Van’ın konuşulduğu birçok platformda eksik kalan taraf olan Van Büyükşehir Belediyesi, uzun süren suskunluğunu kentin ekonomiye yön veren isimleri ile buluşarak bozdu. Van TSO işbirliği ile ekonomiye yön veren isimlerle bir değerlendirmede buluşan Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, en çok eleştirildikleri konu olan ‘işbirliği eksikliği’ne vurgu yaptı. Kaya, Valilik’ten milletvekillerine, Emniyet’ten kurum amirlerine kadar birçok muhataba tepki göstermeyi de ihmal etmedi. Ekonomi buluşması altında ekonomi çok konuşulmasa da ekonominin patronları ile belediye buluşması takdir aldı.

Van’da son yıllarda içinde bulunulan ekonomik kriz ve devam eden kötü gidişat farklı toplantılarda konuşulmaya devam ederken son olarak da eksik paydaş olarak görülen Van Büyükşehir Belediyesi’nin katılımı ile gündeme alındı. Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, kentte bulanan ekonomi çevreleri ile bir araya geldi. Toplantıya Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ile çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

EKSİK AYAK TAMAMLANIYOR MU?

Kentin ekonomi dinamikleri ile Van TSO işbirliği ile düzenlenen buluşmada bir araya gelen büyükşehir eşbaşkanları özel görüşmede ekonomiyi konuşurken, basın buluşmasında ise kurum ve kuruluş amirlerine sitem etti. Uzun süredir suskunluğunu koruyan Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, ekonomiden çok kentin gidişatına dair konulara değindi. Kentte en çok eleştiri konusu olan ‘işbirliği’ sözlerine de vurgu yapan Kaya, “Kentte iş birliği yapma kültürü yok.” Diyerek en büyük soruna da vurgu yapmış oldu. Birçok konuda büyükşehir sorunlarla karşılaştığına vurgu yapan Başkan Kaya, büyükşehirin iş yapmaya dair başvurularının Valilik tarafından sümenaltı edildiği ve Vali’nin, ‘Onlar yapmıyor ben yapıyorum.’ Şeklinde bir imaj oluşturmaya çalıştığını iddia etti. Buluşmanın paydaşı Van TSO Başkanı ise konuşmasında büyükşehir belediyesinin de dahil olduğu buluşma ve koordine çalışmaların bugüne kadar oluşmuş bir çok probleme de çözüm getireceğini vurguladı. Ekonominin önde gelen isimleri ile basına kapalı bölümde daha çok ekonomik sorunların konuşulduğu toplantı kentin geleceği adına da pozitif bir etki yarattı. Kaya, işbirliği ve koordinasyon sorunun en çok konuşulduğu toplantıdan hemen sonra da ilk kez bir il koordinasyon kurulu toplantısına da katılarak olumlu bir adım daha atmış oldu.

TAKVA: BÜYÜKŞEHİR İLE BİRLİKTE SORUNLARI TARTIŞACAĞIZ

Toplantıda ilk sözü alan Takva, Van’ın birlik ve bütünlüğü açısından vazgeçilmez en önemli kurumlarından biri olan Van Büyükşehir Belediyesi ile bir araya gelerek sorunları tartışacaklarını belirtti. Takva şu ifadelere yer verdi: “Van’ın birlik ve bütünlüğü açısından bizim için vazgeçilmez en önemli konulardan bir tanesidir. Ben büyükşehir belediye başkanlarımızın bugün bu yüzden bizimle bir araya geldikleri için çok memnun olduğumu ve bu toplantıya çok değer verdiğimi belirtmek istiyorum. Sayın başkanlarımız ile yaptığımız görüşmelerde hem bahara yaklaştığımız bu dönemde iş dünyasının, esnafın, sanayicinin morale ve motivasyona olan ihtiyacını kendileri ile paylaştığımızda sağ olsunlar bu organizasyonu yaptılar ve bizimle bir araya geldiler. Bu yüzden ben kendilerine bizlerle birlikte oldukları için teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde Büyükşehir Belediyesiyle, yerel yönetimlerimizle nasıl bir işbirliği ve koordinasyon içerisinde olacağımızı ve bugüne kadar yaşamış olduğumuz bir takım problemleri aşma konusunda kendi iradeleri ile karşı karşıya geldiğimizde kendileri ile paylaştığımızda böylesi nezaketli bir birlikteliğe ev sahipliği ettiler bu yüzden ben hepinize katıldığını için teşekkür ediyorum.”

“KENT DİNAMİKLERİNİN DAHİL OLMADIĞI ÇALIŞMA BAŞARILI OLAMAZ”

Takva'nın ardından Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban konuştu. Van'ın büyükşehir olmasının üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatarak, bir yılın tamamlanması ile birlikte bir toplantı trafiği başlattıklarını söyledi. Çoban'ın ardından Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, kentteki birçok sorun ve kurumlar arası diyalog ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 2015 yılı içerisinde yapacakları çalışmalarla ilgili hazırlık toplantıları yaptıklarını belirten Kaya, kent dinamikleri ile kısa aralıklarla bir araya gelerek kente dair fikir paylaşımı yaptıklarını söyledi. Bu tür toplantılarla kentin sorunlarını konuşarak çözüm noktasında belli fikirler geliştirdiklerini ve sorunları tespit ettiklerini aktaran Kaya, kentte bulunan her kurum da kendi payına düşen misyonu ile bir şeyleri başarmak için çabaladıklarını şahit olduklarını söyledi. En önemli başarının birlikte oluşan başarı olduğunu ifade eden Kaya, "Yasanın bizlere tanımış olduğu haklar doğrultusunda çalışmaları dört dörtlük yapsak dahi, kentin tamamını bu çalışmalara katmadığımız zaman, kentin dinamiklerini katmadığımız zaman, onların talepleri doğrultusunda çalışmalar yapmazsak yapılan bu çalışmaların başarıya ulaşmayacağını düşünüyoruz. Bizler de bu düşünceyle yapılan bütün çalışmalarımızı tartışmaya açıyoruz. Bu doğrultuda bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Çünkü eğer tüm dinamikleri bu çalışmaya katarsanız, herkes bu çalışmayı sahiplenir" diye konuştu.

KAYA: KENTTE ORTAK İŞ YAPMA KÜLTÜRÜ YOK!

'Kentte belediye ile kurumlar arasında bir uyumun ve birlikteliğin olmadığı' yönünde özellikle yerel basında eleştirilerin ortaya atıldığını söyleyen Kaya, bu eleştirilerde 'uyumun olmadığı' kısmının doğru olduğunu ancak bu uyumsuzluğun kimden kaynaklandığının yetirince araştırılmadığını belirtti. Bu konuda belediyeye haksızlık yapıldığının altını çizen Kaya, "Bizler başta Vali olmak üzere bu kentin yöneticileri ile birlikte kameranın önüne geçip çok rahat poz verip, gülebiliriz. Bunu yaptığımızda bir mahsul ortaya çıkmıyorsa, demek ki biz toplumu aldatıyoruz. Maalesef bu kentte otak iş yapma kültürü yok. Buna sayısız örnekler verilebilinir" dedi.

“YAPILAN HAKSIZLIĞI HERKES İYİ GÖRMELİ”

Valilik bünyesinde oluşturulan Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonunun yaptığı çalışmalarla ilgili konuşan Kaya, Valilik bünyesinde oluşturulan komisyon üyelerinin Vali'ye memur olarak bağlı olduğunu, Vali'nin her kararını bu komisyon üyelerinin kabul ettiğini ve bundan dolayı birçok il gibi Van'da adaletli bir dağılımın yapılmadığını söyledi. İl Özel İdaresinin yaptığı çalışmaların yüzde 95'inin Van Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini ancak İl Özel İdaresi'ne ait menkul ve gayrimenkullerin sadece yüzde 50'sinin belediyeye verildiğini söyleyen Kaya, ilçelerde yolların onarımı, bakımı ve kırsal yolları açmak için daha önce oluşturulan ve İl Özel İdaresi'ne bağlı olan şantiyelerden sadece ikisinin belediyeye devredildiğini belirtti. Birçok ilçede daha önce orada bulanan kurumların tüm çalışmalarının Van Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini ancak şantiye, araç ve gereçlerin alakasız kurumlara dağıtıldığını ifade eden Kaya, bu hukuksuzluğu herkesin görmesi ve bilmesi gerektiğini söyledi.

KAYA: TERFİ İLE GELENLER GERGİNLİĞİ KÖRÜKLÜYORLAR

Van Vali'sinin 'Biz Büyükşehir'e binin üzerinde gayrimenkul verdik' açıklamalarına değinen Kaya, bin adet gayrimenkulün 500 tanesinin köyün çeşme yeri, köy mezarlıkları gibi alanlar olduğunu belirtti. Kaya, "Doğrudur Vali Bey gayrimenkul vermiş, ama köyün mezarını vermiş. Dolayısıyla bu konu kamuoyu nezdinde açık ve rahat bir şekilde manipüle ediliyor. Biz bu konuda Vali beyle görüşmeye gittik. Bunu adaletli bir şekilde düzeltme şansınız var mı diye, biz bunu vali beye söyledik. Vali bey, bizlere 'beğenmeyen yargıya gitsin' dedi. Bizlere yargı yolunu gösterdi, biz zaten yargı yolunu biliyoruz. Kentimizde 8 milletvekilimiz, 14 tane belediyemiz var. Yine belediye meclis üyelerimiz var. Bunlar siyasetten halkın oyu ile seçilmiş insanlardır. Kentin gerginliği, kentin ortaklaşması bu siyasetin önüne engel değildir. Çok rahat bir araya gelebiliriz ama merkezde atanan bürokratlar kentte terfi heyecanı ile geldikleri için, terfi kapma yarışına girdikleri için, kentin gündemini çok rahatlıkla manipüle ve gerginleştirebiliyorlar. Bunlar müşterekleşmeyi, ortaklaşmayı ön plana çıkarmak yerine, ayrı noktaları körüklemeye çalışıyorlar" dedi.

“AKP VEKİLLERİNİN BÜROKRATLARA İHTİYACI MI VAR?”

Bu durumu defalarca iktidar partisinin mensupları ile paylaştığını söyleyen Kaya, "Türkiye genelinde büyük oy alan bir partisiniz, Van genelinde de yüzde 40 oy alıyorsunuz, yani bir bürokratın avukatlığını ihtiyacınızın olmadığını düşünün, bu bürokratların avukatlığınıza soyunması sizi çok aciz gösterir. Burada ki bürokratlar sizi savunmanın derdindeler. Bu size yakışmayan bir durumdur ama maalesef hala bu durumları yaşıyoruz" dedi. Van Valisi'nin tekstil kent ile ilgili Van Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi'nin görevini yapmadığına ilişkin sözlerine değerlendiren Kaya, bu konunun araştırılması için VASKİ Genel Müdürü'nden bilgi istediğini, gelen bilgilerin yapılan açıklama ile örtüşmediğini söyledi. Vali Yardımcısının usul gereği VASKİ'ye yazı gönderdiğini ve kanalizasyonların nereye bağlanacağına dair bilgi istediğini söyleyen Kaya, VASKİ'nin de kanalizasyonun bağlanacağı parsel bacalarının yerlerini detaylı olarak Valiliğe gönderdiğini hatırlattı. Ancak Van Valisi'nin yine de açıklama yaparak Van Büyükşehir Belediyesi'ni sanki tekstil kente karşıymış gibi göstermeye çalıştığını söyleyen Kaya, böyle bir durumun asla olmadığını, burada ki amacın 'Büyükşehir yapmıyor ben yapıyorum' algısını yaratmak olduğunu ifade etti.

KAYA: RUHSAT ALIMLARI SÜREKLİ MANİPÜLE EDİLİYOR

Devletin kendilerine verilen kaynaklarla bu işleri yaptığını söyleyen Kaya, "İyi de sen bunu cebinden yapmıyorsun, sana kaynak verilmiş sen bu kaynak aracılığı ile yapıyorsun. Bunun gibi kentin gündemini sürekli farklı bir şekilde manipüle etmeye çalışıyor. Ya da bir bürokrat vekaletten atanır, bürokratın kentte tek derdi kendini asalete aldırmaktır. Bunun için de tek derdi hükümetin gözüne girmektir. Ne yapıyor? muhalefete ve DBP’li belediyelere saydırıyor. İl Çevre Şehircilik Müdürü geçen gün bir açıklama yaparak 'Denizli Belediyesi, Büyükşehir yasasından sonra 10 bin tane ruhsat vermiş, Van Büyükşehir Belediyesi ruhsat vermiyor' diyor. Hatta bir milletvekilinin adını anarak 'onun desteği ile ruhsatları artık biz vermeye başlayacağız' diyor. Bu arkadaşımız vekaletten gelen biri, asaleti bekliyor. Milletvekiline de o kadar övgü dizmiş ki, belli ki asaleti alma konusunda o vekilin kendisine yardımcı olmasını bekliyor. Büyükşehir Belediyesi'nin yapı kullanma ve ruhsat verme yetkisi yok. Ancak kendisinin yaptığı binalara ruhsat verme yetkisi vardır. Arkadaşlarımız Denizli Büyükşehir Belediyesi’ni aradılar. Denizli Büyükşehir Belediyesi yetkileri, arkadaşlarımıza 3 tane yapıyı kendilerinin yaptığını ve ruhsatını kendilerinin verdiğini söylediler. 'Bizim ne işimiz var, ruhsat vermeye' dediler. O beyefendinin açıklamasına baktığınız zaman sanki yeni bir yasa oluşmuş, yeni bir mevzuat var algısı oluşuyor" diye konuştu. Bu konunun kentte günden olmasından kaynaklı açıklama yapma gereği duyduklarının altını çizen Kaya, Van Belediyesi'nin 5 yıl içerisinde 792 inşaat ruhsatı verdiğini, bunun yanında Kevenli, Bardakçı, Memur-Sen TOKİ’lerinin ruhsatını da yine kendilerinin verdiğini söyledi. İpekyolu Belediyesi'nin sadece 5 ayda 103 ruhsat verdiğini hatırlatan Kaya, AKP'nin 5 yıllık döneminde ise sadece 492 ruhsat verdiğini belirtti. Kaya, "Kentte bizim dönemimde sanki inşaat durmuş gibi bir algı yaratılıyor. Bu algı kesinlikle doğru değil. Resmi rakamlar ortada ve bunların herkes görebilir" dedi.

“KAMUSAL HİZMETLER BİZE SU VE GAZ SIKMAK”

Büyükşehir Belediyesi'nin şuan garaj olarak Özel İdare'nin B kampusunu kullandığını, İl Özel İdare döneminde de buranın makine ikmal alanı olarak kullandığını hatırlatan Kaya, devir, tasfiye komisyonunun bu alanı da alakasız bir şekilde Ulaştırma Bakanlığı'na devrettiğini söyledi. Kısa bir süre önce Van Valisi'nin Büyükşehir Belediyesi'ne bir yazı göndererek 10 Şubat tarihine kadar bu alanı boşaltmalarını konusunda kendilerini uyardığını söyleyen Kaya, yazıda bu alanın Emniyet Müdürlüğü'ne verileceğinin kendilerine iletildiğini söyledi. Kaya, "Vallahi emniyetin kamusal hizmetlerinin yüzde 85’i bize su sıkmak ve gaz atmaktır. Yani hangi ihtiyacı bize hasıl olmuş, hangi akaryakıt pompasını kullanacak anlamıyoruz" dedi.

KAYA: VALİLİK BAŞVURULARIMIZI 'SÜMENALTI' EDİYOR

Briketçi esnaflarının siteleşmesi için Kurubaş civarında bir alanla ilgili yaptıkları talebin aylardır Van Valiliği'nde bekletildiğini söyleyen Kaya, "Bizim ile beraber tahsil için başvuran birçok kurumun yazıları bakanlıktan gelmiş paftaları çıkmış. Buna benzer Erçiş Belediyemizin asfalt şantiyesinin yeri yine aynı durumda. Bizimle beraber hatta bizden sonra yapılan başvurular, bir hafta ya da on gün sonra çözülüyorsa ve bizim üç yıl bekliyorsa ortak çalışma koşullarımızın oluşmayacağını hepimizin bilmesi gerekiyor. Bunun için birçok konuda sıkıntılarımız var. Sadece kamu kurumları ile değil, kent esnafı ile de sıkıntı yaşıyoruz. Son bir yılda müttehitler ile inanılmaz sorunlar yaşıyoruz. Biz geldiğimiz günden beri esnaflarımız dururken 'ihalelerimizi, alımlarımız başka yerden yapmayalım' dedik ve yerelimizi esas aldık. Son bir yıldır tüm ihalelerimiz ilk etapta iptal oluyor ve üç ay sonraya erteleniyor. Dolaysıyla ihalelerimiz hep erteleniyor üç ay önceden yapmamız gereken işler üç ay sonraya kalıyor" diye konuştu. Kaya, son olarak bir ay içerisinde faaliyet raporu ve performans programlarını açıklayacaklarını belirterek, konuşmasını sonlandırdı. Kaya'nın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim