ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Bakanlar Kurulu kararı ile ihraç malı taşıyan araçlara ÖTV ve KDV’den muaf şekilde motorin verilmesi resmi gazetede yayımlandı.

 

Yayımlanan karara göre Van’ın Saray İlçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı’nda ihracat ürünü taşıyan araçların akaryakıtı için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası uygulanacak.

 

İhracatçıyı teşvik etmek amacıyla Saray İlçesine bağlı Kapıköy Sınır Kapısı'nda ihracat ürünü taşıyan araçların akaryakıtı için ÖTV ve KDV istisnası müjdesini Van Valisi Murat zorluoğlu verdi.

 

İŞTE O KARAR:

 

 

MÜJDELİ VALİ ZORLUOĞLU VERDİ!

 

Sosyal medya hesabı Twitter üzerinden müjdeyi veren Vali Zorluoğlu şu ifadeleri kullandı: "Kapıköy sınır kapımıza, ihracat ürünü taşıyan araçların akaryakıtı için ÖTV istisnası tanındı. Vekillerimize ve hükümetimize müteşekkiriz."

 

 

Alınan kararla ilgili görüştüğümüz Van Ticaret ve Sanayi Odası eski başkanlarından Feridun Irak, kararın ihracatın artırılmasına yönelik bir hamle olduğunu söyledi.

 

IRAK: ÖNEMLİ BİR HAMLEDİR

 

Irak, "Vali beyin verdiği müjde önemlidir. Bu hamle ihracatın artırılmasına yönetlik yapılmış bir hamledir. İhracatımızın, ithalattan düşük olduğu ülkemizde maliyetlerin düşürülmesi, ihracatın yükseltilmesi için yapılmıştır. Bu hamlenin ihracata, ilimiz ekonomisine ve üllkemizin ekonomisine katkı sağlayacağı inancındayım." Dedi.

 

 

Vali Zorluoğlu'na icarete konu edilen mallardaki sınırlamaların kaldırılması gerektiği mesajını da veren Irak şöyle devam etti:

 

"TİCARETE KONU OLAN MALLAR SERBEST EDİLMELİ"

 

"Göreve yeni başlayan Sayın valimize şunu da hatırlatmakta fayda var. Kapıköy'de ithali ve ihracı serbest olan mallara getirilen sınırlamaların kaldırılması önemlidir. 1987 ile 1995 yılları arasında Kapıköy'de yapılan ihracat ve ithalatta bu tür sınırlamalar yoktu. O yıllarda yapılan ticaretin kente ve ülkemize büyük katkılar sağladığı ortadadır. 1995 yılından sonra getirilen kısıtlamalar ile ticaret yapılamaz hale geldi."

 

1994'TE İHRACAT, İTHALATTAN 15 KAT FAZLA YAPILDI

 

Irak açıklamasının devamında, "1995'te getirilen kısıtlamalar öncesinde yani 1994 yılında Van-İran arasında yapılan ticaret irhalattın 15 katı kadar ihracat yapılmıştır. Bu da Türkiye'de bulunan bütün sınır kapılarında dış ticaretin fazlası verilen tek kapı konumuna getirmesini sağlamıştır. O yıllarda on binlerce insan ekmek kapısı açmış ve insanlar istihdam edilmiştir. Sayın Valim, lütfen 1987 ile 1995 yıllarında olduğu gibi ürünler yeniden sınır ticaretine konu edilsin." Diye konuştu.

 

IRAK'TAN VALİ ZORLUOĞLU'NA TEŞEKKÜR

 

Irak son olarak şu ifadeleri kullandı: "Bu temenniler ile yeni Van Valimize görevinde başarılar diler. Bu vesileyle Van için önemli olan Milli Egemenlik Parkını da satıştan çıkmasını sağladığı içinde kendisine minnettarız."

 

 

TAKVA: ALINAN KARAR ÖNEMLİDİR

 

Kararla ilgili gazetemize konuşan van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkanı Necdet Takva ise,

 

"Kapıköy'e ihracat yapana araçların yakıtlarından ÖTV alınamamsı önemli bir karardır. Biz ticaret odası olarak bu kararı önemsiyoruz. Bu karar ayrıca bizim bir ihracat ve ithalat kapısı olduğumuzun göstergesidir. Kapıköy'ün modernizasyonu bitmedi, tam anlamıyla henüz hizmete girmeden böyle bir çalışmanının içinde yer alması da Kapıköy'ün geleceği için önemli bir adımdır. Kapıköy'ünde bu haliyle artık diğer kapılardan bir farkının olmadığı ortaya koyulmuştur. Karar Van için önemlidir." Dedi.

Editör: TE Bilisim