Kürt siyaset adamı Kinyas Kartal’ın aynı ismi taşıyan torununun “Bu Aşk Sana Emanet” adlı kitabı yayımlandı. Kartal, bir sonraki kitabında, dedesinin hayatını yazarak yakın dönem Kürt siyasi tarihini anlatacak.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde en yaşlı üye sıfatıyla başkanlık yapmış olan Kürt siyasetçi Kinyas Kartal’ın aynı ismi taşıyan torunu Kinyas Kartal, yeni kitabı “Bu Aşk Sana Emanet” ve projeleriyle ilgili Habertürk’e konuştu. Yeni kitabında şiir tadındaki denemelerine yer veren Kartal, “Kinyas Dedem iyi bir siyasetçiydi, babam Nadir hem siyasetçi hem iyi bir okurdu, ben de hem iyi bir hekim hem de iyi bir yazar olmaya çalışıyorum. Çehov’un ‘Tıp nikâhlı karım benim, edebiyat ise metresim’ sözlerini kendime örnek alıyorum. Birisine karşı sorumluluklarım var, diğeri ise benim tutkum” dedi.

 

Kitaplarını Kürtçe yazabilmeyi istediğini ancak sadece konuşabildiğini söyleyen Kartal, “Bir insanın anadilini bilmesi veya bilmek istemesi milliyetçilik sayılamaz. İnandığım tek milliyetçilik, kadın milliyetçiliğidir, çünkü bu dünyada en çok ezilen kadınlardır. Aşk ve sevgi, bu toprakların en büyük eksikliği. Nefreti ve kavgayı kolay özümserken, aşkı özümsemekte güçlük çekiyoruz” diye konuştu. Erkeklerin yönettiği dünyanın bugüne kadar savaş ve nefret ürettiğini kaydeden Kartal, “Kadınlar siyasette erkeklerin önüne geçebilselerdi bugün bize daha mutlu bir dünyayı miras bırakabilirlerdi” ifadesini kullandı. Kadınların daha cesur, erkeklerin ise kontrollü kararlar aldığını dile getiren Kartal, “Dünyayı kadınlar yönetseydi, bu kadar savaş acı ve sürgün olmazdı. Bugün daha mutlu bir dünyada yaşardık” dedi.

 

‘DEDEMİN ROMANINI YAZIYORUM’

Dedesi Kinyas Kartal’ın romanını yazmakta olduğunu belirten Kartal, “Dedemin hayatını romanlaştırarak yakın dönem Kürt siyasi tarihini anlatmaya çalışacağım” diye konuştu. Kartal, “Dedem hem aşiret reisi hem de Cumhuriyet tarihinin önemli siyasi figürlerinden biri. Kızıl Devrim’i yapan generallerden birinin kızı olan Viktoria ile kaçıp Van’ın Dibekdüzü Köyü’ne yerleşmiş. Buradan sonra aşiret reisliği ve siyasi hayatı başlamış. Siyaset, tarih ve aşkın bir arada olduğu güzel bir roman olacak” ifadesini kullandı.

 

Gelecek ile ilgili planları için öncelikle akademisyenliği devam ettirmek istediğini söyleyen Kartal, Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi’ndeki görevine 6 ay ara verip yurtdışında meme ve endokrin cerrahisi ile ilgili çalışmalar yapmak istediğini ifade etti. Meme kanseri tedavisindeki çalışmalara katılmak için başvurduğu Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden kabul aldığını da sözlerine ekleyen Kartal, gelecekte de tıp ve edebiyat alanındaki çalışmalarını eşzamanlı olarak yürütmek istiyor. Bugüne kadar çeşitli partilerden siyaset teklifi alan Kartal, şu aşamada siyasete girmeyi düşünmüyor.

 

Sami AKBIYIK / GAZETE HABERTÜRK

 

Editör: TE Bilisim