HDP Van Milletvekili Özdal Üçer Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Üçer verdiği soru önergesinde “Van-Gürpınar arasında yolun 10 yıllık süre içerisinde birçok defa yapım çalışmalarına konu olduğu halde, tam manasıyla bitirilememiş olmasını, güzergâhı kullanan vatandaşlar için ıstırap yolu olma özelliğini bu güne kadar sürdüre gelmiştir. “Dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer’den Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi. HDP’li Üçer’in verdiği soru önergesinde birçok karayolunun yeniden yapıldığını, bununda rant amaçlı yapıldığını belirtti.

‘YANDAŞ KESİMLER ZENGİNLEŞTİRİLMİŞTİR’

Üçer verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Van ile Gürpınar arasındaki karayolu, son 10 yıllık süre içerisinde birçok defa yol yapım çalışmalarına konu olduğu halde, tam manasıyla bitirilememiş, güzergâhı kullanan vatandaşlar için ıstırap yolu olma özelliğini bu güne kadar sürdüre gelmiştir. Sırf yandaş kesimleri zenginleştirmek amacıyla verilen yol yapım-bakım-onarım ihaleleri, milyarlarca liralık kamu kaynağının heba edilmesine yol açmış; AKP yanlısı iş adamları kamu kaynakları ile servetlerini arttırırken, söz konusu karayolu adeta bir yap-boz tahtasına dönüştürülmüştür. Ancak, “Yaşanan zenginleşmenin tek taraflı olmadığı, son 10 yıllık süre zarfında Karayolları 11. Bölge (Van Bölge) Müdürlüğü’nün bürokratları ile bazı çalışanlarının da gözle görülür şekilde servet artışı içinde oldukları; basit bir mal varlığı incelemesinin bu gerçeği bütün yalınlığıyla ortaya çıkaracağı” yönündeki iddialar kamuoyunda sıklıkla dile getirilmektedir.
Oysaki yol yapım ilkelerine uygun bir şekilde sadece 1 kez yapılmış olsaydı, (söz konusu yola harcanan bunca para ile) Van’daki bozuk ve kullanılamaz halde bulunan diğer arterlerin yapımı için gerekli kaynak da sağlanmış olacaktı. Ancak böyle bir yola bilinçli olarak gidilmediği aşikârdır. Ayrıca Karayolları 11 Bölge (Van Bölge) Müdürlüğü tarafından icra edilmesi gereken denetim görevinin (ihaleyi alan firmaların işine gelecek şekilde) kağıt üzerinde yapıldığı da diğer önemli bir iddiadır. Başka bir deyişle; AKP döneminde; Karayolları Genel Müdürlüğü’nün görev alanına giren yolların yapımında sistem, iktidara yakın rantiye sınıfının daha da zenginleşmesine hizmet edecek şekilde kurulmuş; Genel Müdürlüğün yereldeki icracısı olan Bölge Müdürlüklerinin kimi bürokratları ile kimi çalışanları, bu sistemin bir taraftan uygulayıcısı olurken, diğer taraftan var olan zenginleşmeden pay almayı ihmal etmemiştir.”

‘AKP VAN’I CEZALANDIRIYOR’

Gevaş-Gürpınar arasındaki yolunda stabilize yol olma özelliğini bile kaybetmiş durumda olduğunu söyleyen Üçer, “Halihazırda çalışmaları devam eden Gevaş ayrımından Gürpınar’a doğru uzanan 18 km’lik yol hattı, ihmaller ve geçici (günü kurtarma amaçlı) çözüm yöntemleri yüzünden stabilize yol olma özelliğini bile kaybetmiş durumdadır. Bunun yanında ağır aksak işleyen ve bitmek bilmeyen yol çalışmaları, seyrüsefer halindeki vatandaşları çileden çıkarmış vaziyettedir. Devam eden çalışmaların çoğu zaman aylarca yarıda bırakılması halkın mağduriyetin arttırmakta, üstelik (başta ölümlü olmak üzere) oluşabilecek kazalara davetiye çıkarmaktadır. Ayrıca bittiği söylenen kısımların ivediyle halkın kullanımına açılması gerekmekteyken, uzunca bir süre böyle bir yola başvurulmaması, halk arasında, “Bölge Müdürlüğü’nün vermiş olduğu bilgilerin yanıltıcı olduğu ve Türkiye genelinde duble yol/oto yol yapmakla övünen AKP İktidarının (Van’da son 10 yılda yapılan bütün seçim sonuçları dikkate alındığında) Van’ı cezalandırdığı” yönündeki iddiaların sıklıkla dile getirilmesine sebep olmaktadır.” Dedi.

‘MAL VARLIKLARI ARAŞTIRILSIN’

HDP Van Milletvekili Özdal Üçer Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın cevaplamasını istediği soruları ise şöyle sıraladı:
“Son 10 yıl içerisinde Van-Gürpınar güzergâhında ne tür yol çalışmaları (yol yapımı-bakımı-genişletilmesi vb. şeklinde) yapılmıştır?. Bu yolların ne kadarı ve nereleri (her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere) Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bizzat yapılmıştır?. Bu şekilde yapılan yollar için ilgili kurumun bütçesinden (her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere) ne kadar para harcanmıştır?. Söz konusu yol hattı, yol yapım/bakım/onarım ihalesi şeklinde özel bir firmaya/ya da firmalara verilmişse; (her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere) ihale hangi usulle, hangi mali değerle, hangi firmaya/firmalara verilmiştir?. Benimsenen ihale yöntemi/yöntemleri hangi gerekçelerle seçilmiştir?. Son 10 yıl içerisinde (Van karayolu ağı açısından) Van’ın tamamında ne tür yol çalışmaları (yol yapımı-bakımı-genişletilmesi vb. şeklinde) yapılmıştır?. Bu yolların ne kadarı ve nereleri (her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere) Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bizzat yapılmıştır?. Bu şekilde yapılan yollar için ilgili kurumun bütçesinden (her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere) ne kadar para harcanmıştır?. Söz konusu yollar, yol yapım/bakım/onarım ihalesi şeklinde özel bir firmaya/ya da firmalara verilmişse; (her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere) ihale hangi usulle, hangi mali değerle, hangi firmaya/firmalara verilmiştir?. Benimsenen ihale yöntemi/yöntemleri hangi gerekçelerle seçilmiştir?. Karayolları 11 Bölge (Van Bölge) Müdürlüğü bürokratları ile (karar verici/denetleyici/inisiyatif sahibi kademelerde çalışmayanlar hariç olmak üzere) çalışanlarının mal varlıkları ile ilgili şimdiye kadar herhangi bir inceme yapılmış mıdır?. Yapılmışsa ne tür sonuçlara ulaşılmıştır? Yapılmamışsa; böyle bir inceleme yaptırmayı düşünmekte misiniz?. Yapılmakta olan Gevaş ayrımından Gürpınar’a doğru uzanan 18 km.’lik yol hattı ne zaman tamamen bitecektir?. Yol’un biten kısımları neden trafiğe açılmamaktadır?. Konuyla ilgili Türkiye genelindeki (biten kısımların trafiğe açılması şeklinde cereyan eden) uygulama neden söz konusu yol için devreye sokulmamaktadır?.”


(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim