ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM- Birçok anlamda başka şehirlere kıyasla aldığı hizmeti eksik kalan Van’da, kargo dağıtımı ve teslimi konusunda da benzer bir ayrım sergileniyor. Reklamlarda caka satan kargo şirketleri, son dönemlerde kentteki kargo konusunda tam anlamıyla bir sorumsuzluk ortaya koyarken, pandemi sürecine rağmen kargoyu kullanıcıya teslim etmek yerine vatandaşa bin bir zorluk yaşatıp mağdur ediyor.

Televizyon ve gazete reklamlarında güven, sorumluluk, dikkat, sürat vurgusu yapan kargo şirketleri, söz konusu Van olduğunda her şeyi boş veriyor. Van’daki kargo dağıtımı konusunda iyice vurdumduymaz hale gelen dev kargo firmalarının Van’daki şubeleri akla hayale gelmeyecek bahane, yalan beyanlar ile kargo teslim etmemek için her yolu deniyor. Adresi istediği kargoyu parasını ödemesine rağmen kapısında teslim alamayıp her seferinde kargo şirketine giderek teslim almak zorunda kalan ya da kargosunu alamadan kayıp yaşayan vatandaş ise isyan ediyor. İstanbul, Ankara gibi şehirlerden 1 günde kente gelen kargo 3-4 günde adrese teslim edilmez hale gelirken kargo kuryeleri dağıtım esnasında verdikleri yalan beyanlarla vatandaşı da çileden çıkarıyor. Kargoya gitmediği halde “Adreste bulunmadı”, “Toplumsal olaylar nedeniyle adrese teslim edilemedi”, “Alıcı kargoyu teslim almıyor”, “Belirtilen adreste bulunamadı” gibi yalan beyanlar not düşerek kullanıcıyı haksız duruma düşürüp bu yalanın arkasına sığınan şirketlerin keyfi davranışı sabırları zorlarken vatandaşlar bu sorumsuzluğa rağmen verdikleri mücadelelerin de karşılıksız kaldığını söylüyor.

VATANDAŞ HER GÜN İSYAN EDİYOR!

Van’da kurum ve kuruluşları ilgilendirmeyen bir konu olarak görülse de son dönemlerin en büyük serzenişlerinden birisi kargo firmaları ile ilgili yapılıyor. Sosyal medyada her gün onlarca, yüzlerce vatandaş kargo firmasının yaşattığı mağduriyeti dile getiriyor. Vatandaşlar hem satın aldıkları hem de başkasına göndermek amacıyla kargoya verdikleri ürünlerin ulaşmasında sıkıntılar yaşayan vatandaşlar, kargolarının kaybolduğunu, geç ulaştığını ve kargo şirketlerine ulaşamadıklarını söylerken, ev adreslerini yazmalarına rağmen kargoların gelememesi üzerine aradıklarında ‘geldik yoktunuz’ sözleriyle karşılaştıklarını belirtiyor.

BU İŞE ARTIK BİR ÇÖZÜM BULUNMALI!

Takip sistemlerinde gönderilerin şubeye ulaştığı günün üzerinden haftalar geçmesine rağmen bir türlü teslim edilmeyen kargoların yanı sıra gelmeden gelinmiş gibi görünen gönderiler de şikâyet konularının arasında yer alıyor. Gönderileri geciken vatandaşlar isyan ederken, kargoların haftalar sonra ulaşması ya da hiç ulaşmaması vatandaşların sabrını da zorluyor. Her gün neredeyse onlarca kişinin şikâyette bulunduğu, yüzlerce olumsuz yorumun yapıldığı kargo, vatandaşı canından bezdiriyor. Gönderilerin şubeye ulaştığına dair bilginin üzerinden haftalar geçmesine rağmen gönderileri ulaşmayan vatandaşlar; bazen ise adrese dahi uğramadan “Adreste yoktu” şeklinde beyanatta bulunulduğunu belirtiyorlar. Bu durumda kargonun alıcıya ulaşmadan gönderici firmaya dönüyor olması da başka bir şikâyet konusu olarak öne çıkıyor. Şehrivan aracılığıyla dertlerini paylaşan vatandaşlar, bu durumdan rahatsız olduklarını belirterek kargo sorunun derhal bir çözülme kavuşturulmasını istediler.

VATANDAŞ: “BU İŞE BİR ÇÖZÜM BULUNMALI”

İstedikleri ürünlerin geç gelmesinden yakınan vatandaşlardan Endam Yusufoğlu, “En büyük sorunum kargoların köye gelememesi, illa bir yerlere bırakacaklar sonra bizim gidip almamızı isterler. Birde çok geç geliyor, getirdiklerinde de merkezde arıyorlar nereye bırakalım diyorlar ama ben onlara getirecekleri adresi vermiştim, adres vermeme rağmen eve getirmiyorlar. Yani normalde kargomun iki güne gelmesi lazımdı ama maalesef gelmedi. Şimdi pandeminden dolayı online satışlar çoğalmış olabilir. Kargo çalışanlarının yetiştirmeme durumları olabilir. Fakat kargo yetkilileri buna bir çözüm bulmalı, sonuçta bizde mağdur oluyoruz. Zaten verdiğimiz adrese kargolarımız gelmiyor, bari zamanında gelsin. Yarın yasaklar yaygınlaşırsa bir şey istemekten korkar olduk. Çünkü verdiğimiz adrese gelmiyor. Sokağa da çıkamıyoruz o yüzden lütfen bu kargo sorununu, ortadan kaldırmalarını rica ediyoruz.” İfadelerini kullandı.  

‘GELDİK YOKTUNUZ’ AÇIKLAMASI OLAMAZ

Kargonun eve gelemediği için şubeden de almak istemediğini dile getiren Agit Sağlam, “Kargoyu eve istedim, ev adresini de verdim. Tabi 3,4 gün sonra mesaj geldi kargonuzu filan şubeye teslim ettik, gidip alabilirsiniz. Madem şubeye bırakacaksınız, yalandan niye ev adresi istiyorsunuz. Bende bu duruma sinirlendim şubeye gidip kargoyu almadım. Ürün aldığım site ısrarla birkaç gün aradı ve gidip ürünü almamı istediler. Bende durumu izah ettim neden eve gelmedi. Ya belki yaşlı anneme veya babama hediye göndereceğim. Onlar bu hastalıkta bu yaşlı halleriyle nasıl gidip alsınlar. Ürün satıcıları ise bana eve gelmişlerdir illaki, fakat siz yokmuşsunuz diye açıkla yaptılar. Eve gelmeden kapımı çalmadan, beni o an aramadan ya da bir tane komşuma sormadan direk geldik yoktunuz diye bir açıklama yapamazlar. Buna da bir açıklık getireyim bütün kargo çalışanları ve kargo şirketleri aynı değillerdir. Kimsenin günahına girmeyelim. Bana bana denk gelenler böylelerdi.” Şeklinde konuştu

PARAYI ÖDEDİ AMA ORTADA ÜRÜN YOK!

Çoğu insan gibi kargo şirketleri ile ilgili sorun yaşadığını aktaran Emrah Alparslan isimli vatandaş, şunları anlattı: “Online alışveriş yaptığım bir sitede aldığım bir ürünün takibini yaptım ve bana takipte ürünün kargoya verildiği yazılıydı. Üstünden 14 gün geçmesine rağmen ürün elime ulaşmadı. ‘Üstünden 14 gün geçmesine rağmen ürünü alamadım’ şeklinde ürünün altına yorum yaptım. Daha sonra paramın geri yatırılmasını talep ettim. Fakat olumsuz yorum yaptığım için paramın geri yatırılmayacağını ve ürünün kargo şirketi tarafından teslim edilmesi gerektiğini söylediler. Benimde görüşüm kargo şirketi ya ürünü kaybetti ya da ulaştırma gereğinde bulunmadılar. Ardından tekrar ürün istedim ancak bu sefer farklı bir kargo şirketinin getireceğini görünce hemen istedim. Sonuçta bütün kargo şirketleri aynı değil düşündüm. Ürün zamanında geldi fakat ürünün ağzı açık durumdaydı ve istediğim ürün ise yıpranmıştı. Üst üste atıp ezmişlerdi. 10 insandan 1’i bile bu sorunu yaşıyorsa dahi, bir çözüm üretilmeli. Madem bir iş yapılıyor doğru düzgün yapılmalı ve halk mağdur edilmemeli.” 

“SUÇLU KİM BİLİNMİYOR FAKAT MAĞDUR OLAN BİZİZ”

Kargo ile ilgili çok büyük sorunlar olmasa da bazen küçükte olsa sorunlarla karşılaştıklarını ifade eden Erhan Yıldız isimli vatandaş ise “Benim genel sıkıntım kota, bana mı denk geliyor bilmiyorum ama ne zaman ürün istesem vaktinde gelmiyor. Kargo personellerine soruyorum, ürün istedim ve üstünden kaç gün geçti neden gelmiyor. Bana bizimle ilgili bir durum değil, ürün aldığınız şirket kota sıkıntısı koymuş. Bende ürün aldığım şirketi arıyorum onlar da bana bizimle ilgili bir durum yok, kargo şirketleri kota sorunu yaratıyor diyorlar. Kime inanacağımızı şaşırdık. Suçlu kim bilinmiyor fakat mağdur olan biziz. Bu işi neden yapma kararı aldınız insanları mağdur etmek için mi ya da insanlara yalan söylemek için mi? Bu sorunu çözmelerini istiyorum. Çünkü benim gibi birçok insan aynı sıkıntıdan dert yanıyordur.” Dedi.

HAYALİ GEREKÇELER YAZIP YALAN BEYAN VERİYORLAR!

İstediği bir kargo ile ilgili notla yaşadığı şaşkınlığı dile getiren Eda Aslan adlı vatandaş ise, “Geçtiğimiz günlerde bir kargo istedim. Büyük bir giyim markasından aldığım ürün 1 gün bile sürmeden kente ulaştı. Fakat Van’da bir haftaya yakın kargoyu bekledim. Alamadım. Zaten aradığınızda da sizi azarlayan, kaba tavırlarla konuşan insanlar var. Çoğu zamanda ulaşamıyorsunuz. Sonra sipariş ettiğim sistemden detaylara baktım. Kargom için “Toplumsal olaylardan dolayı adrese teslim edilemedi ve bir başka gün için de “Alıcı kargoyu kabul etmedi” diye not düşmüşler. Daha sonra ödediğim kargo geri dönmüş ve ödememi alamadım. Mağdur edildiğimi söylememe rağmen de çözüm olmadı. Pandemi sürecinde, birçok insanın 7/24 evinde olduğu bir dönemde bu tür yalan beyanlarla bizimle dalga geçiyorlar.” Dedi.

KERVANLA GÖNDERSELER DAHA ERKEN GELİR!

Mehmet Ali Can adlı bir vatandaş ise yaşadığı sorunu şu şekilde anlattı: “Kargocu terörüyle en çok yaşadığım sıkıntı İstanbul’dan Van’a 2 evet yazıyla iki günde gelen kargonun Van’da beş gün içinde bana ulaştırılması oldu ki kavga gürültü sonunda beş günde getirdiler. Yaşadığım diğer sıkıntı da ne telefon araması yapılmaması ne de sms gönderilmemesine rağmen “eve geldik de bulamadık” şeklinde bahane uydurmaları. Diğer bir sıkıntı da getirmedikleri kargoları da kendi sistemlerinde evde bulunamadı, alıcının müsait olmaması nedeniyle teslim edilemedi gibi gerçek olmayan gerekçelerle işlemeleri. En son yaşadığım olayı da anlatayım. 18 Kasım’da İstanbul’da girişi yapılan kargo 24 Kasım’da teslim edildi bana. Düşünebiliyor musunuz, 3 günde bilemediniz 4 günde elimde olması gereken kargo tam 7 günde teslim edildi! Teknik-teknolojinin bunca geliştiği bu zamanda kervanla gönderseler daha erken gelirdi!”

Editör: TE Bilisim