Van Turizm Derneği Başkanı ve Ayanıs Turizm Seyahat Acentası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, amaçlarının Van’a yeni bir pazar kazandırmak olduğunu ifade ederek, Kapıköy Sınır Kapısı’nın da uluslararası konuma getirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Geçtiğimiz günlerde girişimleri sonucu Van’a getirdiği Kuzey Iraklı grupların bulunduğu kafile ile ilgili açıklamalarda bulunan Abdullah Tunçdemir, Van turizm pazarını nasıl geliştirebileceklerinin çabası içerisinde olduklarını belirtti. Kuzey Irak pazarının oluşturulması için altyapı çalışmalarına uzun süren görüşmelerle nihayete erdirdiklerini anlatan Tunçdemir, “İlimiz için 3 önemli pazar bulunmaktadır. Bunlardan biri İran pazarı, diğeri Ermeni pazarı ve Irak pazarıdır. Irak pazarı bizim için büyük bir önem arz ediyor ve biz de Irak pazarını önemsiyoruz. Çünkü, Kuzey Irak yaz aylarında 40-50 derecelere ulaşan bir sıcaklıkla kaynamaktadır. 3-4 ayları bu sıcaklıklar içerisinde geçiyor, ama bizim ilimizde ise sıcaklı 23-29 derece arasında değişmekte ve serin bir şekilde geçiyor. Onlara göre çok serin. Kentimizi, yayla havası olan insanların gezebilecekleri kültürel, doğa güzellikleri ve gelenek görenekleri ile Kuzey Irak için uygun bir mekandır. Bunun için bu pazarı çok önemsiyoruz. Geçtiğimiz günlerde girişimlerimiz sonucu Kuzey Irak’ta getirtmiş olduğumuz grup ilimize hayran kaldı. Böylesi serin ve güzel bir il dururken niçin sıcak illere gittiklerinden dolayı yakınmışlardı” dedi.

 

“KUZEY IRAK İÇİN 15 TUR DAHA DÜZENLEDİK”

Kuzey Irak’taki tüm tur operatörleri ile iletişim halinde olduklarını, hem Erbil hem Duhok hem de Süleymaniye’deki meslektaşlarıyla görüştüklerini de sözlerine ekleyen Abdullah Tunçdemir, “Şu an temmuz ve ağustos ayı için 15 tur daha düzenlemiş bulunmaktayız. Her turda gelecek olan Kuzey Iraklı vatandaşların buraları görmesi ve gördüklerini gidip anlatması ile Allah’ın izniyle biz bu Kuzey Irak pazarını tamamen canlı tutmuş olacağız. Her gelen Kuzey Iraklı vatandaş ilk ziyareti olduğu için buraya hayran kalıyor, Van onlar için bir cazibe merkezi. Örf, adet ve gelenekleriyle konuşmalarıyla onlar için bulunmaz bir yer. Bizde bunun takipçisiyiz. Amacımız tamamen pazarlarımıza Irak pazarını da kazanmaktır ve onları buraya çekmektir. Ben bunun geri dönüşlerinin çok iyi olacağına inanıyorum. Bunun dışında onların Turizm Bakanı’nı, turizm müdürlüklerini, Erbil’deki konsolosluğu buraya davet ettim. Bir heyet şeklinde bütün turizm acentelerini da buraya getirip onları gezdirip tekrar yolcu etmektir. Ama bizlerin bu tür süreçlerde boş durmaması lazım. Bizlerin de Kapıköy Sınır Kapısı konusunda iyileştirme yapmamız gerekmektedir. Bu kapının 24 saate açılması lazım. SABAH08.00’de açılıyor saat 17.00’de kapanıyor, bu olmayacak bir durum. Bu kapının da bir an önce uluslar arası konuma gelip 24 saat açık olması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim