Barzani’nin Van programında kendine eşlik eden AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, bu ziyaretler ile birlikte Van’da önemli gelişmelerin başlaması anlamında görüşmelerin gerçekleştiğini belirterek; “İki günlük ev sahipliğinde gördük ki Van o başkentliğini kanıtladı ve bu ruhu ortaya koydu.” Dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin Van’da yaptığı görüşmelerde bulunan ve Barzani’ye eşlik eden Van Milletvekili Burhan Kayatürk, bu görüşmeleri Şehrivan’a değerlendirdi. Van’ın bu anlamda dışarıya dönük en önemli milletvekili olan ve partinin de dış ilişkilerde sık sık rol alan isimlerinden biri olan Kayatürk ziyareti Van için tarihi olarak nitelendirdi. Van’ın bu anlamda bölgedeki kritik konumunu her geçen gün daha da güçlendireceğini belirten Kayatürk, süreç içerisinde önemli gelişmeler olacağını da kaydetti.

KAYATÜRK: BU POTANSİYELE SAHİP ÇIKALIM

Sürekli olarak Van’da bu tür uluslararası toplantılar yapmak için çabaladıklarını ve görev süresi boyunca bu anlamda önemli ev sahiplikleri yaptıklarını belirten Kayatürk, bu anlamda Van’ı bu noktada daha çok kentine sahiplenmesi gerektiğini kaydederek, yapılan bu görüşmeler ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu; “Milletvekili olduğumdan bu yana sürekli olarak Van’da uluslararası toplantılar getirmek için çabaladım ve arkadaşlarımızla birlikte burada 5 uluslararası toplantı gerçekleştirmeyi başardık. Örneğin bunlardan birisi İstanbul ve Ankara dışında bir tek Türkiye’de yapılan Avrupa Birliği Karma Parlemento toplantısı idi. Bunun dışında dünyadaki savaş mağduru kadınlarla ilgili İngiltere merkezle bir toplantı gerçekleştirdik. Bununla beraber dünyadaki belki en güçlü eyalet başkanını ağırladık. 95 milyon nüfusu olan bir eyaletin başbakanı olan ve güney asya’da etkin bir lider olan Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif’i Van’da ağırladık. Bu isim toplantılarını Ankara ve İstanbul’da yapabilecekken biz onu Van’a getirdik. Bunların dışında ben Davutoğlu’ndan hep büyükelçiler toplantısının Van’da yapılmasını istedim. O da bundan daha çok ses getirecek üçlü zirveyi yapacağını söylemişti ki yaptı da.”

“KEŞKE BDP’DE KARŞILAMAYA GELSEYDİ”

“Yine bugün birebir etki etmesek de Sayın Barzani’yi Van’da ağırladık ve önemli görüşmeler gerçekleştirdik. Bu sadece benim başarım değil. Bu Van’ın ruhunda saklı olan bir potansiyeldir. Bizim bunu iyi değerlendirip sahip çıkmamız gerekiyor. Keşke BDP’liler de dün Barzani’yi karşılamaya gelseydi. Keşke milletvekilleri de bu ziyarette yer almış olsalardı.”

“NEREDEN NEREYE…”

“Daha önce Türkiye’de Barzani ve Talabani kelimeleri geçtiğinde bu kelimelerin önüne ve arkasına hakaretler eklenirdi. Türkiye onları böyle zikrederdi. Ama şimdi Barzani ailesi Türkiye’de törenle karşılanıp uğurlanıyor. Bundan Türkiye’ni zararı yok faydası var. Fakat bu kapıyla beraber gönlünü dünyadaki tüm Kürtlere açan bir hükümet var. Bakın Davutoğlu Suriye Devlet başkanı ile savaş sonrasında görüştüğünde ikili ilişkilerin düzelmesi anlamında üç şart koşmuştu. Bunlardan birincisi hemen demokratik bir sistemin yerleşmesi, ikincisi savaşın son bulması üçüncüsü ise oradaki Kürtlerin kimliklerinin verilmesiydi. Düşünsenize dünyadaki diğer Kürtlere kimlik verilmesi bile artık Türkiye Cumhuriyeti’nin derdi oldu. Üstelik bu açılımlar Türkiye’de de Kürtçe üzerine eğitim, bunun önünün açılması ve diğer çalışmalar ile de devam etti. Tüm bu çalışmalar da Barzani ailesinin Türkiye’ye büyük ilgi duymasını sağladı. Bakın bugün devletin Valisi gidip Barzani’yi havaalanında karşılıyor. Bırakın bunu Irak Kürdistan’ı Başbakanı ifadesi bile rahatlıkla kullanıyor. Bunlar çok önemli. Üstelik bu ilişkiler sadece bununla kalmıyor ticarete de yansıyor. Hal böyle olunca sormadan edemiyorsunuz: Neden bizim mallarımız Kürdistan’a gitmesin? Neden Kürdistan’daki petrolü ve doğalgazı daha ucuza yine Kürt kardeşlerimizden almayalım? İşte bunu yapmak bu tür ilişkilerin artması ile olacak.”

“VAN KİLİT NOKTADA”

“Van bu noktada bu tür toplantılar ile de konumunu sağlamlaştırıp önemini de göstermeye başladı. Irak ve İran ile iyi ilişkiler anlamında eninde sonunda bir birliktelik yapacak olan Türkiye’de kilit nokta Van’dır. Bu anlamda Van stratejik olarak da büyük bir önem arzediyor. Büyük medeniyetlere başkentlik etmiş Van’ın bu noktada da misyonunu üstlenmesi için hiçbir engel yok. Bakınız sınırlar ve sınır kapıları noktasında önemli anlaşmalar sağlandı. Bunun en büyük faydasını yine Van ve Van halkı görecektir. Bu anlamda önümüzdeki günlerde çok daha önemli gelişmeler de sağlanmış olacak. Buna hep birlikte şahitlik edeceğiz.”

Editör: TE Bilisim