Orhan AŞAN-Şehrivan

 

PKK'lıların çekilmeye başlamasının ardından, Van'da kurulan izleme komisyonu üyeleri Çatak- Şırnak sınırındaki Kato Dağı'na çıkarak gözlem yaptı. Yürüyerek zirveye ulaşan komisyon üyeleri, bir süre gözleme yaptıktan sonra geri döndü.

 

Van'da Mazlum-Der, Türkiye Barış Meclisi, İHD, KESK Şubeler Platformu, Tüyad-Der, Kurdi-Der, Göç-Der gibi STK temsilcilerinden oluşan 14 kişilik izleme komisyonu üyeleri, yıllarca çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Kato Dağı'na çıktı. Araçla Kato Dağı eteklerinde bulunan Kıyıca Köyü'ne giden komisyon üyeleri burada köylüler tarafından karşılandı. Köylülerin sorun ve sıkıntılarını da dinleyen komisyon üyeleri köylülerin kaygılı olduğunu söyledi. Köylülerin yoğun ilgisiyle karşılaşan komisyon üyeleri köylüleri dinledi. Köy sakinleri sürece tam destek verdiklerini anlatırken kaygılarının olduğunu belirtti.

 

KÖYLÜLER: HÜKÜMET SAMİMİ OLMALIDIR

 

Köylüler, “Bizler çözüm sürecinin başladığı ilk günden bu yana tam destek veriyoruz. Ancak bazı kaygılarımız var. Hükümet bir taraftan çözümden bahsederken diğer taraftan da yeni karakollar ve yeni korucu kadroları açmaktadır. Bu durum bizleri kaygılandırıyor. Eğer devlet çözüm sürecinde samimi ise derhal bu karakol yapımlarını durdurup, verilecek olan korucu kadrolarını geri çekmelidir. Bizler bu bölgede yaşayan insanlar olarak artık çatışmaların yaşanmasını istemiyoruz. Dökülen kanların artık son bulmasını istiyoruz. Devletin süreçte samimi olması gerekiyor.” dedi.

 

DAĞDA BULUNAN ÇOBANLARDAN KOMİSYONA ÇAY JESTİ

 

İzleme komisyonu üyeleri köylüler ile yaptıkları görüşmelerin ardından yaya 10 kilometre yürüyerek Kato Dağı'nın zirvesine çıktı. Zorlu bir yolculuk sonucunda zirveye ulaşan komisyon üyeleri hava şartları nedeniyle bir süre çobanların kendileri için kurduğu branda altında kaldı. Havanın düzelmesinin ardından komisyon üyeleri burada bir süre incelemelerde bulundu. Yaklaşık 4 saat boyunca bölgede gözlem yapan komisyon üyeleri gözlemlerini rapor haline getirecek.

 

KOMİSYON SÖZCÜSÜ BERKİ: KÖYLÜLER KAYGILI

 

Kato dağındaki gözlemlerini tamamlayan komisyon üyeleri Kato Dağı eteklerinde açıklama yaptı. Komisyon adına açıklama yapan Türkiye Barış Meclisi Üyesi ve komisyon sözcüsü Yılmaz Berki, bölgeye yeni kurulacak karakollar ve yeni korucu kadrolarının açılmasının vatandaşları kaygılandırdığını belirterek şöyle konuştu: “Devlet ve PKK arasında başlatılan müzakere sürecinin ardından PKK gerillaları sınır dışına çıkmaya başladı. Bizlerde Van'daki STK'lar olarak bu süreci izleme komisyonu oluşturduk. Bugün ilk çalışmamızı Çatak'ta başlattık. Köylerimizde vatandaşlarımızın süreçle ilgili kaygılarını dinledik. Yeni karakolların yapılması ve yeni korucu kadrolarının açılması vatandaşları kaygılandırmaktadır. Kato Dağı'nda da PKK'lıların geçiş güzergâhlarında gözlem yaptık. Bundan sonra diğer ilçelerin kırsalında da aynı çalışmaları yürüteceğiz” dedi. Komisyon üyeleri, gözlemlerinin ardından zorlu yolculuğa devam ederek Kıyıca köyüne ulaştı. Köylüler tarafından karşılanan komisyona köylüler tarafından yemek ikram edildi. Yenilen yemeğin ardından komisyon üyeleri Van'a geri döndü.

Editör: TE Bilisim