Van Büyükşehir Belediyesi kentteki kurumlara bir iftar yemeği verdi. Yüzlerce kişinin katıldığı yemekte bir açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Rojava halkının her gün çeteler ve caniler tarafından katledildiğine dikkat çekerek, tüm halkı Rojava ile dayanışmaya çağırdı. Van’da El-Kaide’ye destek veren bazı kurumların olduğunu söyleyen Kaya, “Bu katliama sessiz kalanlara ve bu kanın akmasına destek sunan iktidarlara lanet yağdırıyoruz” dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi, kentteki sivil toplum örgütü, inanç grupları, muhtarlar, dernekler, odalar ve yakınlarını kaybeden ailelere iftar yemeği verdi. Yemeğe Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP İl Eşbaşkanı Figen Yaşar, VATSO Başkanı Necdet Takva, ESOB Başkanı Faruk Alpaslan, Muhtarlar Derneği Başkanı Temez Demez, HDP, EMEP, Kent Konseyi, İlçe Belediye Başkanları, Meya-Der, Barış Anneleri İnisiyatifi, İmamlar Derneği, Göç-Der, Van-Der, İHD, KESK, Kurdî-Der, Engelli Dernekleri, TMMOB, İl Genel Meclis üyeleri, Belediye Vanspor Yönetim Kurulu, Kent Estetik Kurulu, Muzlum-Der, Türk-İş’e bağlı bazı sendikalar, Kadın kurumları, gazeteciler birçok oda ve dernek başkanı katıldı.

 

“HER ZULÜMDE PAYIMIZI ALIYORUZ”

 

Van Büyükşehir Belediyesi Kültür Parkı ve Festival alanında verilen yemeğe binlerce kişi katıldı. Okunan mevlit ve duaların ardından bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Ramazan ayında Ortadoğu’da yaşanan katliamlar ve Rojava’da yaşanan cinayetlere değindi. Ramazan ayında bile muzlum halkların yine zulüm altında olduğunu aktaran Kaya, tarihte yaşanan her zulümde olduğu gibi bunda da paylarını aldıklarını belirtti.  Rojava halkının bugün bir katliamı yaşadığını söyleyen Kaya, yaşanan katliamlarda Kürtlerin caniler ve çeteler tarafından öldürüldüğünü söyledi.

 

“VAN’DAKİ BAZI KURUMLAR EL-KAİDE’YE DESTEK SUNUYORLAR”

 

Rojava’da Kürtler canice katledilirken, Türkiye bu halktan aldığı vergilerle çetelere ve canilere lojistik destek sunmaya devam ettiğini söyleyen Kaya, “Kentimizde bazı kurumlar yaşanan bu katliamlara rağmen El-Kaide’ye destek vererek yürüyüş yapıyorlar. Bizde bu katliamı kınamak için yapmak istediğimiz yürüyüş devletin güçlerinin iktidardan aldığı emirlerle engellendi. İki gün önce Kadir Gecesi’nde biz halkımızla birlikte katliamı kınamak ve bu katliamların durması için dua etmek istedik. Ancak buna bile tahammül edemediler. Yine Ceylanpınar’da BDP Eş Genel Başkanlarımızın da olduğu kitleye müdahale ederek, önleri kesildi. Peki, önümüzü kesenlere soruyorum siz kimin tarafındasınız? Siz kime yardım ediyorsunuz? Siz El-Kaide’ye mi destek veriyorsunuz? Bu mübarek günlerde bunların yaptıklarını mutlaka gözden geçirelim. Bu katliama sessiz kalanlara ve bu kanın akmasına destek sunan iktidarlara lanet yağdıralım” diye konuştu.

 

“TÜRKİYE ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR”

 

“Biz burada iftarımızı açarken Rojava halkımız orada bir zülüm ve açlığın ortasındadır. Bunu hiçbir zaman unutmayalım” diyen Kaya, “Kürtler dünyanın neresinde bir kurum oluştursalar ve bir şeyler yapmak isteseler bir bakıyorsunuz ki, Türkiye diplomasisi ile bunun önünde durmaya çalışıyor” dedi. Yıllardır Kürt sorunun çözümü için çaba göstererek bunu bir noktaya getirdikleri aktaran Kaya, ancak buna rağmen iktidar zihniyetinin değişmediğini söyledi. Hükümetin Kürt halkına yapılan zulümlere hala destek çıktığını aktaran Kaya, “Birkaç gün önce Milli Savunma Bakanı ‘Askeri birlikleri bölge illerine taşıyacağız. Belki bu sayede bölgede ekonomik açıdan ilerler’ diyor. Bu zihniyetin hala değişmediğini gösteriyor. Biz bu kentte ve bölgede yaşayan tüm insanlarımız bunu iyi algılamalı ve iyi takip etmelidirler. Buna ve bu zihniyete karşı durarak ‘dur’ dememiz lazım. Siz bu halka karakollar kurarak ve askeri birlikleri taşıyarak reva göremezsiniz” diyerek tepki gösterdi.

 

KAYA: ÖCALAN SAYESİNDE 7 AYDIR BİR ÇATIŞMASIZLIK YAŞIYOR

 

Türkiye halklarının 7 aydır PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fedakârlığı nedeniyle bir çatışmasız ortam yaşadığına dikkat çeken Kaya, “Ancak biz sessiz kaldığımız müddetçe, sesimizi gür bir şekilde çıkarmadığımız müddetçe geçmişte yaşadığımız şeyleri tekrar yaşayacağımızı iyi biliyoruz. Sadece karakol yapmakla ve birlikleri bölgeye taşımakla, korucu kadroları çıkarmakla, bir halkın, kültür, dil ve sanatını bela olarak yorumlayarak bu sorunu çözemezsiniz. Şuan ki iktidar olumlu bir hava çiziyor ama emin olun ki biz mücadele etmezsek, biz birliğimizi ve ittifakımızı kurmazsak bu iktidarın adım atacağı yok” değerlendirmesinde bulundu. 

Editör: TE Bilisim