Sarısaç’ın sunduğu bu araştırma önergesi mecliste HDP grubu adına Erol Katırcıoğlu tarafından gündeme getirildi. İstanbul vekili Katırcıoğlu, kentin mevcut durumuna dair mecliste yaptığı konuşmada önergenin sebeplerini açıkladı, “Van ilimizle ilgili olarak bu önergeyle amacımız, esas itibarıyla, Van'da giderek artan sorunları Meclis gündemine getirmek ve bir araştırma komisyonuyla konunun burada ele alınmasını sağlamaktır diyebilirim. Şimdi "Nedir Van'ı farklı kılan şey?" diye baktığımızda, vallahi, aklıma şöyle bir cümle geliyor: Van hakikaten hem ekonomik olarak hem yapısal olarak da çöküyor gibi geliyor bana. Yani ekonomik olarak baktığımızda, Van'da kiminle konuştuysam diyebilirim, kiminle konuştuysak -anlatılan hikâye- gerçekten de ekonomik olarak çok zor durumda olduğunu söylüyor. İkinci olarak, belki de Van'ın şu andaki asıl problemi, Kapıköy Gümrük Kapısı'nın hâlen kapalı olması.

“KAPIKÖY’ÜN KAPALI OLMASI NEDENİYLE İNANILMAZ BİR YOKSULLAŞMA VAR”

“Değerli arkadaşlar, gerçekten bunu esnafla, oradaki iş adamlarıyla konuştuğumuzda anlamakta zorlanıyorlar ve diyorlar ki: "Bunun sebebi -devlet öyle açıklıyormuş- pandemi. İran'dan gelen turistlerin engellenmesi gerekiyor çünkü pandemi, mutasyon vesaire bir şekilde bizim insanlarımıza da bulaşır." diyerek bir gerekçe gösteriyorlar. Fakat değerli arkadaşlar, çok haklı olarak Vanlılar şunu diyorlar: "Peki, uçakla İstanbul'a giden İranlılar, uçakla Antalya'ya giden İranlılar virüs taşımıyor da otobüsle, kendi arabasıyla Van'a gelen İranlılar turistler nasıl oluyor da virüs taşıyor ki?" Dolayısıyla da gerçekten de açıklanması son derece zor bir mantığı var bu işin anladığım kadarıyla. Ve tabii ki Kapıköy Gümrük Kapısı'nın kapalı olmasının getirdiği inanılmaz bir yoksullaşma var Van'da. Bu, hakikaten çok dikkate değer bir gelişme gibi geliyor bana. Neden böyle?”

KAPIKÖY’ÜN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

“Bu tıpkı şeye benziyor, Türk ekonomisi biliyorsunuz, ithalata bağımlı bir ekonomidir. İthalat olmazsa Türk ekonomisi hareket edemez. Van da öyle bir hâle gelmiş ki değerli arkadaşlar, İranlı turist gelmedikçe Van'da hayat duruyor ve durmuştu gerçekten -ben bir grup arkadaşımla üç günlük bir ziyaret ettik- yani hayat durmuştu. Düşünün bütün oteller neredeyse kapalıydı. Hani, pandemi dolayı diyelim bütün esnaflar, dükkanlar kapalı fakat öyle bir hâle gelmiş ki Vanlılar gerçekten de Hükûmetin, kendilerini dikkate almadığını, buradaki talepleri dikkate almadığını ve dolayısıyla da bir tür ayrımcılık yaptığını söylüyorlar. Bakın, bu Kapıköy Sınır Kapısı'nın önemi çok açık olarak gözüküyor.

ZİNCİR MARKETLER DE GÜNDEME GELDİ

“Bunun dışında o kadar çok sorun var ki bunlardan bir tanesi zincir marketler sorunu. Hani neredeyse her sokakta bir zincir market var. Değerli arkadaşlar, zincir marketler bizim geleneksel olarak esnafımızı yok ediyor, zorluyor ve dolayısıyla da bir şekilde regüle edilmeleri gerekirken tamamen -tırnak içinde- serbest piyasaya uygun serbestlikte her yere, neredeyse her sokağa bir zincir market kurulmuş durumda tabii, zincir marketler kuruldukça "Ne oluyor?" diye baktığımızda bütün küçük esnaf kepenkleri kapatmak zorunda kalıyor dolayısıyla da zincir marketler sorununun, Van'ı düşünürken, Van'ın ekonomisini düşünürken önemli bir öğe olduğunu unutmamak gerekiyor. Bunun dışında, hükûmetten, kredi faizlerinin düşürülmesi ve ötelenmesi gibi talepleri var. Önemli bir talep de, Kuzey Anadolu Tren Hattı'nın tamamlanmasını istiyorlar çünkü bu, bir tür ticari açılım sağlayacak Van'a ama bir türlü o da bitirilemiyor. Bunun dışında Van Gölü'nü koruma kanununun çıkarılmasını talep ediyorlar çünkü arkadaşlar, bildiğiniz gibi bu Van Gölü koruma kanunu çeşitli zamanlarda gündeme geliyor ama bir türlü de çıkmıyor fakat öte yandan Van Gölü'nün etrafındaki bütün kanalizasyonlar Van Gölü'ne akıyor dolayısıyla da göl küçülmeye başladı; demin "Van çöküyor." derken esasında Van Gölü'nün de gerçekten küçülmekte olduğunu da ima eden bir şekilde söylemeye çalıştım.”

Editör: TE Bilisim