taşımacılığı yapıyoruz. Kapıköy yıllardır açılmayı bekliyor. Ancak bu ivmeyi bir türlü yakalayamadı. Son uğraşlardan sonra İran tarafındaki yolunda Türkiye tarafından yapılacağı söylenildi. Bunun ardından ise Kapıköy’de modernize çalışmaları başladı. Ancak bu çalışmada çok kısa sürdü ve burada çalışan araçlar ve işçiler ortadan kayboldular. Tam umutlandık ve bu sefer açılacak dedik ama bu gelişme yine sınır kapısının açılmayacağını gösteriyor bize.” Sözlerine yer verdi.

 

ŞOFÖRLER: TEK UMUDUMUZ KAPIKÖY

Kapıköy sınır kapısının bir türlü açılmayışı sınır kapısında ticaret yapan minibüsçüleri de zor durumda bırakıyor. Minibüslerden oluşan uzun kuyruk sınır kapısının ne denli kötü bir durumda olduğunu da açıkça ortaya koyuyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan araç şoförleri şu sözlere yer verdi: “Uzun zamandan beridir Kapıköy’ün açılmasını bekliyor. Ancak gelin görün ki yıllardır sınır kapısının açılmasını bekliyoruz. Bu kapsam da birçok çalışma yapıldı daha doğru yapıldığı söylenildi. Batıdaki limanlarda, sınır kapılarında insanlar petrol üzerinden bile ticaret yaparken biz burada 2 kilo çaydan dolayı yargılanıyoruz. Van olarak ekonomik anlamda tek ticaret kapımız, tek umudumuz Kapıköy ama biz bundan bir türlü yararlanamıyoruz. Bunun tam olarak sebebi ne bilmiyoruz ama biz geleceğimiz için ve ekonomik sorunlardan kurtulmamız için tek çıkar kapımız Kapıköy bu yüzden bu sınır kapısının artık açılması gerekiyor.”

 

İŞTE SİYASETÇİLERE FIRSAT

Bir diğer minibüs şoförü de Kapıköy’ün hala söylendiği gibi açılamadığından dert yanarken, siyasilere şu sözlerle seslendi; “Bakın seçim dönemindeyiz. Siyasileri kapı kapı gezip vaatler sunuyorlar. Biri emekliye ikramiye veriyor, biri bilmem neye zam veriyor. Bizim Van’daki milletvekili adaylarımız kuru siyaset yapıyorlar. İşte siyasetçilerinin gözünün önündeyiz. Bakınız bu kuyruğa. Bu kuyruk, bölgedeki köy ve mahallelerden gelip gece gündüz gümrük kapısından amaçsız bekleyen bu insanların durumu aslında her şeyi gösteriyor. Bu yörenin insanı bir müjde bekliyor. İşte fırsat bize bu konuda destek verin, bize buraların biteceğinin sözünü verin. Biz 3-5 yolcu için gelip çoğu zaman da Van’a boş dönüyoruz. Birkaç parça gıda götürünce de yüklü cezalar yiyoruz. Nasıl geçineceğiz? Bu kapı denildiği şekilde işlerse sadece biz değil bir Van ekmek kazanacak. Lütfen bunları görün artık.” Dedi.

 

TAKVA: ÇALIŞMALAR DURMADI

Öte yandan modernizasyonu devam eden Kapıköy’de çalışmaların durmasıyla kafalarda soru işaretleri oluşurken, şirketin araçlarını da alıp gitmesi yeni bir problemin olduğu iddialarını akıllara getirmişti. Bölge halkının da konuyla ilgili merakla bekleyişi devam ederken Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, konuya açıklık getirirken şirketin altyapı hafriyatını bitirdiğini, şimdi de üst yapı hafriyat çalışmalarının başalyacağını bunun için de GTİ’nin proje onayının beklendiğini kaydetti. Takva, Konu ile ilgili olarak; “Halk rahat olsun. Çalışmalar devam ediyor. İlk etap alt yapı hafriyatı tamamlandı. Geriye kalanlar için projeler gümrük ticaret bakanlığında onların onayı bekleniyor. Proje onaylanınca geriye kalan çalışmalar da yeniden başlayacak. Bu süreçte üst yapı ve modernizasyonun ihale süreci ve onayı da tamamlanmış olacak. İşlerin durmasının sebebi ikinci bir onay süreci yani. Biraz da seçim dönemine denk geldiği için beklemeye geçildi. Onay gelir gelmez çalışmalar yeniden hızlanacak.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN ÖZEL-ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim