Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hakkâri İl Teşkilatı üyeleri, Hakkâri-Van karayolu üzerinde bulunan Depin polis kontrol noktasını bir süreliğine trafiğe kapatarak, yapılan kimlik kontrollerini protesto etti. 

Bulvar Caddesi üzerindeki parti binası önünde toplanan partililer, BDP Milletvekili Adil Zozani, Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP İl Başkanı Rahmi Kurt, Parti Meclis üyesi M. Sıddık Akış, DKT üyesi Mikail Atan, Barış Anneleri ve STK temsilcileri ile birlikte yürüyüşe geçti. Ellerinde pankartlarla Cumhuriyet Caddesi üzerinden Bulvar Caddesi’ndeki belediye binası önüne geçen grup, Gezi Parkı olaylarına tepki amaçlı bir açıklama yaptı. BDP Merkez İlçe Başkanı Yavuz Aksaç, Gezi Parkı’nın toplumun dizaynından bireylerin günlük yaşamlarına dahi müdahale etmeyi kendine hak gören anlayışa karşı isyan için bir kıvılcım olduğunu söyledi.

 

AKSAÇ: GEZİYE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Aksaç, “Yıllardır doğa tahribatına karşı, toplumsal yıkıma karşı Kürdistan’da verdiğimiz mücadele bugün Türkiye illerinde on binlerin özgürlük talebiyle yankı bulmuştur. Bu isyana ülkenin demokratikleşmesi için Kürt halkı olarak sahip çıktığımızı ve büyüteceğimizi de buradan belirtiyoruz” dedi.

 

YOLU TRAFİĞE KAPATIP PROTESTO ETTİLER
Grup daha sonra araçlarla 7 kilometre uzaklıktaki Hakkâri-Van karayolu üzerindeki Depin polis kontrol noktasına giderek, karayolunu bir süreliğine trafiğe kapattı. Göstericiler, bu sırada Van istikametinden Hakkâri’nin Çukurca ilçesi istikametine gitmekte olan 5 askeri aracın önünü keserek geçişlerini kapattılar. Karayolunu bir süreliğine trafiğe kapatarak yapılan kimlik kontrollerine tepki gösteren göstericiler bir komiser ile de tartıştı. BDP İl Başkanı Rahmi Kurt, barış sürecinin kendini göstermesiyle birlikte bu noktadaki kimlik kontrollerinin daha da sıklaştığını belirterek, defalarca ilgili makamlara konuyu bildirmelerine rağmen gereğinin yapılmadığını söyledi. Kurt, kontrol noktasında bir düzenleme yapılmadığı takdirde buraya gelip günlerce oturma eylemi yapacaklarını belirtti. DTK üyesi M. Sıddık Akış ise, burada doğal olan tepkilerini dile getirdiklerini ifade etti.

 

AKTAN: BU UYGULAMAYA SON VERİLSİN
DTK üyesi Mikail Aktan da, “Buraya gelen insanlar Hakkâri’ye giderken nereye gidiyorsunuz diye soruyorlar. Oysa Hakkâri’den başka yere çıkışta yoktur. Biz buraya sadece STK temsilcileri ve parti yöneticileri olarak geldik. Bu uygulamaya tepki göstermek amacıyla fakat bu uygulama devam ederse önümüzdeki süreç ve günlerde en demokratik hakkımız olan taleplerimizi dile getirmek, halkımızla binlerle buraya bu yolu kapatmak üzere tekrar geleceğiz. Bunun için de biz başta il valisine ve güvenlik güçlerine bir çağrımız vardır. Bu uygulamaya son verilmelidir. Bunun için bugün buradayız. Burada beklettiğimiz Van’dan ve Çukurca ilçesindeki araç sahiplerinden özür diliyoruz. Hiçbir zaman kimsenin seyahat özgürlüğünü kısıtlama gibi bir amacımız yoktur” şeklinde konuştu.

 

 

Editör: TE Bilisim