Van’da kış etkisi etkisini sürdürürken, kar yağışı kimileri için zahmet kimileri için ise ekmek kapısı oldu. Nalbur ve hırdavatçılar iki günde çok sayıda kar küreği sattıklarını belirtti.

 

İran ve Rize’de üretilen plastik kar kürekleri sacdan yapılan kar kürklerinden daha fazla rağbet gördüğünü belirten nalbur esnafı satışlardan memnun olduklarını ifade ettiler. Açıklamalarda bulunan Ramazan Özer isimli esnaf, kar yağışının ardından işlerinin açıldığını belirterek, “Kar yağışı bir nebze de olsa bizlerin işine yaradı kar kürekleri satıyoruz. Fiyatlarımız oldukça uygundur. İran yapımı olan plastik kar küreklerini 10’liradan satıyoruz. Rize üretilen yani Türk malı olan kar küreklerini ise 15 liradan satıyoruz. Daha önceleri kullanılan sac kürekler ise 15-20 liradan satılıyor. Yeni plastik kar kürekleri sac olan küreklerden daha çok satılıyor. Sac olan kürekler daha çok köylerdeki vatandaşlarımız tarafından tercih ediliyor. Çünkü damların temizlenmesinde daha kullanışlıdır. Plastik kürekler ise daha çok evlerin önünün temizlenmesi ya da bahçelerde biriken karların temizlenmesinde kullanılıyor” dedi.

 

Geçmiş yıllara göre satışlarının düştüğünü de sözlerine ekleyen Özer, “Bunun sebebi ise özellikle kırsal kesimlerde çatılı ev sayısının artmasıdır. Bundan 4-5 yıl önce satışlarımız şimdiki satışlarımızın en az 10 katıydı. Şimdi artık insanlar sadece evlerinin önünü temizlemek ya da bahçelerini temizlemek için kar küreği alıyor” diye konuştu. Kar küreği alan Necmettin Aşan ise fiyatların yüksek olduğunu belirterek, “Bir plastik parçası için 10-15 lira istiyorlar. Fiyatlar çok pahalı. Bunların dolarla da alakası yok. Fiyatlar neden bu kadar yüksek bilemiyorum. Mecbur bir tane alacağız. Biliyorsunuz kar memleketinde yaşıyoruz. Bugün almazsak yarın almak zorunda kalırız” şeklinde konuştu. Öte yandan nalbur ve hırdavatçılar dükkânlarının önlerine bıraktıkları rengârenk kar küreklerini satmanın keyfini yaşadı. 

Editör: TE Bilisim