7 Haziran’da yapılan seçimlerin ardından kentte büyük bir dinginlik hakim. Siz buna siyasilerin ‘yorucu’ vaatlerinden bıkan halkın kafayı dinlemesi diyin ben Ramazan ‘maneviyatı’ diyeyim Van son zamanların en ‘rölanti’ dönemini geçiriyor.

 

Son 2 yılını üst düzeyde politize olan bir kent olarak geçiren Van’da sular duruldu. Dökülen ampulünü bile almayıp “Ne olur ne olmaz hanım, seçimden sonra alırız.” diyen vatandaş da alışverişe çıkmaya başladı… Yani hayat normale dönüyor.

 

Hayat normale dönüyor dönmesine de seçim öncesi hükümet olmak için kıyasıya bir yarış verenlerin şu sıralar hükümeti kurmama yolunda gösterdiği kararlılık haliyle halkın da kafasında soru işaretleri oluşturmaya devam ediyor. Kentin neresine giderseniz gidin herkesin muhabbetinin konusu aynı. Çiğ köfte kuyruğundaki vatandaş da ‘Koalisyon ne olacak?’ meselesini tartışıyor, iftar sonrası mahallede fiskos yapmaya çıkan kadınlar da… Velhasıl memleketin Ramazan bayramında da ‘bayramlaşmada’ koalisyon konuşmaması için şu hükümet tez zamanda kurulaydı iyiydi…

 

Uzunca süren siyaset karmaşasında sonra bir yanımız hep ‘siyaset’ yapsa da seçim sonrası kentte olanları, olması gerekenleri, olmayanları da konuşmak gerekiyor. Mesela…

 

Van’da güzel şeyler de oluyor…

 

-5 yıldızlı oteller yerine halk sofralarında iftarlar açılıyor, yerel yönetimlerin sofraları daha büyük rağbet görüyor.

-Van’da yeryüzü sofrası kurulup sahibi olmayan sofralarda oruçlar açılıp herkes eşit şartlarda vatandaş olmanın bilincine varıyor.

-Cumhuriyet Caddesi’nde Sanat Parkı’nda iftar sonrası açık hava sineması kuruluyor.

-Van Ekoloji Meclisi adında bir meclis kuruluyor, bu meclis ile sivil bir yapılanma ile eylem planı yapılmaya hazırlanılıyor.

-Van Çöplüğü yıllar sonra gündeme alınıyor. Van’ın belası olan çöp bundan sonra koku değil elektrik üretecek.

-Seçimin galibi HDP, seçim sürecince siyasetçiler kadar çaba sarfeden basın mensuplarına hakkını verin ‘teşekkür’ ziyaretinde bulunuyor. İlk kez bir parti tüm basın mensuplarını fikir ayırt etmeksizin ‘nezaketen’ ziyaret ediyor.

-AK Parti hükümetinde her kabine öncesi ‘bakanlık’ beklentisine rağmen bir türlü istediğini alamayan Van, HDP’deki eşgenelbaşkanlık, meclis başkanvekilliği, meclis katipliği gibi konumlarda temsil ediliyor.

 

Van’da neler olmayalı ne kadar oldu?

 

-2014 yılı seçimlerinde yeraltı otoparkları ve diğer projelerle öne çıkan Van Büyükşehir Belediyesi’nin yer üstündeki projesi olan Çok katlı otopark projesin 2010 yılında ihaleye çıkıp 2011 yılında beri çürümeye terkedileli 4 yıl oldu.

-Çevre Yolu 2011 yılında başlayıp büyük umutlarla yapılmasına rağmen yarıda durdurulup tamamlanmayalı 4 yıl oldu.

-2009 yılında Burhan Yenigün dönemindeki Van Belediyesi’nin projesi olan 2013 yılında Van Valiliğinin gündeme getirip çalışmalarını başlattığı Van Sahil Yolu rafa kalkalı 2 yıl oldu.

-Özel İdare’nin eski binasının yerine 2010 yılında çalışmaları başlatılan ve 2012 yılında tamamlanıp hizmete sokulması beklenen City Van AVM’nin inşaatı başlayalı tam 5 yıl oldu.

-Devlet Tiyatrosu çadırda oyun sahnelemeye başlayıp kütüphanesi olmayan kitapların geçici olarak sanat galerisinde kendisine yar bulalı 3 yıl oldu.

-1999’ların sonunda sınır ticareti ile Van’ı ihya eden Kapıköy’ün sınır ticaretine kapatıldıktan sonra uluslararası kapı yapılma vaatleri verileli ve her yıl açılmaya başlayalı 15 yıl oldu.

-Van Newroz Efsaneler ülkesi kurulmasının müjdesini veren AK Parti Milletvekili Burhan Kayatürk’ün açıklamasından sonra proje hayal olalı 4 yıl oldu.

 

Anlamaya çalıştıklarım…

 

-‘HDP varsa ben yokum’ diyen ‘Çözüm süreci bitecek!’ diyen MHP’nin sert tavırlarına rağmen HDP’nin ‘Sabreden Derviş’ tavrının altında yatan sebebi ve bundan sonra olacakları…

-HDP’nin çözüm süreci ile ilgili yol haritasında neyin nasıl uygulanacağını, Öcalan’ın koalisyon konusundaki fikirlerini…

-Van’da önce 6 sonra 5 sonra 4 sonra 1 vekile kadar düşen AK Parti’nin bundan sonra izleyeceği politikayı ve Van’da yürüteceği siyaseti…

-İktidara yönelik söylemleriyle seçimlerde ön plana çıkan, önemli vaatlerle sempati alan HDP’nin 7 vekili kazandıktan sonra Van’a dair icraatlarını, sorunlara eğilimlerini, politikalarını…

-2014 yerel seçimlerinden sonra kentteki birçok önemli projeyi ağırdan alan, çoğunu yarım bırakan hükümetin bundan sonra Van’la ilgili bir dizi tedbirler alıp almayacağını, piyasada konuşulan ‘devlet elini çekti mi?’ sorusunu sordurmaya devam ettirip ettirmeyeceğini, dahası devlet eliyle bundan sonra bir şeyler yapıp yapmayacağını…

-Büyükşehir Belediyesi’nin Kocaeli Van Dostluk Parkı’nı yıkmaya yönelik ardından da yıkmayıp işletmeleri satın almaya yönelik girişimleri ile bundan sonra nasıl bir hamle yapmaya çalıştığını…

-Önceki günkü meclis başkanlık yarışında bile bir isim üzerinde ittifak kuramayan meclisi bile paylaşamayan partilerin hükümeti nasıl paylaşıp ortak bir hükümet kurup kuramayacağını…

-Uğruna nice mücadeleler verilen, defalarca seçim yarışına girilen, kavga gürültü koparılan Van Ticaret Borsası’nın sessizliğini, başkanının nerelerde olduğunu ve bu eylemsizliğini…

-7 Haziran’dan kaybedilen 7 milletvekilinden sonra 7 Temmuz’da Van’a gelecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Van’da nasıl tepki vereceğini, teessüf edip etmeyeceğini ve bu başarısızlık için nasıl bir yorum yapacağını…

 

Merak ediyorum… Anlamaya çalışıyorum… Beyin fırtınasına devam!