Van ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Sabri Yılmaz, Van’daki et üretim miktarının ve stokunun Van’a yettiğini hatta dışarı bile gönderildiğini kaydederek, Van’ın ithal ete bağlılığının olmadığını kaydetti. Gazetemize konuşan Yılmaz, Van’da yeteri kadar hayvan ve etin olduğunu belirterek, “Et piyasası şu anda Türkiye de günübirlik, haftalık olarak birliklerimizle görüşüyoruz. Şu anda bizim dışarıya yâda başka bir yere yönlenmeye ihtiyacımız yoktur. Çünkü yeteri kadar etimiz ve hayvanımız var. Besici de yılara göre kendilerini hazırlamışlar. Bu konuda bir sıkıntımız da yoktur. 2010’da arpa 300 bin liraydı, et 18 bin liraya çıktı. Bu gün arpa 850 bin liradır ne kadar arpa yâda ot pahalı olsa da gene de biz 15 TL ve en fazla 16 TL ye eti satıyoruz. Et bu gün 20 TL ye gitmesi gerekiyorsa üreticiyi kurtarsın. Günün şartlarına göre Enflasyona göre, şuanda ki Türkiye’nin şartlarına göre bizim şimdiki etlerimizin 21 TL olması gerekir. Bu fiyata gelene kadar bizim yeteri kadar etimiz ver, bu sene 2014 için diyorum et bu fiyatı bulamaz, kimse endişeye kapılmasın bizim zaten yeteri kadar etimiz ve stokta da ve besicilerde de bulunuyor.” Dedi.

“ET ALMIYORUZ HATTA DIŞARI GÖNDERİYORUZ”

İthal et alımının aksine Van’dan bir çok ile et de gönderecek yeterliliklerinin olduğunu kaydeden Yılmaz, konu ile ilgili olarak ayrıca; “Bizim kapasitemiz çok fazladır, ama bizim pazar payımızın olmaması sebebi ile bizim birçok arkadaşlarımızın şuanda beklemededirler. Fazla üretim yapamıyorlar ve hazır halde olan etimizde hazır olarak Van’dan birçok yere ve dışarıya da gönderiyoruz. Gaziantep, Kayseri ve birçok illere de gönderiyoruz. Başkentimizde ve siyasi olarak ve yönetime yakın olan bu konuyu konuşuyorlar, ondan sonra ortalığı karıştırıyorlar ve kendi çıkarlarını düşünüyorlar. Bizim gibi gece gündüz hayvanın içinde zahmet görmüş veya üretimle uğraşmıyorlar. Biz bunlara karşıyız, bizimde ithalata ihtiyacımız da yoktur.”

“BİZİM İTHAL ETE İHTİYACIMIZ YOK”

“Türkiye’de kendi tüketici ve üreticiyi de yanında yer alırsa Türkiye ithal etini ihtiyacı olmaz. Zaman içinde herkesin etin pahalı olduğunu söylüyor. Biz bugüne kadar 2014’ün ve bu ay içinde bile 16,5 TL ye et satmışız, üretici olarak, Arpayı da gene bu aylar içerisinde 850 TL ye satmışız. Türkiye de bizi il bazına göre, Konya, Gaziantep Diyarbakır’a göre günlük hayvan başına 1,5 Milyon para girdimiz fazladır, buda nakliyeden dolaydır. Bunlara göre biz gene etimizi 16 TL’ye veriyoruz ve bundan da şikâyetçi değiliz. Bizde 16 TL de alıp da markette 35 TL üzerinde yazıyorsa, o eti soruştursunlar, denetlesinler. Biz kendi işletmemizde ve kendi işimizdeyiz. Şimdiye kadar hayvanlarla uğraştık hangi hayvanın hastalığı var, hangi hayvanı kesime gidileceğini biz karar veriyoruz. Biz bunların içinde birebir yaşadığımız için biz biliyoruz. Bizimde canımız acıyor. Diyoruz ki tüketici bizimle muhatap olması lazım. Bu nedenle bizim tüketici ve üretici olarak aralarında büyük bir uçurum vardır. O aradaki kalan kişi bizim kadar düşünülürse bu sorun çözülür. Yani bizde 16.50 TL’ye bizden çıkıyorsa kasabın da 21 TL veya 22 TL’ye satıyorsa o zaman kar ediyor ve burada bir piyasada bir karışıklık olmuyor. Ama marketlerin ise bu eti 35 TL’ye satıyor ve piyasayı da karıştırıyor. Bunu içinde insanların hangi etin alacağını da şaşırıyor. Bu durumda en çok marketler bizi çaresiz duruma düşürüyor. Suç olarak eti 35 TL’ye satan olanlardır. Bu sene haberler de olsun veya başka bir yerlerde duyanlar ve ortalığa böyle haberleri atan ise ithal etin gelmesi, et yetmeyecek et zamlanacak gibi böyle söyleyenler vardı. Böyle bir şey yoktur. Bizimde et yönünde bir sıkıntımızda yoktur.” Dedi.


Erol CANSEVER – Şehrivan ÖZEL

Yasal Uyarı: Yayınlanan bu köşe yazısı/haberin tüm hakları Şehrivan Gazetesi'ne aittir. Bu içeriğin kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin/yazının bir bölümü aktif link verilerek kullanılabilir.



Editör: TE Bilisim