Van’ın on yıllardır müjdesini beklediği Kapıköy’ün yeniden inşası ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Yıllardır her defasında açılış sözü verilmesine rağmen tamamlanmayan Kapıköy projesi Van TSO’nun ısrar ve çabaları ve Gümrük Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çifci’nin girişimleriyle gerçek oldu. 24 Ağustos’ta temeli atılacak olan Kapıköy’de büyük bir tören hazırlığı yapılırken konuyla ilgili büyük çabalar sarf eden Van TSO cephesinde Van için hayati öneme sahip projelerden birinin hayata geçiriliyor olmasının sevinci yaşanıyor!

 

Van’ın yıllardır kangren haline gelen ve bir türlü nihayete erdirilemeyen sorunu olan Kapıköy’de beklenen müjde sonunda geldi. Aylardır hızlı bir şekilde ilerleyen bürokratik işlemler tamamlandı, ihale süreci bitti ve iş teslim yapıldı. Yıllardan beri defalarca açılacağı müjdesi verilen, töreni yapılan Kapıköy’de söylemler bu kez sözde kalmadı ve milyonluk yatırım için ilk kazma toprağa vuruldu. Van TSO yönetiminin göreve geldiğinden bu yana en önemli projelerinden biri olan ve ısrarla takibini yaptığı proje, Gümrük ve Ticaret Bakanı Fatih Çiftci’nin de yoğun çabasıyla hayat buluyor. Yüklenici firmanın 1 yıl gibi bir sürede tamamlama sözü verdiği Kapıköy’ün önümüzdeki yıl bu zamanlarda bitmesi için çalışmalar başlarken projenin temel atma müjdesi de verildi. Temel atma törenin 24 Ağustos’ta gerçekleşeceği müjdesini paylaşan Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer, Van’a büyük katkılar sağlayacak koca bir rüyanın gerçek olmasının heyecanını yaşadıklarını belirterek, çalışmalarla ilgili Şehrivan’a da önemli değerlendirmelerde bulundu. Çalışmaları yerinde inceleyen Van TSO heyeti Kapıköy’de 20 yıllık rüyanın gerçekleştirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyor!

 

BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ: KAPIKÖY!

Van’ın ekonomik ve bölgesel anlamda en büyük potansiyellerinden birisi olan Kapıköy ile ilgili hareketleri günler yaşanırken 24 Ağustos’ta gerçekleşecek olan temel atma töreni büyük bir heyecan yaşanmasına neden oldu. Türkiye’nin de en önemli kapılarından birisi olan Kapıköy için yıllardır sarf edilen sözler, vaatler, projeler hayal olurken, son birkaç yıllık süreçte verilen çabalar Van’ın geleceğine dair tarihi bir yatırımın gerçekleşmesine vesile oldu. Van TSO yönetiminin göreve geldikten sonra gündem maddeleri arasında şüphesiz en önemli yeri tutan Kapıköy’ün yeniden yapılması ve hak ettiği uluslararası değeri yakalaması anlamında yapılan sayısız girişimler karşılık buldu. Kapıköy ile ilgili gerek Van’da gerek Ankara’da gerekse de İran tarafından sayısız girişimler yapan Van TSO’nun o projesi şimdi bir yıl süre sonra açılmayı bekliyor. Tam böyle bir süreçte yapılan çalışmaları yerinde görmek üzere Kapıköy Gümrük kapısında incelemelerde bulunan Van TSO heyeti Kapıköy Gümrük Müdürü Beyazıt Benli ve yüklenici firma yetkilileri ile çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

 

“ÇALMADIK KAPI KALMADI”

Yüklenici firmanın çalışmalara başladığı ve temel atma hazırlıklarının yapıldığı bir süreçte Şehrivan, tarihi yatırımda payı olan Van TSO’nun kapısını çaldı. Bir başarı öyküsü yazan Van TSO yönetimi adına Genel Sekreter Ramazan Temizer Kapıköy ile ilgili süreci Şehrivan aracılığı ile paylaştı. Yapılan görüşmelerin ardından gazetemize konuşan Temizer; “Kapıköy sadece Van için değil, Türkiye ve İran içinde önemli bir proje. Ancak kapının fiziki koşulları İlimizin buradaki potansiyelden yeterli düzeyde yararlanmasına engel teşkil etmektedir.” dedi. Temizer ayrıca; “Yönetim Kurulu Başkanımız ve Yönetim Kurulumuz göreve geldikleri günden bu yana Kapıköy’ün modernizasyonu ile ilgili tabiri caiz ise çalmadıkları kapı kalmadı. Nihayet Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi’nin göreve gelmelerinden sonra kendileri ile yapılan görüşmeler ve Bakan Yardımcısının yoğun çabaları İlimizin modern bir kapıya kavuşması yönündeki 20 yıllık hayalini gerçekleşmesi sağlandı.”

 

100 MİLYONLUK BİR YATIRIM…

Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer; “Yetkililer ile yaptığımız değerlendirmelerde, çalışmanın son derece hızlı başladığı ve ön görülen süreden daha erken bitirilmesi konusunda çaba harcandığını gözlemledik dedi. Kapıköy’ün modernizasyonu tamamlandığında yaklaşık 100 Milyon TL’lik bir yatırım gerçekleşecek. Bu yatırım İran için belirlenen ihracat hedeflerine ulaşma konusunda ciddi katkı sunacaktır. Bizim Van İş dünyası olarak bu dev yatırımdan maksimum fayda elde etmemiz konusunda hazırlıklı olmamız gerekmekte. Bunun içinde yapılan yatırım salt sınır ticareti için birkaç gömlek büyük bir yatırımdır.”

 

VAN İTHALAT VE İHRACAT YAPMALI!

Devasa bir kapıya kavuşacak Van’ın bu noktada maksimim fayda alması gerektiğinin de altını çizerken bu noktada Kapıköy’den ithalat ve ihracat anlamında Van’ın faydalanması gerektiğinin de altını çizdi. Temizer; “Sınır ticareti ilimiz ve bölgemiz için elbette önemlidir. Ancak özellikle İran üzerindeki uluslar arası ambargonun kalkması ile orada yapılacak yatırımlar konusunda bütün dünya harekete geçmiş ve önemli anlaşmalarda yapılmıştır. Burada bizim de bu anlayış ile hareket ederek İran ile olan ticari ilişkimizi sınır ticareti ile sınırlandırmamız hem yapılan yatırım için hem de ilimizin kalkınması için yetersiz bir hamle olacaktır. Mutlaka ithalat ve ihracata yönelik çalışmalar yapmamız, firmalarımızın bu konudaki eksiklerini hızlıca gidermelerini ve bundan sonraki planlamalarını bu yönde yapmaları gerekmektedir. Bu konuda Odamız kendilerine gerekli her türlü desteği vermeye hazırdır. Yönetim Kurulumuzda İş dünyamızın bu konudaki taleplerini, beklentilerini karşılamak üzere gerekli hazırlıkları yapmaktadır. Hedefimiz inşaatın tamamlanması ile özellikle Odamız üyesi işadamlarımızın ve firmalarının ithalat ve ihracat konusunda hazır hale gelmelerini sağlamak.”

 

FATİH ÇİFTCİ’YE ÖZEL TEŞEKKÜR!

Son olarak çalışmaların start almasının hemen ardından Oda yönetimi olarak yaptıkları ziyaret ve görüşmeleri değerlendiren Ramazan Temizer, konuyla ilgili olarak ise; “Kapıköy’de yaptığımız incelemede Kapıköy Gümrük Müdürümüz Beyazıt Benli’nin çalışmalarla yakından ilgilendiğini yine Gümrük Bölge Müdürlüğümüzün de aynı anlayış ile çaba sarf ettiklerini gördük. Kendi kapımızın modern, çağdaş, günün koşullarına uygun alt yapısının geliştirilmesi konusunda çok ciddi bir farkındalık oluşturan başta Yönetim Kurulu Başkanımız olmak üzere Yönetim Kurulumuza, Oda Meclisimize ve göreve başladığı ilk günden itibaren konuya hassasiyetle yaklaşan ve sonuçlandıran Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkçi, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcımız Sayın Fatih Çiftçi, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, GTİ yönetimi, Van milletvekillerimiz ve emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.

 

ÇALIŞMALAR BAŞLADI BİLE!

24 Ağustos’ta gerçekleşecek olan temel atma törenini öncesinde çalışmaların başladığı bilgisini veren Ramazan Temizer, bu konuda projenin en hızlı şeklide bitmesi noktasında yüklenici firmanın da ciddi bir hassasiyet gösterdiğine dakkat çekti. Temizer, yaptıkları görüşme ile ilgili olarak Kapıköy Gümrük Müdürü Beyazıt Benli’nin de görüşlerini aktararak; “Müdür Beyazıt Benli, odernizasyonun tamamlanması ile birlikte günlük işlem hacminde gözle görülür büyük bir artışın yaşanacağını belirtti. Gerek ticaret gerek ise ziyaret amaçlı ilimize gelecek veya İran’a gidecek insanların rahat bir şekilde kısa sürede işlemlerinin tamamlanacağının sözü de verildi. Benli ayrıca mevcut durumda iş ve işlemlerin hızlı şekilde yapılması için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.” Sözlerini de paylaştı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: YUNUS EMRE AYKAÇ / ÖZEL HABER

 
Editör: TE Bilisim