ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ- Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkilerin ileriye taşınması noktasında adımlar atılması çabasına rağmen bürokratik engeller engel yaşatmaya devam ediyor. 2018’in yarısında yurtdışına çıkan vatandaşlarına çıkış harcı noktasında yüzde 300’lere varan zam uygulayan İran bu kararı ile turist rakamlarında düşüşe neden oldu. Van’a gelen turist sayısını etkileyen bu karar ile ilgili bir çok girişim yapılmasına rağmen herhangi bir geri adım atılmadı. Bu kararda bir gelişme beklenirken İran’a açılan Kapıköy Sınır Kapısı’nda bir sıkıntı daha baş gösterdi. Kapıköy’de İran Devleti’nin ithalat kotasının bittiğini ifade ederek, 15 gündür ihracat malları yüklü tır geçişine izin vermediği öğrenildi. İran tarafının araç geçişlerine izin vermemesi sonucu sınır kapısında uzun araç kuyruklarının oluşmasına neden oldu. Şehrivan’a konuşan Van TSO yönetim kurulu başkanı Faruk Biner, ihracatçılar ve esnaflar olayın İran tarafından kaynaklandığını, bu konuda yetkili isimlerden de destek beklediklerini söyledi.

İran sınırında günlerdir bekleyen tırların şoförleri ve İran ile ticaret yapan tüccarların şikayetlerinden sonra Şehrivan konuyla ilgili tarafların değerlendirmesine başvurdu. İki haftadır bekleyen yüklü kamyonlar mağduriyete sebep olurken konuyla ilgili görüş bildiren kesimler, Van Valiliği ve diğer kesimlere de çağrıda bulundu.

BİNER: ORTADA BİR MAĞDURİYET VAR!

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Biner, Yaşanan mağduriyetin Türkiye tarafından kaynaklı olmadığını, İran Devleti’nin ithalat kotasının dolamasından kaynaklandığını dile getirdi. Mağduriyetin giderilmesi noktasında Vali Mehmet Emin Bilmez ile görüşme sağlayacaklarını ve mağduriyetin giderilmesi için görüşme yapacaklarının altını çizdi. Van TSO Dış Ticaret Grup Meclis Üyesi Mehmet Faruk Altınal, Kapıköy Sınır Kapısı’nda 15 gündür mal yüklü araçların sınırda bekletildiği ve ihracatçılar ise, kendilerine sahayı açmalarını ve mallarını indirmelerini talep ettiğini dile getirdi. Diğer yandan İthalatçı ve araç şoförleri ise, yaşanan kota sorunun kendilerini mağdur ettiklerini, 15 gündür sınırda herhangi bir çözüm üretilmedikleri, araçlarının gümrük kayıtları yapılamasından dolayı her gün ücret ödemek zorunda kaldıklarını dile getirirken, mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.

BİNER: YAŞANAN MAĞDURİYETİ VALİ BEY GÖRÜŞECEĞİZ

Kapıköy Sınır Kapısı’nda yaşanan mağduriyetle ilgili sorunun çözümü noktasında İran tarafıyla görüşmeler yapıldığını dile getiren Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Biner, “İran tarafı ithalat kotasının dolduğunu söylüyor. Bizim ihracatçılarımızın götürdüğü mallar 15 gündür tır üzerinde bekliyor. Bizim ihracatçılar ise, kendilerine sahayı açmalarını ve mallarını indirmelerini talep ediyor. Kotanın kalkması sonrası işleme alınmasını istiyor. Tır üzerinden bekleyen mallar için her gün ücret ödemesinden dolayı mağduriyet yaşanmasına ve nakliye ücretini geçmesine neden oluyor. Olay Türkiye tarafıyla ilgili değil, İran tarafından alınan karar ile ilgili bir problemdir. Burada mağdur olan dış ticaretle uğraşan bizim oda üyelerimizdir. Oradaki talep kendi ithalat kotalarının dolmasından kaynaklı olarak, ihracatçılarımızın mallarını tırlardan indirmemesinden kaynaklanıyor. Yaşanan mağduriyetle ilgili olarak Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak Vali Bey ile konuyu görüşeceğiz.” dedi.

ALTINAL: İRAN KAPILARI İHRACATA KAPATTI

İran tarafının ithalat kotasının bittiğini bitiğini ifade ederek, yaklaşık olarak 15 gündür ihracat malları yüklü tır geçişine izin verilmediğini dile getiren Van TSO Meclis Üyesi ve Dış Ticaret Grup Meclis Üyesi Mehmet Faruk Altınal, “Kapıköy Sınır Kapısı'nda 15 gündür tır geçişine izin vermeyen İran tarafı araçların geçişine izin vermemesi üzerine ihracatlar üzerinde ek maliyet olarak kalıyor. 15 gündür sınır kapısında bekleyen tır şoförleri mağdur bir şekilde beklemek zorunda kaldı. Buna benzer diğer sınır kapılarında oldu. Tır geçişlerine izin verildi, araçları boşalttıktan sonra geri gönderiyorlar ithalat işlemlerini sonra kendi mükellefleriyle yapıyorlar. Hiçbir sınır kapısında buna benzer bir uygulama yok sadece Kapıköy Sınır Kapısı’na mahsus bir bekleme şeklidir. Mevcut olan STM sahasını küçülttüler, bir miktarını İran askerine tahsis ettiler. STM sahasının küçülmesiyle ihracat yüklü araçlar günde 3 araç veya 4 araç boşaltabiliyordu, bazen bir araç boşaltabiliyordu, bir kuyruk oluşuyordu. Ama 15 gündür bir araç geçişine izin verilmedi. Olduğu gibi İran tarafı araç geçişine izin vermeyerek kapıyı ihracata kapattı. Kapıköy Sınır Kapısı'nda şu an 20’ye yakın araç kapıda bekliyor. 20’ye yakın araçta Van’daki depolar da bekletiliyor.” diye konuştu.

KENDİSEVER: ÇÖZÜM BULUNMASINI BEKLİYORUZ

Yaklaşık olarak 15 gündür kotayla ilgili bir sıkıntı yaşadıklarını ve bunun dışında sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği üyesi Senar Kendisever, “İran tarafında bulunan STM sahası yani malzeme boşalttığımız saha İran tarafından küçültüldü. Bundan dolayı sadece bir tır gidip malzeme boşaltabiliyor. İran tarafı yerlerinin olmadığını, yerin dar olduğunu öne sürüyor. Daha önce de buna benzer sıkıntılar yaşadık, araçlarım 15-20 gün sınırda bekledi. Şu anki sıkıntı ise, kotadan kaynaklı olarak yaşanıyor. Yıllık olarak bir kota veriliyor. Bu kotanın bittiğini söylüyorlar. Şu an sınırda değilim, haber bekliyoruz. Bu konu ile ilgili yetkililerin olaya el atması lazım, bu konuya bir çözüm bulunmasını bekliyoruz. Bizim Türkiye tarafından herhangi bir sıkıntı yok, bütün sıkıntı İran tarafından kaynaklanıyor.” dedi.

POLATCAN: İRAN MÜKELLEFİ OLAY ÜZERİNDE ÇALIŞMIYOR

İran tarafının tutumundan dolayı mağdur olduklarını belirten Erdal Polatcan adlı tır şoförü, “Yaklaşık olarak 15 gündür Kapıköy Sınır Kapısı’nda bekletiliyoruz. İran tarafı araçların geçişine izin vermiyor. İran tarafı resmiyette kotasının dolduğunu ve bu kotanın kısa zamanda içerisinde uzatılacağı söyleniyor. İran tarafındaki mükellef bu konu üzerinde çalışmıyor. Araçlarımızı bırakıp geri dönmek zorunda kaldık, 2 günde bir gidip araçlarımızı çalıştırıp geri dönmek zorunda kaldık. Son 5 gündür gidemiyoruz, havanın aşırı soğuk olmasından dolayı araçlarımız dondu ve çalışamaz hale geldi. Sınır kapısı çevresinde herhangi bir sosyal tesisin olmamasından dolayı daha fazla orada kalamadık. Bu konu ile ilgili olayın mükelleflerine soruyoruz, bugün Vali beyden randevu alıp görüşme saylayacaklardı. Şu anlık net bilgi yok, bize de bu konuyla ilgili olayın çözülmesini bekliyoruz.” dedi.

BEYAZSAÇ: VALİ BEYİN OLAYA EL ATMASINI İSTİYORUZ

Uzun süredir kapının İran tarafından kapının kapatıldığını dile getiren İbrahim Beyazsaç adlı kamyon şoförü “İran sınırında 15 günden fazladır bekliyoruz, mağduriyetimiz var. İran’ın yıllık belirli kotasının dolmasından kaynaklandığı söyleniyor. Dolan kota ile ilgili ek bir süre verebilirler ama İran tarafındaki mükelleflerden kaynaklı olarak bu ek sürede verilmedi. İran tarafındaki mükelleflerin kaynaklı olarak ta mağduriyetimiz var. Bizim talebimiz Vali beyin olaya el atması bu mağduriyeti kısa zaman içerisinde çözmesidir.” diye ifade etti.

“MAĞDURİYETİMİZ DEVAM EDİYOR”

Kapıköy Sınır Kapısı’nda araçlarının 15 gündür yüklü halde bekletildiğini ifade eden Ergin Polatcan adlı tır şoförü, “İran tarafından kaynaklanan bir kota sorunundan dolayı 15 günden beridir mağduriyet yaşıyoruz. İran tarafından bulunan esnafın izin almaları gerekiyor ama bu konuyla ilgili ilgilenmediklerini görüyoruz. Mağduriyetimiz devam ediyor, gümrük beyannamesi yapılmış araçlarımızı geri de getiremiyoruz. 15 gündür neden izin alınamıyor, ya da nasıl alınamıyor, biz de bu konuda bilgi sahibi değiliz. Bizim diğer bir mağduriyetimiz sınır kapısında yeme, içme ve diğer zaruri ihtiyacınızı karşılayacağınız bir yer olmaması bizi ayrıca mağdur etti. 15 gündür araçlarımız çalışmıyor. Bu konu ele alınması ve çözüm üretilmesi gerekiyor.” ifade etti.

KESKİN: KİMSE BU KONUYLA İLGİLENMİYOR

15 günden fazladır İran Sınır kapısında bekletildiklerini ve araç geçişine izin verilmediğini dile getiren Yaşar Keskin adlı ihracatçı, “Sınır da bekleyen araçlarımız için bekleme ücreti olarak belli bir miktar ücret ödüyoruz. Bu konuyla ilgili olarak herhangi bir merci ilgilenmiyor. Mağduriyetimiz var. İran tarafından aldığımız yanıt ise, kotalarının bittiği ve Nevruz’u beklemememiz gerektiğini söylüyorlar. Her gün farklı bir tarih veriliyor, üzerinden 15 gün geçti. Ülkemizin gelir kaynağı ihracatsa, neden 15 gündür bekletiliyoruz. İran tarafından Demir, Sarımsak ve Soğan gibi ürünler ülkemize girişi yapılırken, neden biz bu mağduriyeti yaşıyoruz. Öncellikle İran tarafı STM sahasını küçültme yoluna başvurdu, sonra bir aracın boşaltma işlemi bir haftayı buldu. Özellikle bu konu ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanımıza ve buradaki yetkili olan kişilere bu konuyla ilgili bir adım atılması gerektiği ve bizim mağduriyetimizin çözümü noktasında çalışma yürütmelerini bekliyoruz.” dedi.

BÜYÜKBAY: İRAN TARAFI KAPILARI KAPATTI

İran tarafının sınır kapısını habersiz bir şekilde kapattığı ifade eden Sinan Büyükbay adlı ihracatçı, “Araçlarımızın uzun süredir sınır da bekletiliyor. İran tarafı kapıyı habersiz bir şekilde kapattı. Önceden ikaz etmesi gerekirken, ticari kurallara göre belli bir tarih koyması gerekirken bunları yapmadan kapıları kapattılar. Kotalarının dolduğunu söylüyorlar. 7 aracım sınır kapısında bekliyor, mağduruz. Kapıda bekleme ücreti ve şoförlere gümrük işlemi yapılmasından dolayı geri de dönemiyoruz. İran tarafı herhangi bir uyarı yapmadan kapıları kapattı. Karşılıklı sınır ticareti yapılan bir yer, protokol çerçevesinde habersiz bir şekilde yapılmaması gerekiyordu. İhracatçılar birliğine bildirdik, onlarında devreye girmesini bekliyoruz.” dedi.

GÜNÇE: MAĞDURİYETİMİZİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ

Mağdur olduklarını ve 15 gündür sınır kapısında bekletildiklerini dile getiren Ercan Günçe adlı tır şoförü, “15 gündür aracım sınırda bekliyor, borcum ve senetlerim var. Bu kış günü aracım yatıyor, orada kalıp yatma şansım da yok, sınır kapısında sosyal bir tesiste yok. Mecbur 15 gündür Van ile sınır kapısı arası gidip geliyoruz. 15 gündür sınır kapısında mağdur olduk. Bizim araçlarımızın kredisi var, senedi var. Bu konuya bir çözüm bulunması gerekiyor. İran tarafından bizim tarafa araç geçişi var. Bizim taraftan araç geçişine izin verilmiyor. Ayın başı geldi çattı, senet gelecek borçlarımız var, taksitlerimiz var, biz bunları neyle ödeyeceğiz. Bizim memleketimizin başka bir geliri yok, şu anki gelir kaynağımız Kapıköy Sınır Kapısı, bu da olmasa böyle problemler yaşanması halinde nasıl geçineceğiz. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim