Van İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz, Türkiye’de küçükbaş hayvan sayısında birinci sırada olan Van’ın daha da üst rakamlara çıkabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirterek, “Yeter ki besici ve üreticiler destelensin” dedi. 


Et fiyatları başta olmak üzere çeşitli konularda açıklamalarda bulunan Van İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz, ete tavan fiyatının getirilmesinin çeşitli spekülasyonlara neden olduğunu belirtti. Bunun için üreticinin elindeki hayvan içinde bir tavan fiyatının belirlenmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, “Üreticinin önünü görebilmesi için fiyat konulması lazım. Tamam tavan fiyat bu ama, üreticideki malında fiyatının belirlenmesi gerekir. Bizim üreticiler olarak satış fiyatımız 23 TL’dir. Hem Et Balık Kurumu’na hem de kasaplara satıyoruz. Bazı kasaplar bu fiyatın 50 kuruş altında veya yukarısında satabiliyor. Tabi kasaplar bu fiyatın üzerine kendi masraflarını haliyle bırakıyor, çünkü onlara da geliş fiyatı belli. Kuzuyu da 23 TL’ye veriyoruz. Van’da ette bir pahalılık söz konusu değil. Ben bile geçtiğimiz gün kasaptan etin kilosunu 27 TL’ye aldım. Tabi biz Ankara, İstanbul, Bursa gibi pahalıya vermiyoruz. Bizim sadece sıkıntımız besi hayvanlarıdır. 200 kiloluk bir danayı 4 bin TL’ye alıyoruz. Bunun da bize kilosunu hesapladığımızda 20 TL’ye mal oluyor. Bizde 23 TL’ye veriyoruz. Asıl bunun önlenmesi lazım. Canlı hayvanın fiyatı çok pahalı. Bu anlamda Bakanlığımızın bir destek vermesi gerekiyor besiciye ve üreticiye. Biz bu destekleri bekliyoruz. Ayrıca üreticinin durumunu soruşturmak lazım. Bu işle uğraşan 25 yaşında bir üreticimiz yok. Yaşı ilerleyen orta kesim yapıyor bu işi. Çünkü bu iş kar getirmiyor, sadece insanlar geçimini yürütebiliyor. Bu iş için küçük besiciler şarttır. Memleketin ve ülkenin temel taşıdır besiciler. O yüzden bu kesime iyi bakılmalıdır” dedi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın daha iyi destekler vereceğine olan inançlarının tam olduğunu da sözlerine ekleyen Sabri Yılmaz, “Bakanlığımızın biz üreticilere çok iyi bir destek vermesini bekliyoruz. Van küçükbaş hayvan sıralamasında birinci sırada ve Türkiye’nin yüzde 10’luk oranını Van oluşturuyor. Ama bunun daha da ilerisine gidebilecek bir kapasiteye sahiptir. Bunun için şehir merkezinde bulunan ahırların dışarıya taşınmaları konusunda gerekli çalışmalar yapılmalı ve üreticilere yer verilmeli. Böyle olması durumunda üreticimiz ve besicimiz sayesinde bu oran çok daha yüksek rakamlara kavuşacaktır. Bu konuyu Van Valimiz İbrahim Taşyapan’a da ilettik ve kendileri de bu konuya duyarlı yaklaşmakta ve gerekli çalışmalar yürüteceklerine inanıyorum. Çünkü bu işin üzerine eğilmiş durumda” ifadelerini kullandı.



“ET FİYATLARININ AŞAĞIYA ÇEKİLMESİNİN FORMÜLLERİ BELLİ”

Vanlı kasapların et bulamama sıkıntısı konusunda hiçbir sorunlarının bulunmadığını da vurgulayan Sabri Yılmaz, “Kimse hakkına razı değil, bu dünyanın gidişatı böyle, herkes hakkına razı olsaydı belki dünya bugün bu durumda olmazdı. Ben kendim üreticiyim ve ahırlarımız doludur. 550 üyemiz bulunmakta, aynı şekilde bu üyelerimizin de ahırları öyle. Et fiyatlarının daha aşağı çekilebilmenin formülü üreticiye güzel bir destek verilmeli. Küçük hayvanlar, yani 13 kiloluk dişi kuzu kesilmeyecek, 100 kiloluk dişi inek kesilmeyecek, yeni doğuma gelecek hayvanları kesmemek gerek. Dişi hayvanlara ve süte iyi bir destek verilirse sayı artacak ve ülkede besiciler de rahat bir nefes almış olacaklardır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim