Türkiye’de yaşanan olaylara bağlı olarak doların yükselmesi kömür fiyatlarında da artışa neden oldu.

 

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla kömür fiyatlarında yaşanan artış vatandaşın cebini yakıyor. Kömür fiyatlarının dolara endeksli olduğunu ve doların yükselmesinin kömür fiyatlarının da yükselmesine neden olduğunu belirten Van Kömürcüler ve Oduncular Sitesi esnafı, bunun da en çok dar gelirli aileleri etkilediğini söylediler. Yaklaşık 20 yıldır katı yakıt kömür sektöründe faaliyet gösterdiğini söyleyen İkbal Kömür Limitet Şirketi işletmecisi Cevdet Arvas, Türkiye’deki olaylar dolar fiyatının yükselmesine neden olduğunu ve bunun da haliyle kömür fiyatlarında artışa neden olduğunu söyledi. Doğalgazın yaygınlaşması ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın (SYDV) gelişi güzel kömür dağıtmasından dolayı sektörün artık can çekişme noktasına geldiğinin altını çizen Arvas, “Van’da kömür sektörünün yaklaşık 20 yıllık geçmişi vardır. Geçmişe rağmen kömür sektörü artık can çekişme noktasına geldi. Bunun en önemli sebepleri ise doğalgazın gün geçtikçe yaygınlaşması, sektörden pazar payı alması ve SYDV’nin sürekli kömür dağıtmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca SYDV tarafından dağıtılan kömürlerin gerçek hak sahiplerine verilmediğini iddia ediyoruz. Bunun yanında yardım kömürlerinin el altı ticaretinin de yapıldığının kanaatindeyiz. Asıl sahibine ulaşmayan kömür, sektöre büyük bir darbe vurmaktadır. Sektörün bundan kurtulabilmesi için ilk etapta SYDV’nin kömürleri gerçekten mağdur halka verilmesi gerekir” dedi.

 

Vatandaşların, bölgede faaliyet gösteren, vergisini ödeyen ve katı yakıt satış belgesi olan esnaflardan kömür alınmasının sağlıklı olduğunu ifade eden Arvas, “Her gördüğünüz kömür birinci kalite kömür değildir. Dolar endeksli artan kömür fiyatını fırsat bilenler, korsan kömür ve kalitesiz kömürü piyasaya sürmektedirler. Kalitesiz kömür alımı noktasında, vatandaşların dikkat etmesi gerekmektedir. Her malın bir bedeli vardır. Piyasada birinci kalite kömürün fiyatları standarttır. Piyasa fiyatına göre çok düşük olan kömürün, fiyattan da anlaşıldığı gibi kalitesiz olduğu tespit edilebilir. Vatandaşlar özellikle birinci kalite kömür almak istiyorsa, bölgede faaliyet gösterip, vergisini ödeyen ve katı yakıt satış belgesi olan esnafları tercih etmeleriyle, kaliteli kömür aldıklarına emin olabilirler” şeklinde konuştu.

 

Kömür fiyatlarıyla ilgili bilgi veren Arvas, “Birinci kalite sobalı kömür fiyatları 750 liradan başlıyor, birinci kalite kalorifer kömürü ise 800 liradan başlıyor. İkinci kalite kömür ise birinci kalite kömürünün 90 TL aşağısından satılıyor” ifadelerini kullandı. Kömür fiyatlarının dolara endeksli olmasından dolayı vatandaşların bir an evvel kömürünü alması gerektiğini vurgulayan Arvas, “Eğer dolar yükselişe geçerse, kömür fiyatları da yükselecektir. Şu an için bile vatandaşların kömür almak için geç kaldığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte şu an alınan kömür, vatandaşa kâr kalacaktır” dedi.

 

Odun fiyatlarının 350-400 TL arasında değiştiğini de sözlerine ekleyen Arvas, “Meşe odunu ise 350-500 TL arası değişmektedir. Tabi şunu da belirtmek isterim ki şu an meşe odununu piyasada bulmak çok zor. Bunun sebebi ise bölgede mevcut olan olaylar ve bazı bölgelerin güvenlik bölgesi seçilmesindendir. Bu sebepten dolayı odun sevkiyatı yapılmamaktadır” dedi. 

Editör: TE Bilisim