Önder ALTINAL - Şehrivan


Yapımı bu yıl tamamlanan ve ilk fuarını 5. Van İnşaat Yapı Elemanları ve Belediye İhtiyaçları Fuarı ile yapan Van Ortadoğu EXPO Fuarı’nda dün yeni merkezde ikinci fuara ev sahipliği yapıldı. Vanlı yatırımcılar ile birlikte Türkiye genelinden ve çevre ülkelerden bir çok firmanın yeraldığı Van Denizi Turizm ve Seyahat Fuarı’na katılım ilk fuara göre daha iyi olurken, fuara Van’da gezi ve incelemelere katılmak üzere gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da geldi. Öte yandan fuara katılan firmanın canlılığı ve renkliliği kadar Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın sözleri de damga vurdu. Kaya, fuarda son zamanlarda kendilerine yöneltilen eleştiriler ve diğer konularla ilgili değerlendirmelerde bulunurken, Van’da ciddi bir sermaye göçü yaşandığı noktasında iddiaları ise yalanladı.

"BİRLİKTE ÇALIŞIRIZ"

Kaya, geçtiğimiz günlerde Vali Aydın Nezih Doğan'ın birlikte çalışma konusunda serzenişte bulunduğu o sözlere de gönderme yaparak; "Her türlü ortak çalışmaya açık olduğumuz ve işbirliğine hazır olduğumuz bir kez daha belirterek buradan da dile getiriyorum. Tabi bu çaba bu teklif tek taraflı olmaması lazım. Bizim yaptığımız çalışmalara nasıl ki kamu kurumları ilgi göstermiyorsa bizi dönem dönem kamu kurum çalışmalarının dışında tutmaya ve kendini dışarda görmeye itiyor. Bunun karşılıklı bir durum olduğunu bilinmesini istiyorum. Ama biz asla ve asla böyle bir niyette değiliz. Kent yararına kimi iyi bir çalışma yapmaya çalışırsa biz daima onunu yanında olma gayreti içindeyiz.” Dedi.

“ÇALIŞMALARA KENTİN DİNAMİKLERİ KATILMIYOR!”

Öte yandan amaçlarının bu tür ortamlarda sorunları dile getirmek değil çalışmaları dile getirmek olduğunu belirten Kaya, Bakan Yardımcısı da hazır olduğu bir toplantıda bazı konuları dile getirmek istediğini belirterek şu sözlere yer verdi; “Biz bu tür toplantılarda sorunlarımız değil müşterek çalışmalarımızı dile getirmek işitiyoruz. Burada sıkıntılarımız sayın bakanı bulmuşken dile getirip destek istiyoruz. Örneğin turizm bölgesi ilanın var kentimizde çokça dile getirilen daha önce geçmişte devam eden yaklaşık 4 yıllık bir çalışma ya ama maalesef kentin dinamikleri katılmadı. Kentin dinamiklerini katmadan bu çalışma yürütülüyor. Ebetteki iyi niyetli bir çalışma olduğunu biliyoruz ve kentimizi zararına bir çalışma demiyoruz. Fakat kentin dinamikleri katılmadan tek taraflı yürütülen bir çalışmanın bir sürü aksaklığı da beraberinde getireceğini biliyoruz. Bu tür çalışma yürüten kurumlardan bu anlamda hassasiyet bekliyoruz. Bu hassasiyeti gösterirse bizde bu tür çalışmaların içinde bulunacağımızı dile getiriyorum.”

KAYA’DAN KENTİ TERKETME İDDİALARINA YALANLAMA

Son olarak şu sıralar sıkça dile getirilen kentteki sermaye sahiplerinin kenti terkettiği yönündeki iddiaları da değerlendiren Kaya, bunun doğru olmadığını ve yaptığı araştırmalar neticesinde böyle bir olaya rastlamadıklarını belirtti. Kaya; “Son dönemlerde ketimiz üzerinde bir takım spekülasyonların yatırımcıyı caydırıldığı yatırımcının kendini geri çektiği Van'dan uzaklaştığı ve uzak tutulması için farklı odakların devreye girdiği emin olun iki gün önce Maraş caddesinde gezdim. Bu söylentiye maruz kalmış hiç kimseyle karşılaşmadım ve esnafın söylediği tamamen kulaktan duymanın olduğu söylenildi. İşte bu spekülatif söylemler bir tarafı kötüleyelim bir tarafa zarar verelim derken aslında en büyük zararı kendimize yapıyoruz. Varsa böyle münferit olaylar, varsa sıkıntılar bu nasıl aşabiliriz onu tartışmamız lazımdır. Dolayısıyla münferit yaşanan bir olayı bütün Van'dan bir uygulama haline getirip hele hele bu son yıllarda kentimize olan ilginin artığını göz önün getirdiğimizde yalan yanlış haberler ve maddi gerçeklikten uzak bilgiler üzerinden kamu uyuna yansıtıldığında kentimizin kalkınmasındaki yavaşlamayı tartışırız. Bundan dolayı hepimize iş düşüyor hepimiz bu taşın altına elimizi koymamız lazım. Bu sorunu hepimizin göğüslemesi lazımdır.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim