Elazığ'ın Keban ilçesine bağlı Ulupınar köyü sakinleri, kaynak sularının kurumaması için 223 yıldır kurban kesme geleneğini devam ettiriyor.

 

Keban ilçesine bağlı Ulupınar köyü sakinleri, kaynak sularının kurumaması için 223 yıldır kurban kesme geleneğini sürdürüyor. Köydeki Başpınar kaynak suyunun kurumaması için her yıl ekim ayında, Başpınar Su Meydanı'nda kurban kesiliyor. Bu yıl düzenlenen etkinlikte, bir büyükbaş ve sekiz küçükbaş hayvan kurban edildi. Kurban etleri bulgurla kazanlarda pişirilerek, törene katılan yaklaşık bin 100 misafire ikram edildi ve köyde bulunan 230 aileye dağıtıldı. Ulupınar Köyü Muhtarı Hayrettin Tuncel, bunun 223 yıldır devam eden ve her yıl aksatılmadan yerine getirilen bir gelenek olduğunu söyledi.

 

Tuncel, 1792 yılında kuruyan Başpınar suyunun hayvan kurban edilmesinin ardından yeniden aktığını ifade ederek, ''Bu nedenle ekim ayı içinde her yıl kurban kesiyoruz. Başpınar suyunun kurumaması, yılın bereketli geçmesi ve dargınlıkların ortadan kalkması için topluca dua edilir'' dedi. Tuncel, bu yıl köylülerden toplanan yaklaşık 14 bin lirayla alınan bir tosun ve sekiz küçükbaş hayvanın kesilerek, pişirilen etli pilavın 230 haneye dağıtıldığını bildirdi.

 

Ulupınar Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Aydın Akgün de bu geleneği sürdürdüklerini belirterek, "Hacı Bektaş Veli'nin sevgisini, Mevlana'nın hoşgörüsünü, Yunus Emre'nin inancını yeniden hatırlama olanağı buluyoruz. Bu gelenek atalarımızdan miras kaldı. Dernek olarak bu geleneğin unutulmaması ve yeni nesillere ulaşması için çaba gösteriyoruz'' diye konuştu.

Editör: TE Bilisim