ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ- 2016 yılında kayyum atamasıyla birlikte kaymakam Osman Doğramacı’nın belediye başkan vekilliği koltuğuna oturduğu Gürpınar 2 yıldan az bir sürede adeta bambaşka bir ilçeye dönüştü. Göreve gelirken, “Bambaşka bir Gürpınar” sloganı ile yola çıkan Doğramacı bu sloganın ruhuna uygun çalışmalar ile Gürpınar’a vizyon katan projeleri bir bir hayata geçirdi. İlçede toplu konut yapılmasından bir çok parkın oluşturulmasına, kültür merkezlerinden Kırkpınar’dan Gürpınar’a adıyla düzenlenmesine kadar bir çok çalışma fark yaratan çalışmalar olarak öne çıktı. Bunun gibi daha bir çok proje ile farklı bir ilçe olan Gürpınar’da bunun gibi daha bir çok vizyon ve prestej projesi sürerken başkan Doğramacı yapılanlar ve Gürpınar’da yapılacak olan diğer güzellikleri gazetecilerle buluştuğu toplantıda anlattı. 30 milyonluk yatırım yapıldığı ilçede ayrıca kent girişinde atıl durumdaki 100 dönümlük arazinin dönüştürüldüğü Gürpark Millet Bahçesi'nde macera parkı, paintball, okçuluk alanı, uzay gözlemevi, at çiftliği, spor alanları, dev çocuk oyun grupları, restoran, kay kay alanı, kafe, kır kahvesi ve park alanları inşa edildi. İlçenin en çok dikkat çeken projelerden biri de merkezde Selçuklu mimarisi ile oluşturulan ticari merkezler oldu.

 

30 MİLYONLUK YATIRIMLA GÜRPINAR ÇOK DEĞİŞTİ!

 

2016 yılında terör örgütüne finansman sağladığı belirlenen BDP’li Gürpınar Belediyesine İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılmıştı. Belediye başkan vekilliğine getirilen ilçe Kaymakamı Osman Doğramacı, göreve başladığı günden itibaren ilçeyi baştan ayağa kaldırdı. İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Van'ın Gürpınar Belediyesi, yaklaşık 30 milyon liralık yatırımlarla ilçenin çehresini değiştirdi. Yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri olan Gürpınar'da, belediyeye görevlendirme yapılmasının ardından başlatılan projelerin büyük bir kısmı tamamlandı. Kent girişinde atıl durumdaki 100 dönümlük arazinin dönüştürüldüğü Gürpark Millet Bahçesi'nde macera parkı, paintball, okçuluk alanı, uzay gözlemevi, at çiftliği, spor alanları, dev çocuk oyun grupları, restoran, kay kay alanı, kafe, kır kahvesi ve park alanları inşa edildi. Kentin çehresini değiştiren vizyon projenin yanı sıra Van'ın su ihtiyacının karşılandığı Şamran su kaynağının bulunduğu 150 dönümlük Beşbulak mevkisinde de her yıl güreş müsabakalarının gerçekleşeceği er meydanı ve mesire alanı yapıldı. Değişim ve dönüşüm çalışmaları kapsamında çarşı merkezinin tamamında yıkılan metruk yapıların yerine Selçuklu mimarisiyle modern yapılar hayata geçirildi. Merkez ve kırsal mahallelerde parke taşı, altyapı ve üstyapı, oyun parkı, semt sahası çalışmaları, sosyal belediyecilik projeleriyle vatandaşların adeta gönlüne dokunan belediye, ilçeye yeni bir vizyon kazandırdı.

 

 

DOĞRAMACI: GELEN KAYNAKLARIN DOĞRU YÖNELTTİK

 

4 Ekim’de yapılacak olan festivale ilişkin basın mensuplarına açıklama yapan Kaymakam Doğramacı, “Kırkpınar’dan Gürpınar’a” sloganıyla Gürpınar ilçesini tüm Türkiye’ye tanıtmayı planladıklarını belirtirken düzenlenen toplantıda bir çok konuya da değindi. Basın mensuplarına konuşan kaymakam Doğramacı, “Bambaşka bir Gürpınar” sloganı ile yola çıktıklarına vurgu yaparak, “Bizlere Belediye Başkanlığı görevi tevdi edildiğinde ilk olarak bu kentin aciliyetle çözüme kavuşturulması gereken birçok sorununun olduğunu fark ettik. Gelen kaynakların doğru yönetilerek verimliği en üst seviyeye çıkaracak çalışmalar yapmak istedik. Sevgili arkadaşlar, biz kaymakamlar burada kalıcı değiliz ancak verilen bu fırsatı en iyi şekilde kullanarak, devletimizin tüm imkânlarını yurdumuzun her köşesinde yeşertmek, oralarda kalıcı eserler bırakmak bizlerin görevidir. Hem kaymakamlık hem de belediye başkanlığı görevi, bizleri gece gündüz demeden çalışma ve proje üretmeye sürükledi.” Diye belirtti.  

 

 

 

 

“SİZLERİ BAMBAŞKA BİR GÜRPINAR DA MİSAFİR EDİYORUZ”

 

Doğramacı yaptıkları çalışmalarda mahalle ayrımı yapmadıklarını belirterek, “Tüm Gürpınar'ı kucaklayan, yedisinden yetmişine bütün vatandaşlarımıza sahip çıkan bir anlayışla hareket ettik. Ve nihayetinde Gürpınarlılar’ın da desteğini alarak; alt yapı, mimari, çevre, tarım, sosyokültürel alanlar başta olmak üzere birçok çalışmayı kısa sürede hayata geçirdik. Bu bağlamda kentin geleceğini, sonraki yılların planlamasını da yaparak hak ettiği değere kavuşturma gayreti içerisinde olduk. Konuşmamın da başında ifade ettiğim gibi şuan sizleri bambaşka bir Gürpınar da misafir ediyoruz.” Dedi.

 

 

DOĞRAMACI: MİLLETİN KAYNAKLARINI MİLLET İÇİN HARCADIK

 

Doğramacı konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Peki bambaşka derken neyi kastediyoruz? Aslında Gürpınar aynı yerinde, Halen Van'ın en yakın ilçesi konumundayız. Eskiden de olduğu gibi pınarları halen gür, toprağı verimli, havası tertemiz. Değişim ve dönüşüme tabi olan durum ise algılardaki düşünceler oldu. Milletin kaynaklarını millet için harcayınca ne tür sonuçların ortaya çıktığına hep birlikte şahit oluyoruz. Ayrıca bu kaynakların etkin ve verimli kullanılması neticesinde bir kentin yeniden inşası bile hâsıl oldu. Bunun en güzel örneği zamanın, mekânın ve insanın huzurla buluştu yer olan Gürpınar.”

 

 

“ROBOTİK KODLAMA MERKEZİ İNŞA ETTİK”

 

Gürpınar'ı yeniden inşa sürecinde 30 mahalleye parke taşı çalışması yaptıklarını kaydeden Doğramacı, “Yaklaşık olarak 400 bin metrekareye tekabül ediyor. Bu çok ciddi bir rakam, Taziye evleri kurduk, camilerimizi, okullarımızı onardık. Yaşam merkezleri kurduk. Uluğ Bey Çocuk Akademisi, Engelsiz Yaşam Merkezi, Aile Destek Merkezimiz şu an tam teşekküllü hizmet vermekte. Çarşı dükkânları yenilendi, atıl durumdaki düğün salonu ciddi bir çalışma neticesinde Gürpınar Kültür Merkezine dönüştürüldü. Spor sahaları, örnek sera bahçeleri kurduk, Gençlerimiz için ferdi sporlar merkezi, yarınımız olan çocuklarımız için ise robotik kodlama merkezi inşa ettik. Tüm bunları yaparken de gönüllere dokunmayı ihmal etmiyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

GÜRMASA KURULDU

 

Ramazan ayı boyunca farklı farklı mahallelerde iftar programları düzenlediklerini ifade eden Doğramacı, ihtiyaç sahipleri için açılan aş evinde binlerce kişinin sofrasına misafir olduklarını söyledi. Doğramacı, “Gürpınar'da her yeni doğan çocuğa hoş geldin diyoruz. Evde bakım hizmetimiz aralıksız olarak mahalle mahalle dolaşıyor. Taziyelerimizde vatandaşlarımızın acısını paylaşıyoruz, Kurduğumuz Gürmasa birimi ile vatandaşlarımızın taleplerini hızlı ve etkin biçimde sonuca bağlıyoruz. Bu ve benzeri daha birçok çalışmayı çok kısa sürede faaliyete koyduk.” Dedi.

 

 

GÜRPINAR’A GÜRPARK

 

Doğramacı, “Tüm bunların yanı sıra burada toplanmamızın asıl nedeni 4-5 Ekim’de gerçekleşecek olan Kırkpınar'dan Gürpınar'a yağlı güreş festivali. Ancak Yağlı Güreş etkinliklerimize geçmeden önce bu cumartesi hizmete girecek olan bölgenin en büyük ve ilk tema parkının açılışından bahsetmek istiyorum. Öyle park deyip geçmemek lazım. Gürpınar Van'a 20 dakikalık bir mesafede. Neden Van'daki insanları aileleri ile birlikte hem dinlenebilecekleri hem de keyifli vakit geçirebilecekleri bir alanı Gürpınar da inşa etmeyelim diye yola koyulduk. Bu kapsamda Vana olan yakınlığımızı fırsata çevireceğine inandığımız GürPark için çalışmalar başlattık, 100 bin metrekare alan üzerine kurulu GürPark, içerisinde macera parkı, at çiftliği, gözlem evi, paintball, okçuluk alanı, kaykay alanı, tenis kortu, futbol, basketbol, voleybol sahası, dev çocuk oyun grupları, restoran, kafe, kır kahvesi gibi çeşitli tesisleri içerisinde barındıran bir alan inşa etmeye çalıştık, Ben inanıyorum ki GürPark'ı duyan Van'daki çocuklar hafta sonu anne ve babalarının ellerinden tutarak zorla Gürpınara getirmek isteyeceklerdir. Ve GürPark'a gelen aileler buraya hayran kalacaktır.” İfadelerine yer verdi.

 

 

DOĞRAMACI: SEVİLEN SANATÇI BURAY'IN KONSERİ GERÇEKLEŞECEKTİR

 

Cumartesi öğlenden sonra başlayacak olan açılış programının renkli etkinliklere sahne olacağını ifade eden Doğramacı, “Böyle bir esere Gürpınarlılar gibi Van'daki insanlarımızın da sahip çıkacağına inanıyorum. Açılış programımız sonrası yeniden dizayn ettiğimiz ve modern bir görüntüye kavuşturduğumuz kent meydanımızda sevilen Sanatçı Buray'ın konseri gerçekleşecektir.” Dedi.

 

 

BÖLGEDE BİR İLK “YAĞLI GÜREŞ FESTİVALİ”

 

Daha sonra 4 Ekim’de yağlı güreş festivalinin gerçekleştirileceğini söyleyen Doğramacı, “Kırkpınar'dan Gürpınar'a ismiyle yola çıktığımız bu çalışma, batıdan doğuya bir kardeşlik, birlik ve beraberlik projesidir. Bu anlamda Kırkpınar'dan Gürpınar'a ulusal yağlı güreşlerini birçok boyuttan ele almalıyız. Sizlerde biliyorsunuz ki bu bölgede yağlı güreş ilgi ile takip edilen bir spor dalı değil. Ancak biz bu çalışma ile kadim bir geçmişe sahip olan yağlı güreş geleneğini Doğu Anadolu Bölgesine getirerek, bu ata sporumuzun ülkemizin her köşesinde yeşertmek istedik. Sağ olsun gerek Sayın Valimiz gerek Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği bu konuda desteklerini esirgemediler. 4-5 Ekim de birlik üyesi birçok belediye başkanımız burada olacaktır. Ayrıca şehir dışından gelecek olan güreşçilerimizi burada ağırlayacağız.” Şeklinde konuştu.

 

“KENT MEYDANIMIZDA MUSTAFA CECELİ KONSERİ OLACAK”

 

Festival alanın 2800 yıllık tarihi Şamran kanalını besleyen Başbulak kaynak suyunun yanında bulunduğunu söyleyen Doğramacı, “Bizler burayı yapısı ve dokusu itibariyle çok güzel bir alan haline getirdik. Bu süreçte doğa ile iç içe olmasına, kaynak suyunu ve yeşilin korunmasına önem verdik. 115 bin metrekare alan üzerine kurulu festival alanımız ayrıca insanların hafta sonu rahatça dinlenebilecekleri, keyifli vakit geçirebilecekleri bir alan haline geldi. Spor üzerinden Edirne'den Van'a bir muhabbet köprüsü kurduğumuz Kırkpınar'dan Gürpınar'a Yağlı Güreşleri, aynı zamanda birçok etkinliğe de ev sahipliği de yapacak. Ulupamir köyünden misafirlerimiz var. Atçılık ve okçuluk gösterileri düzenleyecekler. Ayrıca Norduz koyununa dikkat çekmek amacıyla en güzel Norduz koyunu yarışması da düzenliyoruz. 4 Ekim akşamında ise kent meydanımızda Mustafa Ceceli konseri var. Yoğun bir katılım bekliyoruz. Alanın en iyi hale getirilmesi ve festival süresi boyunca herhangi bir aksaklığa mahal vermemek adına hazırlıklarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu programda bize verdiği desteklerinden dolayı Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu’na çok teşekkür ediyoruz. Burada herkese çok iş düşüyor. Bize ve sizlere çok iş düşüyor. Buraya ulaşım içinde Van AVM önünde ücretsiz olarak servisler olacak. Güzel olacak inşallah. Van’ın yeni bir festivali oluyor.” Şeklinde konuştu.

 

 

 

DOĞRAMACI: İNSANLAR GÜRPINAR’I GÖRMEK İÇİN GELECEKLER

 

Kaymakam Doğramacı son olarak şu ifadeleri kullandı: “Tüm köylere girmeye çalıştık. Her köye parke taşı götürmek için uğraşıyoruz. Bu memleketin kaynağını memleketin insanına harcadık. Eğer memleketin kaynağını memleketin insanına harcanmazsa o insanları sevmiyor anlamına gelir. Bu kaynaklar başka noktalara harcandığı vakit o noktaların adamı olursunuz. Biz bu milletin adamı olarak milletin kaynağını millete harcadık. Gece gündüz demeden çalıştık ve millet için çalıştığımızı gösterdik herkese. Her köyde çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl şehrin merkezine girdik ve bir marka şehirde ne olması gerekiyorsa onun için uğraştık. Çalışmalarımız tam anlamıyla bittiğinde nasıl bir ilçe olduğunu göreceksiniz. İnsanlar Van’a geldiğinde mutlaka Gürpınar’ı görmek için geleceklerdir. Biz şehri ve şehirliyi örnek bir konuma getirmek için uğraşıyoruz. Ciddi bir kültür merkezi yaptık. İçinde aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir alan olmuş. Bir TOKİ projemiz vardı. 256 konutla başlamak istedik. Ama yeteri kadar talep olmayınca 110 konutla TOKİ talebimizi kabul etti. Ve proje ihalesi yapıldı. Proje ihalesinin ardından inşaat ihalesi yapılacak. En ucuz evleri biz burada sunuyoruz vatandaşlara. Bizim burada ev bulma sorunumuz var. burada çalışan insanlarımız Van’a gidiyor sürekli.”

 

Editör: TE Bilisim