Ülkede ve özellikle bölgede yaşanan çatışmalı süreçten dolayı bir süredir kapalı bulunan Kapıköy Sınır Kapısı, yeniden hizmete girdi.

 

21 Ağustos tarihinde PKK’liler tarafından kaçırılan Kapıköy Sınır Kapısı gümrük memurlarının arından, Kapıköy geçici süreliğine kapatıldı. Yaklaşık 2 ay boyunca kapalı bulunan Kapıköy Sınır Kapısı Vanlıların talepleri üzerine ve Başbakan Eski Yardımcı Beşir Atalay’ın çalışmaları sonucu yeniden faaliyete girdi. Bir hafta önce açılacağını duyuran Atalay, son toplantısında ise Kapıköy’ün Pazartesi günü faaliyete gireceğini ifade etmişti. Tamda Atalay’ın dediği gibi Kapıköy Sınır Kapısı dün yeniden geçişlere başladı. Van’ın en önemli gelir kaynağı ve can damarı olan Kapıköy büyük uğraşların arından yeniden Vanlıların ekmek kapısı ve umut kaynağı oldu.

 

TAŞYAPAN: DAHA İYİ HALE GETİRECEĞİZ

Vali İbrahim Taşyapan, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel ile Kapıköy Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulunarak vatandaşlarla sohbet etti. Kapının hem yolcu ve araç girişi yapılan hem de sınır ticareti yürütülen bir kapı olduğunu vurgulayan Taşyapan, şöyle konuştu: "Maalesef terör örgütü üyelerince gümrük memurlarına yönelik kaçırma olayının ardından bakanlığımız, burayı geçici olarak yolcu ve araç geçişine kapattı ancak demiryolu gümrüğümüz devamlı olarak çalıştı. Biz tekrar buradaki şartları iyileştirerek, gerekli tedbirleri de alarak bugün tekrar kapımızı faaliyete açtık. İnşallah hem fiziki şartları hem ticaret şartlarını daha iyi hale getireceğiz."

 

“KENTİMİZE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ZARAR VERDİ”

Kapının kapalı oluşu nedeniyle ildeki ticari çevrelerin durumdan muzdarip olduklarını kaydeden Taşyapan, şunları söyledi: "Buranın kapatılması kentimize de önemli ölçüde zarar verdi. Onun için bizim de bir an önce açılması için gayretlerimiz oldu. Hükümetimizin, bakanlığımızın talimatlarıyla da kapımızda bugünden itibaren tekrar faaliyetler başladı. Yöre halkımıza, ülkemize, herkese hayırlı olsun. Hem İranlı dostlarımıza hem buradaki vatandaşlarımıza hem ticaret erbabımıza hem turistlik gezi yapmak isteyen herkese hizmet veren bir yerdir. Kapılar uluslararası çıkışlar yapılan bir yerdir. Tabii bu yeniden yapılan bir açılış değil. Biz kısa bir ara vermiştik. Tekrar faaliyete başladı. Bu rutin bir hareket, herkese hayırlı olsun."

 

"KAPININ AÇILMASI BİZLERİ FAZLASIYLA SEVİNDİRDİ"

Kapıköy Karayolu Yolcu Taşıma Kooperatif Başkanı Necati Pilatin de kapının kapalı oluşu nedeniyle mağdur olduklarını dile getirdi. Kooperatife kayıtlı 80 araçları bulunduğunu ifade eden Pilatin, "Kapının kapandığı günden itibaren hiçbir iş yapamadık. Yaklaşık 400 araç da İran tarafında bekliyor. Kapının açılması bizleri fazlasıyla sevindirdi. Şu an güvenlik anlamında hiçbir sıkıntımız kalmadı. İsteğimiz bu kapının daha da genişletilerek ticarete kazandırılmasıdır" dedi. Minibüsle taşımacılık yapan Faruk Pilatin ise sınır kapının açılmasından dolayı mutlu olduğunu kaydetti. Kapının bölge halkı için önemli geçim kaynağı olduğunu ifade eden Pilatin, "Buranın yeniden faaliyete girmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. Fesih Bülbüler de uzun zamandır bu anı beklediklerini belirterek, yeniden çalışmaya başlayacakları için mutlu olduklarını anlattı. Kapıköy Sınır Kapısı'nın birçok insanın geçim kapısı olduğunu ifade eden Bülbüler, buradaki ticaretin genişletilmesi için çalışma yapılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

 

VAHATUDER’DEN BEŞİR ATALAY’A TEŞEKKÜR

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, Kapıköy Sınır Kapısı’nın Van’ın can damarı olduğunu belirterek, tekrardan açılması için yoğun girişimlere başvurarak bunu sağlayan eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Van Milletvekili Adayı Beşir Atalay’a bölge turizmcileri adına teşekkür etti.

 

Van, Hakkari, Bitlis, Ağrı, Kars ve Iğdır ilindeki turizmcilerin bir çatı altında toplandığı VAHATUDER, Beşir Atalay’a kapıyı açmasından dolayı teşekkür etti. Turizmciler adına açıklamada bulunan VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, Kapıköy Sınır Kapısı’nın Van’ın can damarı olduğunu belirtti. Kapalı bulunduğu günden itibaren Van’ın ekonomik olarak büyük bir sıkıntı içerisinde olduğunu anlatan Tunçdemir, “Bizim için İran pazarı çok önemli. Depremden sonra Van’ı ayakta tutan ve esnafa güç veren bir kazanım oldu. Bunun değerini bilmemiz lazım. Beşir Atalay’ın buraya atanması, bu kentte ağabeylik ve büyüklük etmesi bizleri mutlu etmiştir. Kapının tekrardan açılması biz turizmcileri sevindirmiştir. Bize önderlik yapabilecek, bizi toplayacak bir büyüğümüzün, bir bakanımızın olması son derece önemlidir. Bu bakımdan Beşir Bey hem bunu burada yaptı, hem de kapımızı açtı. Bu yüzden kendisine şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

 

TUNÇDEMİR: KAPANMASI BİZLERİN HATASIYDI

Kapının kapanmasının kendilerinin hatası olduğunu ve bu yüzden bunun değerini bilmeleri gerektiğini de sözlerine ekleyen Abdullah Tunçdemir, “Bir daha da kapanmaması için elimizden geleni yapacağız, sahipleneceğiz. Çünkü bu kapıdan sadece bir sektör değil tüm Van halkı faydalanıyor. Bu kapının Van ekonomisinin can damarı olduğunu bilmemiz lazım, esnafın da buna sahip çıkması lazım. Fahiş fiyatlar vermemesi lazım. Her konuda onlara yardımcı olmamız gerekmektedir. Çünkü bu pazarın daha da büyümesini düşünerek hareket etmeliyiz. O yüzden bu pazardan payımızı almamız gerek. Van çok önemli bir konumda, çünkü geçişler de Van üzerinden yapılıyor. Van’a hayat taşıyan bu damarı bir daha kesmemiz lazım. Bindiğimiz dalı kesmememiz gerekiyor. Bu kapı bizim yüzümüzden kapandı. Bu ülkede huzur ve barış içerisinde yaşaması gerektiğini ifade ediyoruz. Burada insanlar öldüğü zaman, ekonomimiz geri gittiği zaman hepimiz üzülüyoruz. O yüzden tüm bunlara sahip çıkmamız çok önemlidir. Ben tekrardan Sayın Beşir Atalay’a yapmış olduğu bu çalışmasından dolayı teşekkürlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

 

ESOB BAŞKANI’NDAN KAPIKÖY TEŞEKKÜRÜ

Van Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Muhittin Aydemir, Gümrük memurlarının kaçırılması nedeniyle kapanan Van Kapıköy Sınır Kapsı’nın yeniden hizmete açılması nedeniyle bir teşekkür mesajı yayınladı. Kapıköy Gümrük Kapısı’nın yeniden açılması üzerine bir teşekkür mesajı yayınlayan Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (Van ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Aydemir, “Gümrük memurlarının kaçırılması nedeniyle kapanan ve Van esnafı için hayati öneme sahip olan Kapıköy Sınır Kapısı’nın yeniden açılması bizi mutlu etti. Kapandıktan sonra siftah dahi edemeden işyerini açıp kapatan esnafımız için bir can suyu niteliğinde olan,  İranlı turist ve tüccarların Van’a gelişi açısından büyük önem taşıyan Van Kapıköy Sınır Kapısı’nın yeniden hizmet vermeye başlaması, esnafımız adına bizi mutlu etti. Kapının yeniden açılmasında büyük emek veren ve açılma için verdiği sözü yerine getiren Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Van Milletvekili Adayı Prof. Dr. Beşir Atalay’a teşekkür ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

VAN TSO YENİDEN AÇILAN KAPIKÖY’DE

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu, Meclis Üyeleri, DOĞUSİFED, Van İhracatçılar Birliği’nden oluşan bir heyet yeniden hizmete açılan Kapıköy Gümrük Kapısını ziyaret etti.

 

2 aylık bir aradan sonra tekrar hizmete açılan Kapıköy’ün Van için ne denli önemli olduğunu dile getiren Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman ve beraberindekiler Kapıköy Gümrük Müdür Yardımcısı Ayhan Akpınar ve çalışanları ziyaret etti. Geçişlerin yapıldığı gümrük alanını ziyaret eden heyet daha sonra Kapıköy Gümrük Müdürü Ayhan Akpınar ve çalışanları ziyaret etti. Karaman burada ziyareti değerlendirerek “Yaklaşık 2 aydır kapalı olan Kapıköy Gümrük Kapısının ilimiz için ne kadar önemli olduğunu yaşayarak gördük. İlimizin can damarı olan Kapıköy Gümrük kapısı mutlaka açık olmalıdır. İranla en çok sınırı olan il olarak tek kapımız Kapıköy Gümrük Kapısı Van ve bölge için çok önemlidir. Burada çalışan tüm arkadaşlara başarılar dileriz. Her zaman onlara destek olacağımızı belirtiriz. Kapıköy Gümrük Kapısının yeniden hizmete başlaması için çaba gösteren, emek veren herkese teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu.

 

DOĞUSİFED Temsilcisi Müslim Erbay’da Kapıköy’ün Van ve çevresindeki iller için çok önemli olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Kentin can damarı olan Kapıköy Van için çok önemli bir ekonomik değerdir. Kapıköy’ün tekrar açılması kent için olumlu bir gelişmedir. Emek veren herkese teşekkür ederiz.” Kapıköy Gümrük Müdür Yardımcısı Ayhan Akpınar ise amaçlarının yöre halkına hizmet olduğunu söyleyerek, “Uzun bir aradan sonra tekrar bugün çalışmalara başladık. Bugün itibari ile Türkiye ve İran arasında tekrar geçişler başladı. Her gün sabah 9 ve akşam 3 saatleri arasında halkımıza hizmet vermeye başladık. Bu kapı tüm Van halkınındır. Bizlere destek olunmasını istiyoruz.” dedi. Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman Kapıköy Gümrük Müdür Yardımcısı Adnan Akpınar ve tüm çalışanlara hayırlı olsun dileklerini iletti ve çalışanlara çikolata ikram etti.


ŞEHRİVAN HABER – AA

Editör: TE Bilisim