Urartu Otelinde düzenlenen konferans sinevizyon gösterisi ve Ulu Camii Müezzin Kayyımı Abdurrahman Türün'ün Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği konferansın açılış konuşmasını Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas yaptı. Ardından Naat- Şerif dinletisi ile devam eden konferansta, Vali Karaloğlu ve davetlilere gül ve kitap hediye edildi. Samsun Aşık Kutlu Eğitim Merkezi Müdürü Dr. İhsan Şenocak tarafından verilen konferans ile devam eden program, ilahi ve kaside şöleni ile sona erdi.

 

ERCİŞ’TE KUTLU DOĞUM HAFTASI ETKİNLİĞİ

 

Van’ın Erciş ilçesinde Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde ‘Peygamber ve İnsan Onuru’ konulu bir konferans düzenlendi.

Erciş Kaymakamlığı çok amaçlı salonunda düzenlenen konferansa Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı Teftiş Kurulu Üyesi Başmüfettiş Sait Arslan, İlçe Müftüsü Ziya Albayrak, ETSO Başkanı Abdulkadir Arslan, kamu kurum üyeleri ile müftülük personeli katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunmasının ardından, konferansın açılış konuşmasını İlçe Müftüsü Ziya Albayrak yaptı. Daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı Teftiş Kurulu Üyesi Başmüfettiş Sait Arslan tarafından ‘Peygamber ve İnsan Onuru’ isimli konferans verildi. Yaklaşık bir saat süren konferansta Başmüfettiş Sait Arslan, peygamberimizin insan onuruyla ilgili hayatından örnekler verdi. 20. yüzyılda insan onurunun yok olduğu bir asır olarak ta değerlendiren Arslan, en büyük günahın ise insanı öldürmek olduğunu söyledi. İnsan onurunun ölmemesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini de anlatan Arslan, “Peygamberimiz insan onuruna çok önem vermiştir. Bizlere intikal eden her şeyi önce kendisi yaşıyordu. Siz diyanet mensupları da vatandaşlarımıza anlattıklarınızı önce kendinizde uygulayın” dedi. Konferans sonunda Başmüfettiş Arslan davetlilerin sorularına da yanıt verdi.

 

BAŞKALE’DE KUTLU DOĞUM HAFTASI


Van’ın Başkale İlçe Müftülüğü tarafından Kutlu Doğum Haftası nedeniyle mevlit okutularak Kur’an kursları yararına kermes düzenlendi. İlçe Müftülüğünce Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle ilçe ve köylerde bulunan Kur’an kurslarının eksikliklerini gidermek amacıyla Merkez Cami Taziye Evi’nde bir kermes düzenlendi. İlçe Müftüsü Mehmet Raşit Batur, Peygamber Efendimizin Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle camide mevlit de okuttuklarını ve kermes düzenlediklerini söyledi. Kutlu Doğum Haftası boyunca çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini ifade eden Batur, Başkale halkına katılımlarından ve duyarlılıklarından dolayı çok teşekkür ettiğini söyledi.

 

ÖZALP’TA KUTLU DOĞUM HAFTASI

 

Van’ın Özalp İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen etkinliklerle Kutlu Doğum Haftası kutlanmaya başlandı. İlçe Müftüsü Muhammed Aydın, beraberindeki personeliyle ilçe merkezinde esnafı ziyaret ederek gül dağıttı. Ardından Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü konferans salonunda bayanlara yönelik “Hz. Peygamber ve İnsan Onuru” konulu bir konferans verildi. Özalp Müftüsü Muhammed Aydın, Özalp Kaymakamı’nın eşi Mehtap Çiçek, İlçe Emniyet Amirinin eşi Nazan Ak ve daire amirlerinin eşleri ile halk yoğun ilgi gösterdiği konferans, Özalp İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin ilahi okumasıyla başladı.

Ardından “Hz. Peygamber ve İnsan Onuru” üzerine konferans veren Van Müftülüğü Vaizesi Emine Araman Doğan, İslam dininin insan onuruna verdiği önemi aktardı. Konferans, İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin sahnelediği tiyatro gösterimiyle son buldu.

 

ÇALDIRAN'DA KUTLU DOĞUM HAFTASI

 

Van'ın Çaldıran ilçesinde, Kutlu Doğum Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.

AK Parti Çaldıran Gençlik Kolları tarafından organize edilen etkinliklere AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, İl Başkan Vekili Abdulhekim Karabıyık, Çaldıran Belediye Başkanı Ferman Yıldırım, Çaldıran İlçe Başkanı Fevzi Akbalık, İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Eyyüp Acar, Çaldıran Gençlik Kolları Başkanı Servet Aladağ ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve binlerce kişi katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başlanan kutlamalar; Türkçe, Kürtçe ve Arapça ilahilerin okunmasıyla devam etti. Semazen gösterisinin de yapıldığı kutlamalarda söz alan İlahiyatçı Osman Nuri Gülaçar, Peygamber Efendimizin hayatıyla ilgili konuklara bilgi verdi.

AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, iş yoğunluğu nedeniyle katılamadığı kutlama programına bir mesaj gönderdi. Bilicinin mesajının okunmasının ardından bir konuşma yapan Van Milletvekili Gülşen Orhan, geçmişte bu tür organizasyonların bu denli rahat yapılamadığını, baskı politikalarının farklı din, dil ve kültürlerin yaşamasına fırsat vermediğini söyledi. Orhan, ''Bugün böyle bir organizasyonu hiç bir sıkıntı yaşamadan yapabiliyorsak bunun sebebi Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır. Eskiden farklı dil, din ve kültürler büyük bir baskı altındaydı. Adeta yaşamalarına fırsat verilmiyordu. İçinde bulunduğumuz süreç halkların kendi kültürlerini yaşama noktasında daha çok özgürlükler getirecektir. Özellikle kadınlarımızdan, yani analarımızdan bu sürece katkıda bulunmaya çağırıyorum. Hangi tarafta olursa olsun çocuğunu bu kavgada kaybetmiş bütün analara sesleniyorum, sizlerin katkısı bu süreç için çok önemlidir'' dedi. Yaklaşık üç saat süren kutlamalara özellikle kadınların ilgisi hayli yoğundu.

 

 

 

Editör: TE Bilisim