12 gümrük memurunun kaçırılmasıyla geçici süreyle kapanan ama memurların bırakılmasına rağmen açılmayan Kapıköy tam 40 gündür kapalı. Bu süreçte geçici olarak kapalı olmasına rağmen tam anlamıyla kapatılan Kapıköy Van’daki bir çok sektöre ve emekçiye umut kapılarını kapatırken yaşanan mağduriyet katlanarak sürüyor. Tüm çağrılara rağmen açılmayan Kapıköy açılmayınca da bu kez mağdura olan şoförler, turizmciler toparlanıp Kapıköy’ü açın dedi. Ama bu çağrı yapıldığındaki ayrıntı ise kafa karıştırdı.

 

Turizm Şirketleri, Seyahat acenteleri, otel temsilcileri ve çok sayıda şoför Kapıköy için bir araya geldi. Kapıköy Sınır Kapısında yapılan açıklamalarda birlik ve beraberlik mesajın verilirken, Kapıköy biran önce açılması gerektiği vurgusu yapıldı. Şoförler kontak kapatıp ‘açın’ çağrısı yaparken, Kapıköy’ün ekmek kapısı olduğu bir çok sektör temsilcisi de destek için oradaydı. Van’ın geleceğini de şekillendirecek o kapı için İran sınırında Ankara için ‘küçük’ ama Van için ‘büyük’ bir umut vadeden çağrı yapıldı...

 

40 GÜNDÜR UMUT KAPISI KAPALI...

Kapıköy Gümrük Kapısı kapanalı 40 gün oldu. Kentin en önemli can damarları olan gümrük kapısı bölge halkını, İranlıları ve özelliklede Vanlıları mağdur etti. Gümrük kapısının kapanmasının ardından Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz yetkili merciler ve esnafından tüccarında kadar herkes kapının bir an önce açılması gerektiğini ifade etti ve bizde bu sesi siz okuyucularımıza duyurduk. Sesini duyurduğumuz ve kapının kapamasından sonra iş yapamayan sektörlerden bir tanesi de Kapıköy’de taşımacılık yapan yolcu kooperatifleri oldu. Öz Furkan Turizm, Serhat Turizm, otel temsilcileri ve İran’dan gelen Turizm Şirketi Temsilcileri gümrük ve turizm kapısının bir an önce açılması için çağrıda bulundu. Dün Van’dan Kapıköy’e hareket eden 50 kişilik şoför ve turizm firmaları sahipleri Kapıköy Gümrük Kapısı önünde açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalarda Kapıköy Gümrük Kapısının Van’a en yakın ve güvenilir kapı olduğu mesajı verildi.

 

KIYATMAZ: KAPIKÖY BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Kapıköy’de yapılan açıklamada ilk olarak konuşan Öz Furkan Turizm yetkilisi Mürsel Kıyatmaz kapının kapanmasının herkes için zarar olduğunu ifade etti. Kıyatmaz ilk olarak şu sözlere yer verdi: “Biz turizm taşımacıları olarak ilk önceliğimiz ve beklentimiz akan kanın ve gözyaşının bir an önce durmasıdır. Barış ve özgürlük istiyoruz artık. Kapıköy Gümrük Kapısı başta bizler olmak üzere tüm Van esnafı ve halkı için çok büyük önem taşıyor. Kapının kapanması ciddi anlamda bizlere zarar vermiştir. Başta biz kooperatifler olmak üzere, esnaf ve şoförlerimiz mağdur olmuşlardır. Kapının kapanması için biz her hangi bir neden burada göremiyoruz. Bu kapının bir an önce açılması için biz buradan devlet ekranın ve büyüklerimize sesleniyoruz. Kapının kapanması bizler için büyük zarardır. Çünkü bizim araçlarımızın hepsi kredili olan araçlarıdır. Biz araçlarımızın taksitlerini ödemeye devam etmediğimiz taktirde araçlarımızın hepsine el konulacaktır.”

 

“GÜVENLİK KONUSUNDA HİÇBİR SIKINTI YOK”

Kapıköy Gümrük Kapısında hiçbir güvenlik sorunun olmadığını söyleyen Kıyatmaz, “Şu anda Doğubeyazıt Gümrük Kapısı çalışıyor. Bizim o kapı üzerinden turizme katkı sağlamamız ve turistleri buraya getirmemiz hem bizlere hem de diğer insanlar için bir zarardır. Çünkü Kapıköy’de 100 kilometrelik bir mesafe varken Doğubeyazıt üzerinden 200’ün üstünde kilometre yaparak iş yapmak zarardan başka bir şey değil. Güvenlik için bu kapının kapatıldığı söyleniyor ama inanın ki tüm kapılar arasında en güvenli ve en yakın avantajlı kapı burasıdır. Bu konuda gümrük kapımızda hiçbir güvenlik açısından hiçbir sorun ve sıkıntı bulunmuyor. Bunun yanı sıra İran’da bulunan 8 bin turist için taşıma anlaşması yaptık. (Bayram tatili için) Ancak kapı açılmadığı takdirde ve biz o turistleri buraya getiremezsek anlaşmamız ne yazık ki iptal olacak. İran’da gelen turizm şirketi temsilcisi ile buradayız ve kapının açılmasını istiyoruz.” Dedi.

 

KIYATMAZ: KAPANMASI İÇİN HİÇBİR GEREKÇE YOK

Biz gazetecinin gerekçe olarak ne gerekçe ile kapandığı sorusuna da cevap veren Kıyatmaz şu ifadeleri kullandı: “Gerekçe olarak daha önce memurların serbest bırakılmasını bekliyorduk. Memurlarda serbest bırakıldı ve her hangi bir sorun sıkıntı yok. Biz memur arkadaşlarla da görüştük. Onlar sadece beklediklerini ifade ettiler. Devlet kapı açısında dediği anda kapı yine açılacak ve yürürlüğe girecek. Bu anlamda kapının bağlanması için her hangi bir gerekçe yok. İran tarafında zaten kapı açık ve oradaki memurlar, esnaflar ve turizmciler çalışıyorlar. Sadece bizim tarafımızda bu sıkıntı var. Şirket olarak bizim burada aracımız var. Kooperatif olarak ise 100 aracımız bulunuyor. Bizim dışımızda diğer kooperatiflerin araçları da var ve burada çalışıyorlar. İran ile çok sayıda anlaşma yaptık. Kapı açılmadığı takdirde yaptığımız anlaşmalar, verdiğimiz emekler ve yaptığımız yatırımlar boşa gitmiş olacak.”

 

“ARAÇLARIMIZ İRAN’DA MAHSUR KALMIŞ DURUMDA”

Kapı açılmadığı taktirde ve kendileri Van’a yolcu taşımadıkları sürece Vanlı esnafında sıkıntılar yaşayacağını ifade eden Kıyatmaz, “Biz burada turistleri taşıyarak en geç 1 saat 30 dakikada Van’a götürüyoruz. Kapı açılmadı taktirde bizim gibi Vanlı esnafta sıkıntılar çeker ki gördüğümüz kadarıyla sıkıntı ve sorunlar yaşıyorlar da. Esnafın yanı sıra bizim kooperatifimizde çalışan araçların yüzde 50’si kredili olan araçlarıdır. 1-2 taksit ödenmediği taktirde bu araçlar elimizden alınacak. Peki, o zaman burada ekmek kazanan insanlar ne yapacaklar. Bu araçlarımızın yanı sıra İran sınırlarında da kapıların kapanmasından sonra mahsur kalan araçlarımız var. 200 yakın aracımız orada otoparklarda bekletiliyor. Araçlarımız bu yüzden orada bağlı kalmışlar. İşsiz kalan insanlarımızda kahvelerde boş boş oturuyorlar ya da başka işlere yöneliyor.” Dedi.

 

YOSEFİ: EN GÜVENİLİR KAPI BURASI

Kıyatmaz’ın ardından konuşan İran Turizm Şirketi Temsilcisi Armin Yosefi şu sözlere yer verdi: “Özellikle yetkililerden tek ricamız kapının bir an önce açılması ve eskisi gibi devam etmesidir. Ben sadece Kapıköy’de değil diğer kapılarda da sürekli geçişler yaptım, turist taşıdım. Bana göre en güvenilir, en ideal kapı burasıdır. Bu kapıdan giriş-çıkış yaptığımız zaman bizlerde çok rahat bir şekilde bu işlemleri yapıyoruz. Daha önce burada yaptığımız taşımayla ilgili hiç kimse bizden şikayetçi olmadı. Diğer kapılardan ve şu anda aktif olan kapılarda bazı sorunlar yaşadık. Burası daha yakın ve burada turistlerimize çok daha iyi bir hizmet veriliyor. Az önce Mürsel beyin belirttiği gibi bizim 8 bin turist anlaşmamız var. Kapı açılmaması durumunda bu turistlerin taşınma durumu çok zor olacak ve anlaşma iptal olacak.”

 

“VANLILARIN YÜZÜNE BAKAMIYORUM”

Kapının kapanmasından dolayı Vanlıların yüzüne bakmaya utandığını söyleyen Yosefi, “Bunun yanı sıra Van esnafı da çok zoru durumda. Ben Vanlı esnafın ve otel temsilcilerinin yüzlerine baktıkça utanıyorum. Herkes bu anlamda çok büyük zorluklar yaşıyor. Kapıköy’de, sadece kapıda bin kişi ekmek kazanıyordu. Sadece Türkiye’de değil İran’da da bur sıkıntılar yaşanıyor. Yetkililerden ricamız hemen barış olsun ve bu kapı açılsın. Biz İran’dan sadece Van’a ya da bu bölgeye turist taşımıyoruz. Bu kapı üzerinden Antalya, Bodrum ve İstanbul’a da turist taşıyoruz. Yaptığımız bu turlar da iptal oldu ve insanlar turları yol uzun olmasından dolayı iptal ettiler ve hem insanlar hem de bizler mağdur olduk.” Dedi.

 

DENİZ: İNSANLARIN EKMEĞİ İLE OYNAMAK DOĞRU DEĞİL

Kapının açılması konusunda konuşan ve valiye çağrıda bulunan şirket çalışanı Tahir Deniz, insanların ekmeği ile oynamanın çok büyük bir günah olduğunu belirtti. Deniz şu ifadeleri kullandı: “Ben özellikle ülke üzerinden konuşmak istiyorum. Ortadoğu ülkelerine baktığımız zaman bu tür ülkelerde akaryakıt ve petrol ürünleri üzerine gelirleri var. Ancak Türkiye’ye baktığımız zaman sadece turist üzerinde bir gelir kaynağımız var. Ege ve Marmara bölgelerini örnek gösterebiliriz. Van ve diğer sınır illerimiz ülkemiz için büyük yatırımlardır. Biz yatırımcılar olarak sınır kapısına güvenerek büyük yatırımlara ve işlere girdik. Şu anda mağdur durumdayız. Şunu da belirtmek isterim ki Gürbulak Gümrük Kapısı güvenlik amacıyla çalışıyor. Ancak şu da bilinmelidir ki en büyük olaylar orada yaşanıyor. Ancak şu anda orada giriş çıkışlar var. Herkes şundan emin olsun ki en güvenilir kapı bizim kapımızdır. Buradan vali beye seslenmek istiyorum. İnsanların ekmeği ile oynamak çok zor bir durumdur. Burada çok sayıda insan ekmek yiyor bu insanların işleri elinden gittiği zaman her şeyde yaparlar.”

 

PARSAK: OTELLERİMİZİ KAPATACAĞIZ

Otel işletmecisi Nevzat Parsak kapının kapalı kalması durumunda otellerini kaç günlüğe kapatacaklarını ifade etti. Parsak, “Ben bir otel temsilcisi olarak bütün otelleri temsilen burada bulunmaktayım. Gerçekten son bir aydır hepimizin çok zor durumdayız. Çoğumuz ya çalışanlarımızı işten çıkardık ya da maaşlarını ödeyemez hale geldik. Ciddi anlamda şu anda bir baskı altındayız. Genel olarak yani kapılar hakkında konuşacak olursam emniyet anlamında en sıkıntı kapımız olan Doğubeyazıt kapısı açık ve faaliyette iken, en güvenilir ve ideal kapımız olan Kapıköy neden kapatılıyor. Bu kapı Van’a mesafe olarak çok yakın. Esnaflar, turizmciler ve Vanlılar olarak çok zor bir süreçten geçiyoruz. Günde en az 2-3 bin turist Van’a giriş yaptığı zaman hepimiz bundan faydalanıyorduk. Ama şimdi çoğu mağaza kapanma aşamasına gelmiş durumda. Çoğu otelde kapanma aşamasına geldi. Otelciler olarak bir karar aldık. Bu durum böyle devam ederse otellerimizi birkaç günlüğüne kapatacağız. Gerekçe olarak hiçbir neden yok. Kapının açılması gerekiyor.” Sözlerine yer verdi.

 

ALTINAL: ŞOFÖRLER OLARAK MAĞDURUZ

Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz şoförler ise kooperatif temsilcilerinin, şirket sahiplerinin, turizmcilerin ve otel işletmecilerinden pek farklarının olmadığını ve kapının kapalı kalması durumunda araçlarının taksitlerini ödeyemediklerini ifade etti. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Emrah Altınal adlı Kapıköylü şoför şu ifadelere yer verdi: “Kooperatif başkanımızın ve diğer yetkili isimlerin söylediği gibi kapının kapanması tüm esnafı ve Vanlıları olumsuz yönden etkiledi. Şoförler olarak araçlarımızın yüzde 90’nını banka kredileri ile almış bulunmaktayız. Ek bir gelirimiz yok ve başka hiçbir işle uğraşamıyoruz bu anlamda gerçekten mağduruz. Bu kapının kapanması için hiçbir gerekçe yok. Kaçırılan memurların hepsi de serbest bırakıldı. Biz kendiler ile görüştük. Can güvenliği ile ilgili bir sorunları da yok. Kapı açılması durumda çalışacaklarını ifade ettiler. Yetkililerden kapının biran önce açılmasını istiyoruz. Ben burada yaşıyorum hiç kimsenin aklında güvenlik açısında bir soru işaret olmasın. Gerçekten burada hiçbir sorun ve sıkıntı yok.”

 

KAPIKÖY TABELALARI KALDIRILDI

Verilen mesajların ve yapılan açıklamaların yanı sıra Kapıköy Gümrük Kapısını tarif eden ve asılan tabelaların kaldırılması ise gözlerden kaçmadı. Daha önce yolcuların giriş-çıkış yaptığı kapı üzerinde bulunan ‘Kapıköy Kara Hudut ve Gümrük Kapısı’ tabelasının kaldırılması akıllarda soru işareti bıraktı. Bunu yorumlayan şoför ve kooperatif yetkilileri endişeli olduklarını ifade ederken, lapının bir daha açılmayacağı konusunda kuşkularının olduğunu söyledi.

 

TAKVA: #KAPIKÖYÜHEMENAÇIN

Mağdur olan esnafın yanı sıra kapının açılması konusunda çaba gösteren Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva önceki gün Twitter hesabında yaptığı çağrıda Kapıköy’ün yeniden açılması gerektiğini ifade etti. İşte Takva’nın attığı o twitler: “Kapalı bulunan Esendere ve Kapıköy Gümrük Kapıları acilen açılmalıdır. @_cevdetyilmaz @gumrukveticaret. Van şehrini ve bağlı hinterlandı ayakta tutan tek geçiş bölgesi Kapıköy gümrük kapısıdır. #kapıköyühemenaçın. Van'daki tüm sektörler, bütün esnaf ve tacir Kapıköy gümrüğünün acilen açılmasını bekliyor. @gumrukveticaret, #kapıköyühemenaçın. Bölgenin, Şehirin, insanların meşru ticareti ve pazarı ile oynamayın.


ŞEHRİVAN GÜNCEL – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim