Van’ın en büyük sorunu haline gelen elektrik kesintilerine bir tepki de Cumhuriyet Halk Parti (CHP) İl Başkanı Cemal Şen’den geldi. Vatandaşların mağdur edildiğini söyleyen Şen, sorunu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ye taşıyacaklarını belirtti.

 

Vatandaşı çileden çıkaran ve esnafı iş yapamaz duruma getiren elektrik kesintileri devam ediyor. Her akşam kentin büyük bir bölümü karanlığa gömülürken yetkililer sorunun çözümü için duyarsız kalmaya devam ediyor. Birçok kez gazetemizde de gündeme getirdiğimiz elektrik kesintileri artık vatandaşın canına tak etti. Esnafı iş yerini kapatma derecesine getiren kesintilere halen çözüm bulunamadı. Birçok yetkili kurumlarla görüşmelerine rağmen somut bir adım atılmadığını ifade eden vatandaşlar yetkililerin duyarsızlığından şikayetçi. Esnaflar ise kesintilerden dolayı iş yapamadığını, iş yerini kapatma derecesine geldiğini belirtti. Birçok kez gazetemizde de dile getirdiğimiz elektrik kesintileri konusunda yetkililer sessizliğini koruyor.

 

AŞIRI YÜKLENME BAHANESİ

 

Sorunun çözümü için Vali Aydın Nezih Doğan ile yaptığımız görüşmede VEDAŞ yetkililerinin kendisine kesintilerin aşırı yüklenmeden kaynaklandığını ifade etti. Sorunun çözümü için çalışma yürütüldüğünü ifade eden Vali Doğan, “VEDAŞ yetkilileri sorunun aşırı yüklenmeden kaynaklandığını, bu konuda çalışma yürüttüklerini ifade ettiler.” Dedi.

 

ESNAF BIKTI

 

Esnaf kesintilerden dolayı iş yapamadığı için kentin en işlek caddesini trafiğe kapatarak duruma tepki göstermişti. Buda yetmezmiş gibi geçtiğimiz gün kesintilerden dolayı esnaf iş yerini saat 11:00’da açtı. Kesintilerden dolayı elektrikli kepenk kullanan esnaf iş yerini açamamış ve duruma tepki göstermişti. VEDAŞ yetkililerine düzenledikleri bir basın açıklamasıyla da seslenen esnaf sorunun çözümünde duyarsız kalınmamasını istedi. Tüm çabalara rağmen kesintiler halen devam ederken esnaf artık bıktı.

 

“MECLİSE SORU ÖNERGESİ VERECEĞİZ”

 

Kesintiler devam ederken bir tepki de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Cemal Şen’den geldi. Başkan Şen VEDAŞ’ın trafolar kaldırmıyor bahanesinin arkasına sağlanmaktan vazgeçmesini vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Başkan Şen, “Gerçekten ilimizde elektrik kesintilerinin had safhaya çıktığı bir süreç yaşıyoruz. Kesintiler konusunda hiçbir çözümün üretilmediğini görüyoruz. Gerek VEDAŞ’ın özelleştirme öncesi gerekse yapılan özelleştirme sonrası bu soruna bir çözüm üretilemedi. Halkımız mağdur edilmektedir. Birçok sektördeki insanlar iş yapamaz duruma gelmiştir. Birçok yurttaşın beyaz eşyası zarar görmüştür. Bu durum kabul edilemez bir durumdur. Defalarca basın ve diğer yapılar tarafından sorun Sayın Vali’ye ulaştırıldı. Sayın Valinin tüm ısrarlarına rağmen VEDAŞ trafolara aşırı yüklenildiği bahanesinin arkasına sığınmıştır. Trafolar yetersiz olabilir ama VEDAŞ’ın görevi bu trafoları değiştirmektir. Çünkü sen bu vatandaşın sırtından para kazanıyorsun. Benim kendi evime aylık 150 ila 180 TL arasında bir fatura geliyor. VEDAŞ her zaman kaçak elektrik kullanımı bahanesinin arkasına sığınıyor. Bu bahaneler sorunun çözümünde yetersiz kalan VEDAŞ’ın kılıf uydurmasıdır. Biz sorunun çözümü için takipçi olacağız. En kısa sürede CHP olarak grup başkanvekillerine soru önergesi vereceğiz.

 

“STK’LAR SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE DUYARSIZ KALIYOR”

 

STK’ların da sorunun çözümü için duyarsız kaldığını ifade eden Şen, “STK’lar tüm güçleri bir araya getiremiyor. Bir birinden habersiz oluşumlar oluşturuyorlar. İlimizdeki güçlü STK’lar bu konuda hiçbir çağrı yapmıyor. Bu yanlış bir uygulamadır. Buradan STK’lara ve siyasal partilere bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin hep birlikte bu elektrik kesintileri konusunda bu işin takipçisi ve üzerine gidelim. Biz CHP olarak sorunun çözümü için üzerimize ne düşüyorsa hazırız.” Dedi.

 

“VATANDAŞI DÜŞÜNMÜYORLAR”

 

Özelleştirmeye karşı olmadıklarını ifade eden Şen, ancak özelleştirmelerin adil ve kaliteli olması gerektiğini belirtti. Şen,” Devlet eliyle yapılan hizmetlerin daha kaliteli olduğuna inanıyorum. Çünkü devlet teknik elemanlarının fazlalığından hiçbir zaman kaçınmıyor. Ama özelleştirme olduğu zaman bir kişinin mülkiyeti haline dönüşüyor. Personel kısıtlamasına gidiliyor ve kalitesiz eleman alınıyor. Bu konu da büyük bir elektrik sorununa neden oluyor. Karlarının büyümesini düşünüyorlar. Vatandaşların sağlıklı bir ortamda yaşamasını düşünmüyorlar. Biz zaman zaman özelleştirmeye karşı çıkıyoruz. Özelleştirme daha kaliteli daha adil bir hizmet vermesi konusunda biz özelleştirmeyi destekleriz. Ama halkın en önemli ihtiyacı olan elektrik bu mevsimde kesilmesi kabul edilemez.” Dedi.  

 

“VATANDAŞLARIN SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDADIR”

 

Kentteki hava kirliliği konusunda da değerlendirmelerde bulunan Başkan Şen, hava kirliliğinin dağıtılan kalitesiz kömürden kaynaklandığını belirtti. Şen, “Van’da sadece elektrik sorunu yok. Van’da çok önemli başka bir sorun vardır. Sobaların yakıldığı saatte dışarı çıktığınızda Van gezilemez bir duruma gelmiştir. Çok kirli bir hava vardır. Vatandaşların sağlığı tehdit altındadır. Bu sorunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının dağıttığı kalitesiz kömürden kaynaklanmaktadır. Biran önce bu soruna bir çözüm üretilmelidir. Dağıtılan bu kalitesiz kömürün daha kaliteli bir kömür dağıtılmalıdır. Aksi taktirde kent öyle bir hal alacak ki insanlar artık kentte dışarı çıkamaz.” Şeklinde konuştu.


Orhan AŞAN

Editör: TE Bilisim