KCK operasyonları kapsamında tutuklandıktan sonra 3'üncü duruşmada tahliye olan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu 8 siyasetçi BDP Van İl binasında halka bir araya gelerek tebrikleri kabul etti. Hem tutukluluk hem de barış sürecini değerlendiren Kaya, sürece dair önemli mesajlar verdi. Barış görüşmelerinde 20 yıl geç kalındığını belirten Kaya, hükümetin somut adım atmamasına rağmen kullanılan farklı üslupların kendilerini memnun ettiğini söyledi. Tahliye ile ilgili de konuşan Kaya, "Mahkemede savcı aslında ilk günden itibaren söylediğimizi teyit etti. 'Örgüt şiddeti durdu bizde sizleri bırakıyoruz, sizleri rehin tuttuk; ama bu süreçte sizleri serbest bırakıyoruz' dediler.

 

Van F Tipi Kapalı Cezaevi'nde 294 gün tutuklu bulunan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP İl eski Başkanı Cüneyt Caniş, Van Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Güler, Çaldıran BDP ilçe Başkanı Metin Adugit, Muradiye BDP İlçe Başkanı Şirin Yıldız, Başkale BDP İlçe Başkanı Derviş Polat, Erciş BDP ilçe Başkanı Veli Avcı ve BDP İl Saymanı Halis Çakır önceki gün tahliye edildi. Kentte büyük sevinç yaratan kararın ardından Van sokaklarında gece geç saatlere kadar sevinç gösterileri yapıldı.

 

GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNE “TEŞEKKÜR”

 

Tahliye edilen Belediye Başkanı Bekir Kaya ve arkadaşları BDP İl Binası bahçesinde kutlamaları kabul etti. Yüzlerce kişi Kaya ve arkadaşlarına 'Geçmiş olsun' dileklerini iletti. Kaya ve 8 kişinin tahliye edilmesi ardından Van Valisi Münir Karaloğlu ve Ak Parti Milletvekili Ertuğrul Günay'ın sosyal paylaşım sitesi üzerinden 'Geçmiş olsun' dileklerini de değerlendiren Kaya, “Siyasetçilerin ve kamu temsilcilerinin 'Geçmiş olsun' dileklerini iletmesi normal bir şey. Nezaketlerinden ötürü kendilerine teşekkür ediyorum. Sonuçta siyasettir farklı bakabiliriz dünyaya. İnsani bir tavır sergilemeleri normal ve kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

 

“BİZİM ŞİDDETLİ HİÇ BİR BAĞLANTIMIZ YOK”

 

Tebriklerin ardından açıklama yapan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, savcının kendilerinin ilk gün söylediklerini teyit ettiğini belirterek, “Biz süreçten ve savcı beyin bunu dile getirmesinden mutluyuz. Bizim şiddetle hiçbir bağımız yoktu. Yasaları ihlal eden hiçbir bağımız da yoktu. Ama varsın bu siyaset değişecekse biz bundan memnuniyet duyarız. Yaklaşık 4 ay önce bunu söylüyorduk. O zaman yargı bunu kabul etmiyordu. Ama Türkiye'de ortak akıl yaratıldı. Tahliye edildik ama binlerce arkadaşımız bu operasyonlar kapsamında tutuklu bulunuyor. Umarım onlar da en kısa sürede özgürlüklerine kavuşurlar” diye konuştu.

 

“ÖRGÜT ŞİDDETİ DURDU BİZLERDE SİZLERİ BIRAKIYORUZ”

 

2009 yerel seçimleriyle birlikte startını alan KCK operasyonlarının amacının BDP'yi tasfiye etmek amacıyla yürütüldüğünü belirten Kaya açıklamasında ayrıca şu sözlere yer verdi, "İddianamelerde de bu vardı. Yasalara aykırı bir durum yoktu. Sadece patimizin muhalif duruşu, temel ilkeleri ve mevcut olan devletin aksaklıklarını devamlı dile getiren, muhalefet eden partimizin, tasfiye edilme süreci gündemdeydi. Bizler de 10 ay önce bu mantalite, bu zihniyet sonucu gözaltına alınarak tutuklandık. Mahkemenin aksi duruşunu bertaraf ettik. Yeri geldi hükümet yetkilileri bunu hiç gocunmadan, hiç saklama ihtiyacı hissetmeden çok açık bir şekilde dile getirildi. Dün dosyamızda savcı aslında ilk günden itibaren söylediğimizi teyit etti. 'Örgüt şiddeti durdu bizde sizleri bırakıyoruz, sizleri rehin tuttuk; ama bu süreçte sizleri serbest bırakıyoruz' dediler.” İfadelerine yer verdi.

 

“UMARIM SÜREÇ KÜÇÜK HESAPLARA HEBA EDİLMEZ”

 

Çözüm süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kaya, Kürt sorununun yüzlerce yılın hatası olduğunu ama şiddet sarmalından kurtulmak için 20 yıl geç kalındığını söyledi. Kaya, şöyle devam etti: “Böyle de olsa en azından insanların bu çatışmalarda hayatlarını kaybetmeyeceğini düşünmek böyle hayal etmek bize de mutluluk veriyor. Umarım bu süreç çok küçük hesaplara heba edilmez. Ama ortak aklı iyi görüyoruz. Şuanda hükümet kanadında çok somut bir yol haritası göremiyoruz. Fakat kullanılan dil, 3-4 ay önceye göre çok farklı bir üslup kullanılıyor olması, iyi niyet mesajları bizleri umutlandırıyor.”

 

CANİŞ: BARIŞ SAVAŞTAN DAHA ZOR

 

Ardından konuşan Asrın Hukuk Bürosu Avukatı Cüneyt Caniş, ise "Ölümlerin olmaması için mücadele yürütüyorlar. Ne yazık ki halen cezaevlerin avukatlardan tutun siyasetçilere, öğrencilere, birçok muhalif kesime kadar binlerce tutsak var. Biz aslında cezaevine girmeden bir mücadele içindeydik. Bu mücadelemiz cezaevinden çıktıktan sonra daha da artacaktır. Ta ki cezaevlerinde sadece muhalif kimliklerinden dolayı rehin alınan arkadaşlarımız çıkarılıncaya kadar. Bu coğrafyada halkların özgür bir ortamının oluşması için, bizimle beraber, diğer siyasetçilere de daha fazla iş düşüyor. Barış her zaman savaştan daha zorlu bir mücadele gerektirmiştir. Ben tekrardan bizleri davamız boyunca yalnız bırakmayan tüm halkımıza teşekkür ediyorum" dedi.

 

TAHLİYE OLAN GÜLER VE POLAT İSE BAŞKALE’DE COŞKUYLA KARŞILANDI

KCK davasında tahliye olan eski Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler ve eski BDP Başkale İlçe Başkanı Derviş Polat'a coşkulu bir karşılama töreni düzenlendi.
Van’dan alınarak Başkale’ye getirilen eski Belediye Başkanı İhsan Güler ve eski Başkale BDP İlçe Başkanı Derviş Polat, ilçeye 25 kilometre uzaklıkta bulunan Gedikbaşı köyünde karşılandı. Davul zurnalarla karşılanan başkanlar, karşılarında gördükleri kitle karşısında duygulu anlar yaşadı. Konvoy halinde ilçeye giren Güler ile Polat, daha sonra parti binasına geçti.

 

GÜLER: KÜRT OLDUĞUM İÇİN GURUR DUYUYORUM

Burada kısa bir açıklama yapan eski Belediye Başkanı İhsan Güler, “Biz yıllarca bu dava uğruna zindanlarda da kalsak, canımızdan da olsak asla bu haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Ben yanımda sizleri gördüğüm sürece bir gün değil, bir ömür bile zindanlarda yatmaya razıyım. Başkale halkı bunu çok iyi bilsin, bizler artık daha güçlüyüz ve bu ittifakımız olduğu sürece daha da güçlü olacağız. Buradan şunu belirtmek istiyorum, Kürt olduğum için kendimle gurur duyuyorum” dedi. Eski BDP İlçe Başkanı Derviş Polat da, “Ben bu halk için değil bir gün, canımı bile cezaevlerinde vermeye hazırım. Hepinize bu emeğinizden dolayı teşekkür ederim” ifadelerin kullandı.

 

TAHLİYE KARARRINA İLK AÇIKLAMA VATSO’DAN

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın tahliyesinin başlatılan barış sürecine katkı sağlayacağını söyledi. 
Görevi başında iken yaklaşık 10 ay önce düzenlenen bir operasyon ile gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve arkadaşlarının tahliyesinin kentte büyük bir sevince neden olduğunu belirten Nadiroğlu, tahliyenin 21 Mart’ta Diyarbakır’da kutlanan Newroz Bayramı ile başlatılan barış sürecine katkı sunacaktır. Halkın iradesi sonucu belediye başkanlığına seçilen Kaya’nın kısa sürede görevine iadesini de beklediğini anlatan Nadiroğlu, “Halkın iradesi ile seçilen Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın tekrar görevi başına dönerek plan ve projelerine kaldığı yerde devam etmesi en büyük arzu ve beklentimizdir. Kendisine ve arkadaşlarına geçmiş olsun dileklerimi iletir. Bundan sonraki görevinde başarılar dilerim” dedi.

 

 

Editör: TE Bilisim