HDP Van Milletvekili Adem Geveri KOSGEB’i, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye sordu.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Adem Geveri, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkalığı (KOSGEB) Van İl Müdürlüğü’nü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye sordu.

 

Geveri şu ifadeler yer verdi: “Girişimciliğin dünyada olduğu kadar Türkiye’de de ülke kalkınmasında giderek daha önemli bir yer edinmesi ve bu olgunun bilimsel anlamda bütün yönleriyle incelenmesini zorunlu kılmaktadır. Ekonomik büyüme ve kalkınmaya yaptığı katkılar, yenilik ve yaratıcılıkla olan ilişkisi gibi hususlar, konunun önemini daha da artırmaktadır. Söz konusu alanda faaliyet gösteren önemli kurumlardan biri de KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) KOSGEB, Türkiye’de girişimciliğin desteklenmesi yönündeki faaliyetlere katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Ancak Türkiye’de girişimciliğin bugününün ve mevcut yapıdaki sorunların doğru bir biçimde analiz edilmediği ve doğru çözümlerin üretilemediğine şahitlik etmekteyiz.

 

GEVERİ: KOSGEB’TE PERSONEL YETERSİZLİĞİ VAR

Van’da faaliyet gösteren KOSGEB’de değinen Geveri, “Van ilimizde faaliyette bulunan KOSGEB İl Müdürlüğü ilimiz ve ilçelerimizde yaşanan depremler nedeniyle daha önce iş dünyasına önemli katkılarda bulunmuştu. Ancak bu katkılar eksik ve yetersizdi. Ayrıca mevcut destekleri belirli bir yatırımı gerçekleştirebilecek sermaye, teminat ve kredibilite birikimine sahip olan yatırımcıları kapsamaktadır. Böylece kapsam dışında kalan yenilikçi ve yaratıcı girişimciler ise yeterince desteklenememektedir. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle iş yükünün artmasına rağmen KOSGEB Van İl Müdürlüğünde yaşanan personel yetersizliği, personelin liyakatsizliği, toplum ile yaşadıkları iletişimsizlik sorunları, bölge koşulları göz önüne alınmadan Kürt İllerine yapılan desteklerin, kredi limitlerinin düşük olması ve bunlardan yararlanma oranının çok düşük seviyelerde olması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşanmaktadır.” İfadelerine yer verdi.

 

GEVERİ ŞU SORULARI BAKANA YÖNELTTİ

HDP’li Geveri, Bakan Özlü’ye şu soruları sordu: “Van ilimizdeki KOSGEB İl Müdürlüğündeki personel eksikliğinin giderilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Bölgemize özel KOSGEB destekli kredi taleplerinin olumlu karşılanması için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Genç girişimcilere teminat ve benzeri bankacılık koşulları dayatılmadan kredi desteği sağlanması için herhangi bir çalışmanız olacak mıdır? İmalat sanayine yönelik destekleriniz nelerdir? Bu konuda bölgelere özgü düzenlemeler yapılacak mıdır? Van ilimizde genel olarak sanayici ve esnafın yaşadığı sorunların tespitine dair herhangi bir çalışmanız var mıdır? Varsa eğer, tespit ettiğiniz bu sorunlar ve çözümleri nelerdir? Sanayicilerin ve esnafların mevcut sorunlarını gidermeye yönelik acil eylem planınız mevcut mudur? 2002'den bu yana özellikle son zamanlarda büyük ve küçük ölçekli işletme yaşanan sorunlardan kaynaklı olarak kaç tanesinde iflas ve kapanma yaşanmıştır? Çatışmalı ortamdan etkilenen illerimizin organize sanayi bölgelerinde faaliyet sürdüren yatırımcıların desteklerden yararlanamamasının özel bir nedeni var mıdır? KOSGEB'deki usulsüz krediler sonucu suçu işleyen müdür ve memurlar ile usulsüz kredi alan firmalar hakkındaki iddialar için herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır? Mağdur edilen onlarca firmaların hak edilmiş kredilerinin yıllardır ödenmemesinin gerekçesi nedir?” 

Editör: TE Bilisim