2011 yılında Van Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Sanat Sokağının yenilenmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalarda sokak için yeni bir görünüm kazandırması için çalışmalar başlatıldı. Ancak bu çalışmalar beklentileri karşılamazken sokak kaderine terk edildi. Kentin kalbi olarak bilinen sanat sokağı uygulanan birçok projeye rağmen halen enkaz görüntüsü oluşturuyor. Sanatı sadece isminde barındıran bu sokak aynı zamanda madde bağımlılığının da merkezi haline gelmiş durumda.

 

2011 yılında, “Proje Van Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü kentin en çok insan sirkülâsyonunun yaşandığı Sanat Sokağında uygulayacağı projenin çalışmalarına başladı. Önceki dönem sokağın giriş ve çıkışlarına yapılan ve görüntü kirliliği yaratan beton kemerler yıktırılırken, sanat sokağı içinde bulunan kaldırımlarda söktürüldü. Projesi büyük bir beğeni toplayan Sanat Sokağı toplam 218 bin TL ile ihale edildi.

 

‘SANAT SOKAĞI KORKUTUYOR’

2011’de yaşanan iki büyük depremin ardından kentte yıkılan birçok binanın yeri ‘enkaz çay evlerine’ dönüştürüldü. Bu sorun ne yazık ki sanat sokağında yıkılan binanın yerinde de yaşandı. Herkes bina yıkıldıktan sonra güzel bir çalışma ile birlikte sokağının da daha güzelleşeceğini düşünürken, o binanın yeri enkaz çay evi oldu. Yıkılan binanın yerini düzenleyen vatandaşlar bu alana sandalye ve masa bırakarak çay evi yaptı. Bunun yanı sıra yine aynı şekilde hasarlı olan ve yıkılması beklenen PTT’ye ait eski bina ise halen yıkılmayı bekliyor. Gerek görüntü kirliliğine gerekse de esnafın kâbusu olan bina terk edilmiş durumda. Binanın yıkılmaması nedeniyle bina madde bağımlılarının durağı haline gelirken, esnafı bu binanın da bir an önce yıktırılmasını istiyor. Eskiden gönül rahatlığıyla sanat sokağına gelen vatanda ta artık sokağa girmekten korkar duruma geldi.

 

ESNAF: BEKLENTİLERİMİZ BOŞA ÇIKTI

Esnaf sanat sokağıyla ilgili düşüncelerini dile getirirken, sokağın artık insanlar üzerinde korku yarattığını belirtti. Esnaf, “Bina yıkılınca dükkanımız binanın yıkım esnasında birkaç gün kapalı kaldı. Bizim o dönem aklımızda tek bir şey vardı, o da yıkılan binanın ve hemen yanında yıkılması planlanan PTT eski binasının yıkılmasından sonra bir çalışmanın yapılarak sokağın daha güzel bir görünüşe kavuşmasıydı. Ancak aklımızda olan ve beklentilerimiz boşa çıktı. Çünkü yıkılan binanın yeri çay evi oldu, yıkılması planlanan bina ise bir türlü yıkılmadı. Tüm bunların yanında artık sanat sokağında olmaktan ürküyoruz. Bu sokak eskiden insanların ailece gelip gezdiği bir yerdi. Ancak şuanda bırakın ailece gelmeyi tek başınıza buraya gelmekten korkar oldu insanlar. Bu sokak kaderine terk edildi. Bu konuda yetkililer harekete geçmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.” Dedi.

 

SORUN ÇOK, ÇÖZÜM YOK!

Tüm bu yaşananların yanı sıra kent genelinde artan madde kullanımı sorunu da yine aynı şekilde sanat sokağında ön plana çıkıyor. Defalarca haber yapılan bu sorun bir türlü çözülemedi. Sanat sokağında çok rahat madde satıldığı defalarca kamuoyu tarafından dile getirildi. Ancak bunun için maalesef genel çaplı bir çalışma bir türlü yapılmadı. Hele ki boş bırakılan bina ise bu soruna ve insanlara mesken oldu. Uyuşturucunun yanı sıra seyyar olarak sokakta sigara satanlarda vatandaşın tepkisine neden oluyor.

 

ALTUN: SANATA DAİR ÇALIŞMA YOK

Sanat sokağında yaşanan sorunlarla ilgili görüştüğümüz Ercan Altun adlı vatandaş, “Burası kentin kalbi olan sanat sokağıdır. Ancak bu sokakta sanattan bahsetmek çok zor ve sanattan konuşmak çok yanlış olur. Çünkü sokakta sigara satıcıları ve ekmeğini kazanmak isteyen esnaftan başka hiç kimse yok. Esnafa bir şey demek haddimize değil. Çünkü onlar kendi ekmeklerini kazanıyor ve sokağa bir katkıları var. Ancak sokakta bulunan sigara satıcıları bu sokağa zarar veriyor. Vatandaşı rahatsız ediyorlar. Bu sorun çözülmelidir. Bu sokak bu tür sorunları hak etmiyor. Adı üstünde sanat sokağı, sanata dair bir şeylerin olması gereken bir sokaktır. Bu yüzden sanata dair çalışmaların olması gerekiyor.” Dedi.

 

AL: SOKAK, SANAT SOKAĞI OLMAKTAN ÇIKTI

Gerek sokak esnafı gerekse de vatandaşlar sanat sokağının güzel bir görünüşe sahip olması için belediyeden yeni bir çalışma bekliyor. Gazetemize konuşan Fatih Al adlı vatandaş da sokak ile ilgili şu ifadelere yer verdi: “Sanat Sokağı için daha önce yapılan çalışmalar ilk önce insanların gözünde büyük bir çalışma olarak göründü. Ancak zaman ilerledikçe sokakta yapılan bu çalışma kaybolmaya başladı. Yeni bir çalışmanın yapılmadığı sokak, sanat sokağı olmaktan çıktı. 2014 yerel seçimlerinden sonra yine herkesin gözü büyükşehir olan belediyeye döndü. Çünkü bu sokak Van’a yakışmıyor. İpekyolu Belediyesi’nin yapmış olduğu park gibi güzel çalışmalar yapılmalı. Parkta ücretsiz internet bile var. Bu tür güzel çalışmalar yapılmalı.” 


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim