Van’da doğuştan işitme engelli olan Hatip Çalapkolu, kendisi gibi engelli olan çocuklara seramik dersi veriyor.


İpekyolu ilçesine bağlı Şerefiye Mahallesi’nde bulunan Engelsiz Yaşam Akademisinde açılan seramik atölyesinde, dezavantajlı çocuklar seramik kili ile çanak-çömlek yapıyor. Seramik ile 2000 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulunda tanışan doğuştan işitme engelli 36 yaşındaki Hatip Çalapkolu, kendisi gibi engelli çocuklara seramik dersi vermenin mutluluğunu yaşıyor. El Sanatları ve Seramik Öğretmeni Hatip Çalapkolu, ilk defa kendisi gibi engellilere seramik dersi vermenin fırsatını yakaladığını belirterek, engellilerle birlikte engelleri aştıklarını ifade etti. 


Çocukken babasının çabasıyla konuşmaya başlayan Çalapkolu, “Doğuştan hiç duymuyordum ve hiç konuşamıyordum. O yıllarda işitme cihazı burada yoktu. Babamla birlikte Ankara’ya gittik. Kulağıma cihaz taktılar. Cihaz takılınca sesler bana yavaş yavaş geliyordu. Çünkü çocukken hiç ses duyamayan kulaklar yumuşak olur. Kapı çalıyor meraklı sesler geliyor. Bu şekilde çok mücadele ettim, ilkokul 5’inci sınıfa kadar. İlkokul 5’inci sınıfta tam duymaya ve konuşmaya başladım. Daha sonra telefonla konuşmaya alıştım" dedi.


Bir dönem işitme engellilerinin dernek başkanlığını da yürüttüğünü dile getiren Çalapkolu, “Seramiğe 2000 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulunda başladım. 2005 yılında bölümü bitirdim. Daha sonra Van’a geldim. Van’da işitme engellilerin dernek başkanlığını yaptım. 2014’te ise Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde işaret dili eğitimi kursu açtım. Çünkü Van’da işaret dili faaliyetleri yoktu. Bu da işitme engeliler için sıkıntı oluyordu. 2017 yılında ise İpekyolu Belediyesine kayyum atanan İpekyolu Kaymakamı Cemil Öztürk, Engelsiz Yaşam Akademisini hizmete açtı. Engelsiz Yaşam Akademisinde 300’e yakın engelli dezavantajlı vatandaş var. Başkanımız Öztürk, seramik atölyesi açtı. Ben de buraya geldim” diye konuştu.
 

“Engellilerle birlikte engelleri aşıyoruz”

Engellilerle birlikte çalışmayı çok sevdiğini ifade eden Çalapkolu, engelli çocuklarla engelleri aştıklarını belirterek, “Engellilerle birlikte seramik yapıyoruz. Engellilerle birlikte çalışınca çok zevk alıyorum ve bu durumda çok da duygulanıyorum. İpekyolu Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk’e teşekkür ediyorum. Çünkü burada çok dezavantajlı bireyler var. Seramik atölyesinin Engelsiz Yaşam Akademisinde bu şekilde devam etmesini istiyorum. Çünkü burada engellilerle birlikte engelleri aşıyoruz. Burada seramik yapılmasını istiyorum” diye konuştu.
Evde oturmaktan canlarının sıkıldığını belirten engelli çocuklar ise okul sonrası Engelsiz Yaşam Akademisinde açılan seramik kursuna gelerek çanak-çömlek yapmaktan zevk aldıklarını dile getirdiler.

Editör: TE Bilisim