Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk basın toplantısı düzenleyerek, ekonomi zirvesinde yaşananlara dair iddialı açıklamalarda bulundu. Kayatürk, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya’yı hedef göstererek, “Bekir Kaya’da, orada Cumhurbaşkanımıza saldıran herkesin de önce bir haddini bilmesi gerekiyor.” Dedi.

 

Ak Parti Van İl Binasında basın toplantısı düzenleyen Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlene ancak yaşana sıkıntılardan dolayı tamamlanamayan Van Ekonomi Zirvesine dair açıklamalarda bulundu. Kayatürk yaptığı konuşmada ayrıca bu toplantıyı vekilliğinde hesap verme olarak değerlendirdiğini belirterek, “Biz bu 4 yıl içerisinde, deprem tüm enerjimizi almasına rağmen biz bu projelerin gerçekleşmesi için elimizden gelenini yaptık. Milletvekili arkadaşlarımızla, il başkanımızla, teşkilatımızla, yerel yöneticilerimizle devamlı bakanlıkları gezerek bu projelerin gerçekleşmesini istedik. Benim hayalimde başka projeler var. Bizim Van’da bir turizm merkezi kurma şansımız var. Tatil köylerinin Van Gölü’nün etrafında olmaması için hiçbir sebep yok. Hatta çok önemli bir Avustralya-Kanada firması bir ara geldi. Buralarda araştırmalar yaptı. Ticaret odası başkanıyla görüştü. Bizlerde sürekli öncülük ettik ve onlarla sık sık görüştük.” İfadelerini kullandı.

 

“BDP’NİN ÖZERKLİK SÖYLEMLERİ PROJE İPTAL ETTİ”

BDP’nin özerklik projelerinden dolayı projeyi gerçekleştirmek isteyenlerin korku ve endişe içerisine girdiklerini belirten Kayatürk, projenin ertelendiğini dile getirdi. Kayatürk, “Daha sonra bu proje için biz onları aradık ve buraya gelmelerine ikna ettik. Kendisi geldi burada bu çalışmalarını yapınca dedi ki ‘Bu projenin Ankara’da getirisi bir ise Van’da getirisi 3’tür’ dedi. Ancak daha sonra BDP’nin biz özerkliğimizi ilan edeceğiz söylemleriyle proje iptal oldu. Zaten BDP’nin her seçim öncesi bir özerklik ilan etme projeleri var zaten. Bunun üzerine adamlar bizim telefonlarımıza çıkmamaya başladı. Daha sonra onlarda pişman oldu. Gerçekten baktılar bu bölgede eninde sonunda halkın dediği olacak. Halkın istediğinin dışına çıkacak bir yapının olmadığını gördüklerinde bu projeyi iptal ettiklerine üzüldüler.” Şeklinde konuştu.

 

KAYATÜRK: ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK

Van’a dair çalışmalarının devam edeceğini belirten Kayatürk, yerel yöneticilerinde ellerinin taşın altına koyması gerektiğini vurguladı. Kayatürk, “Biz burada bu proje gerçekleşsin diye canla başla çalışırken birileri de buraları yaktı, yıktı, kırdı, döktü. Maalesef 6-7 Ekim olayları bize çok enerji kaybettirdi. İnsanlar tekrar bölgede ne oluyor, bölgenin geleceği ne olacak diye düşünüyorlar. Bu bölgenin geleceği bizim elimizdedir. Halkımızın elindedir ve özellikle bu önümüzdeki seçimde biz Ak Partiyi ne kadar yükseltirsek oy oranımızı ve buraya yapılacak yatırımda o kadar yüksek olur. Seçimden hemen önce bankaları gezdim. Dedim ki nedir durum. Krediler alınıyor mu? Bana bankacılar aynen şunu söyledi: Seçimi bekliyorlar. Seçim neticesine göre kredi alıp almayacaklarına karar verecekler. Bazı açık sözlü bankacılar dediler ki “Efendim Ak Parti burada belediyeyi kazanırsa, burada güçlü olursa kredi alıp yatırım yapacaklarını söylüyorlar. Aksi takdirde bunu yapmayacaklar çünkü yatırım boşa gidecek. Değerli arkadaşlar bizler milletvekili adayları olarak, teşkilatımız olarak açık sözlü bankacılar dediler ki “Efendim Ak Parti burada belediyeyi kazanırsa, burada güçlü olursa kredi alıp yatırım yapacaklarını söylüyorlar. Aksi takdirde bunu yapmayacaklar çünkü yatırım boşa gidecek.” Diye belirtti.

 

“BEKİR KAYA’NIN YAPACAĞI KONUŞMAYI BEN ENGELLEMEDİM”

28 Şubat’ta İstanbul’da yapılan ekonomi zirvesinde yaşananlara dair açıklamalarda bulunan Kayatürk, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya’nın yapacağı konuşmaya engel olmadığını söyledi. Kayatürk, “Bizim artık şeytanı taşlamaktan vazgeçip kabeyi tavaf etmemiz lazım. Doğrusu ben bu konuya çok girmek istemiyorum. Özellikle bana karşı bir linç kampanyasının yapıldığının farkındayım. Sizlerde farkındasınız. Ben bu linç kampanyasının başlatanların bir kısmından bekliyordum ama bir kısmından da beklemiyordum. Ve hayal kırıklığını burada sizinle paylaşmak istiyorum. Allah aşkına bu memleket için birileri güzel bir şeyler yapmak istiyorsa ille de engellenmesi mi gerekir. İlle de taşlanması mı lazım. Benim bu 4 yıl boyunca Van için neler yapmak istediğimi hepinizde biliyorsunuz. O iftiraları atanlar o suçlamaları yapanlar hatta o linç kampanyasını başlatanlar çok iyi biliyor ki, ben o listede ne kimseyi çıkardım ne de kimseyi soktum. Bu kadar açık ve net. Ekonomi Zirvesi’ni düzenleyen iki genç arkadaşımıza her şeye rağmen teşekkür ediyorum. Çünkü Van için bir şeyler yapmak istediler.” Dedi.

 

KAYATÜRK: HERKESİN DE ÖNCE BİR HADDİNİ BİLMESİ GEREKİYOR

Düzenlenen ekonomi zirvesi öncesinde Van Ekonomist Dergisinin imtiyaz sahibi Orhan Olgun’un, birkaç kere kendisini arayarak zirvede Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın gelmesini istediklerini söylediğini ifade eden Kayatürk, elinden gelenin yağacağını söylediğini belirtti. Daha sonra bir takım girişimlerde bulunduğunu ve girişimler sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geleceği haberinin verildiğini kaydeden Kyatürk, “Daha sonra toplantıya gitmeden önce Orhan Olgun'la görüştüm. Bana Van Valisi, Van Büyükşehir Belediye Başkanı, YYÜ Rektörü, Tuşba Belediye Başkanı, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile AK Parti ve HDP Van milletvekillerinden birer kişinin konuşmasının iyi olacağını söyledi. Ben de kendisine iyi olur ancak bunların hepsi Cumhurbaşkanının olduğu bir yerde konuşması mümkün değil dedim. Daha sonra bu anlatılanları kalem müdürüne anlattım. Kalem müdürü de bana hepsinin konuşmasının mümkün olamayacağını Cumhurbaşkanından önce sadece bir veya iki kişinin konuşabileceğini söyledi. Dolayısıyla böyle bir durumda ben ne listeden şunu çıkarın demişim, ne de kimseyi de listeye sokmuş değilim. Ben oraya Orhan Olgun’un bana verdiği liste ile gittim.” Sözlerine yer verdi.

 

“KONUŞMAMI ONLAR İÇİN GERİ ÇEKTİM!”

Kayatürk zirvede konuşması halinde Kaya’nın toplantıyı terk edeceğini kendisine iletildiğini belirterek şöyle devam etti: “Orada da bana Van Valisi ve deprem süresinde yapılanlarla ilgili benim konuşabileceğimi söylediler. Ben de oraya gittiğimde oradaki arkadaşlar bana, Ticaret Odası Başkanı ile Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ‘Burhan Kayatürk’ün konuşması halinde programı terk edeceklerini ve protesto edeceğiz’ söylediklerini ilettiler. Daha sonra Ticaret odası başkanıyla konuştum. Onunda benzer bir tutum içerisinde olduğunu gördüm. Bunun üzerine ben milletvekili arkadaşlarımı topladım ve Orhan’la toplantı yaptık. Bunun üzerine ben de onara ‘konuşmamı geri çekmem durumunda problem çözülür mü ‘diye sordum. Onlar da ‘evet çözülür’ dediler. Van için önemli bu toplantıda benim konuşmam olmuş ya da olmamış önemli değildi. Bende bunun üzerine konuşmamı geri çektim. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın konuşmaması halinde toplantıya gelemeyecekleri haberi üzerine ben de bunu Cumhurbaşkanı kalemi ile paylaştım. O da Cumhurbaşkanı ile görüştükten sonra bana, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın konuşabileceklerini söylediler. Ben de bunu Orhan Olgun’a söyledim. Kendisi de çok mutlu oldu. Bunu kendisine söylememden kısa bir süre sonra tekrar beni arayarak Başkan Kaya’yı ikna edemediğini, otelden ayrıldığını ve Ticaret odası başkanıyla beraber toplantıya gelmeyeceklerini söyledi. Şimdi bunların hepsinde benim konuşmayı çıkardığım gerçeği var mı? Ondan sonra da çıktılar Cumhurbaşkanımıza saldırmaya başladılar. Arkadaşlar bakın orada Bekir Kaya’da, orada Cumhurbaşkanımıza saldıran herkesin de önce bir haddini bilmesi gerekiyor.”

 

“KAYA VAN EKONOMİSİYLE İLGİLİ NE KONUŞACAK Kİ”

Yapılan saldırının şık bir davranış olmadığını kaydeden Kayatürk, “Sonra bana da aynı saldırı yapıldı. Bunun üzerine ben Bekir Beyin ve Necdet Beyin konuşmalarının çıkarıldığı haberlerinin yalan olduğunu twitter üzerinden yazdım. Bekir Bey bana karşılık olarak ‘Sana biraz dürüst ol diyecektim ama dürüstlük size uzak bir kavaram’ dedi. Bu memlekette benim ne kadar dürüst olduğumu Bekir Kaya’dan ne kadar olmadığımı herkes çok iyi biliyor. Bir kere Bekir Kaya’nın böyle bir iddiası olmaması lazım ki o iddianın altında kalır. Üstelik Bekir Kaya Van ekonomisine ne katkı sunmuş ki kalkıp Van ekonomisini savunuyor. Yani orada bu Molotof kokteyllerle bankalar teker kırdırılırken, oraya itfaiye aracı göndermeyen bir belediye başkanı gelip ekonomi zirvesinde Van ekonomisiyle ilgili ne konuşacak.  Ben Bekir Kaya’nın ve ekibinin bana saldıracaklarını çok iyi biliyordum. Ve bunun altında da kalmayacağımı, her platformda bunun cevabını vereceğimi siz iyi bilirsiniz.” Dedi. Yaşananlardan sonra ticaret odasının tavrına üzüldüğüne dikkat çeken Kayatürk, Ticaret odası başkanının hiçbir zaman Bekir Kaya’nın asistanı olarak görmek istemediğini belirtti. Kayatürk, “Ben Ticaret odasını BDP’li Büyükşehir’in bir şubesi olarak görmek istemiyorum. Ticaret odasına onlarca katkı sunduk. Van Kahvaltısı için en çok desteği veren benim. Ama bu mantıkta devam etti müddetçe ben o ticaret odasına ayak basmam. Bunun mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor. Ben ticaret odası başkanıyla, ticaret odasıyla Van’da ekonomiye bu kadar önem veren iktidarın bir milletvekili olarak kavga etmek istemiyorum. Ben onlarla huzur içinde olmak istiyorum. Ama hiç kimsenin hakaretini de kabul edeceğimiz anlamına gelmez bu. Bu noktada çok üzüldük. Meselenin bütün gerçekleri bundan ibarettir.” İfadelerini kullandı.

 

KAYATÜRR: ORHAN BANA NASIL TEŞEKKÜR EDEBİLİYOR?

Kayatürk son olarak şu ifadelere yer verdi: “Ben Ankara dönüşü hemen il başkanımızı arayarak birinci randevunun validen ikinci randevunun da Büyükşehir belediye başkanından ve üçüncü randevunun Van’daki en yüksek oy alan DBP’den alınmasını talep ettim. Biz DBP’li vekillerle sürekli Ankara’da bir araya gelip Van için ne yapılabiliri konuşuyoruz. Ticaret odasına gelince ben ticaret odasının bugüne kadar bütün projelerini destekledim. Ardından ticaret odası başkanı twittede ‘Cumhurbaşkanının konuşmalardan haberdar olmadığı doğru olabilir’ dedi. Ancak sizin bu konuda vazife çıkarıp rol çaldığınız bir gerçektir. Peki bir ticaret odası başkanı bir milletvekiline bu manada bir savaş açar mı? Peki, onlar söyleyecekte bizde sessiz mi kalacağız. Bide bu yetmemiş gibi gazetelerimiz özellikle bu paralel medyanın Van’daki ayağı tam anlamıyla öyle bir yazı döşemiş ki insan okuyunca utanır. Ben bu meseleyi birçok gazeteci arkadaşımızla konuştum. Konuştuktan sonra bu yanlışlığın düzeltilmesini isterdim. Peki, buna ben sebep olduysam Orhan bana nasıl teşekkür edebiliyor. Bizim önümüze bakmamız gerekir. Ama bu kadar hakaretten sonra cevap verilmezse bu başka bir şekilde anlaşılır. Biz kavga etmeyeceğiz çünkü kavganın bu memlekete bir faydası yok.” şeklinde konuştu.  


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim