Açılışa katılan Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoı, Japonya’da 2011 yılında meydana gelen depremi anımsatarak, “Kimse Yok Mu, bize en hızlı ulaşan yardım kurumu olmuş ve bize büyük yararları olmuştur. Bu yardımları ömrümüz boyunca unutmayacağız.” Dedi.

Van'da 2011 yılında meydana gelen iki büyük depremden sonra bölgede çalışmalarına devam eden Kimse Yok Mu, Van ve çevre illerdeki afet olaylarına zamanında ve profesyonelce müdahale edilmesi için Van’da 12. Asya arama kurtarma şubesini açtı. Kimse Yok mu Van Eğitim Kompleksi ve Sosyal Tesisleri'nde açılışı yapılan törene, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoı, Kimse Yok Mu Derneği Genel Sekreteri Savaş Metin ve çok sayıda Kimse Yok Mu gönüllüsü katıldı.

‘JOPANYA’DAKİ DEPREME KİMSE YOK MU EN HIZLI ULAŞAN KURUM OLDU’

Açılış öncesi konuşma yapan Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoı, Türkiye'ye 2000 yılından beri sağlık, eğitim, kadın hakları konularında toplam 30 projeye 2 milyon dolar destek verdiklerini ifade etti. Bu proje önerisinin Kimse Yok Mu Derneği’nden büyükelçiliklerine geldiğini belirten Yokoı, “Amacı felaket anında hızlı müdahale etmek ve felaketten doğan zararları en aza indirgemektir. Proje önerisine büyükelçiliğimiz katılmış ve bu sayede faaliyet anında kullanabilecek ekipman desteği sağlanmıştır. 2011 Mart ayında büyük Japonya depremi gerçekleşmiş bu depremde Kimse Yok Mu, en hızlı ulaşan yardım kurumu olmuş ve bize büyük yararları olmuştur. Bu yardımları ömrümüz boyunca unutmayacağız. Yine aynı yıl Van'da da deprem olmuş ve bu deprem şiddetli olduğu için fiziksel ve insanı kayıplar gerçekleşmişti.” Diye konuştu.

‘DEPREME HAZIRLIKLI OLMALIYIZ’

Van’da 2011 yılında meydana gelen depremde Japon Miyazaki’nın hayatını kaybettiğini hatırlatan, Yokoı, “Miyazaki'yi herkes depremin üzerinden zaman geçmesine rağmen anıyor ve hatırlıyor olmasından dolayı sizlere minnettarım. Deprem maalesef Japonya’da Türkiye’de deprem bölgesinde olduğu için depremden kurtulmaları mümkün değildir. Bu nedenle depreme önceden hazırlıklı olmalıyız. Deprem olmasın ama olsa bile bu proje kapsamında alınan malzemelerin çok yardımcı olacağını düşünüyorum. Hepimizin isteği depremlerin tekrar olmamasıdır. Ancak böyle bir felaketle karşılaşırsak Japonya’nın destek verdiği projeden sağlanan ekipmanın bir kişiyi bile kurtarması bizleri memnun edecektir.” Şeklinde konuştu.

‘KİMSE YOK MU BİR KÖPRÜDÜR’

Kimse Yok Mu Derneği Genel Sekreteri Savaş Metin de, Kimse Yok Mu olarak, daha önce kurdukları 11 Asya arama kurtarma ekibine bugün bir yenisini kattıkları için memnun olduklarını söyledi. Uluslararası birçok projeye farklı ortaklarla imza attıklarını belirten Metin, “Kimse Yok Mu, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) danışman üyesi bir sivil inisiyatif olarak dünyanın 113 ülkesinde Birleşmiş Milletlerin çözüm ortağı olarak uluslararası projelerini yine bu bağlamda ulaştırmayı başarmıştır. Bu süreç içerisinde ihtiyaç sahibi ile yardımsever arasında köprü vazifesi gören Kimse Yok Mu, elinde bulunan bütün bilgi ve birikimleri en hızlı şekilde aktarmayı bir görev bilmiştir. Bu bazen afet anında ASYA arama kurtarma birimimiz ile afetzedeleri kurtarmak, bazen insani yardım kapsamında, bazen de mesleki eğitim kursları, bazen okul, hastane, su kuyusu yetimhane inşaatı şeklinde değişirken hazırladığı raporlar ile BM toplantılarında referans alınan bir kurum olarak öne çıkmaktadır. Bugün bir köprü olarak Kimse Yok Mu, Japonya’nın katkılarıyla afet bölgesine en hızlı şekilde müdahale edebilecek 12. ekibimizi arama kurtarma dünyasına kazandırmaktadır.” Dedi.

Konuşmalardan sonra Kimse Yok Mu Derneği Genel Sekreteri Savaş Metin yardımlarından dolayı Büyükelçisi Yutaka Yokoı’ya, özel işlemeli kayık hediye ederken, Yokoı da Metin’e Japonya depreminde hayatını kaybeden Japon çocukların oynadığı oyuncak bebeği hediye etti. Hediyeleşmenin ardından 12. ASYA arama kurtarma Van Şube'si kurdele kesimiyle açıldı. Daha sonra arama ekibine aldıkları malzemeleri inceleyen Büyükelçi, arama kurtarma ekibinden detaylı bilgi aldı.


(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim