TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Suruç’a 6 konteyner gönderdi. Rojava ve Şengal'le dayanışma ve yardımlaşma amacıyla gönderilen konteynerler ‘Kış kapıda, Şengal ve Kobanê dışarıda!’ başlığıyla gönderildi.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu tarafından IŞİD çetelerinin saldırıları karşısında evlerinden ve yurtlarından olan Kobanêli ve Şengal'li vatandaşların barınak ihtiyaçlarını karşılamak için hazırlanan 6 adet konteyner, Rojava ve Şengal'le Dayanışma ve Yardımlaşma Koordinasyonu'na ulaştırılmak üzere Urfa'nın Suruç ilçesine gönderildi. Büyük Oto Sanayi Sitesinde TIR'lara yüklenen konteynerlerin önünde açıklama yapan Van TMMOB İKK Sekreteri Yunus Haylaz, "Kış kapıda, Şengal ve Kobanê dışarıda! Konteyner Kente destek ol!" kampanyası başlattıklarını belirterek, devletin hiçbir desteği olmadan 20 bini aşkın Êzidi'nin tüm ihtiyaçlarının yerel inisiyatiflerce karşılanmaya çalışıldığını belirtti.

ODALARA ÇAĞRI YAPILMASI KARARI ALINDI

İKK Sekreteri Yunus Haylaz yaptığı açıklamada TMMOB Yönetim Kurulu’nun 18 Ekim 2014 tarihli toplantısında; Diyarbakır İKK'nın "Kış Kapıda, Şengal ve Kobanê Dışarda! Konteyner Kente Destek Ol!" kampanyası talebinin uygunluğu, kampanyaya destek konusunda odalara çağrı yapılması kararı alındığını söyledi. Haylaz şu ifadelere yer verdi: “Basına ve kamuoyuna farklı din, mezhep ve etnik kimliklere yönelik barbarca şiddet uygulayan IŞİD’in önce Irak’ın Şengal, ardından Rojava’daki Kobanê kantonuna yönelik saldırıları sonucunda binlerce kişi katledilmiş. Binlerce kadın ve kız çocuğu tecavüze uğramış, köle olarak satılmış, çocuklar açlık ve susuzluktan yaşamını yitirmiş, yüzbinlerce kişi katliam korkusuyla yerini yurdunu terk etmek zorunda kalmıştır. IŞİD’in söz konusu bölgelerde sivillere yönelik saldırısı üzerine yüzbinlerce Ezidi Şengal dağına sığınmış, 20 bini aşkın Ezidi ise günlerce aç-susuz bir şekilde yürüyerek Şırnak, Mardin, Batman, Viranşehir ve Diyarbakır’a gelmişlerdir. Binlerce insan ağustos ayından bu yana belediyelerin, sivil toplum örgütlerinin ve bölge halkının yardımlarıyla yeni yaşam alanlarında hayata tutunmaya çalışmaktadır.”

HAYLAZ: DERME ÇATMA YAPILARDA YAŞIYORLAR

Haylaz, çadırlarda yaşayan Êzidilerin yanı sıra, Kobanê’den IŞİD saldırıları nedeniyle kaçarak derme çatma yapılarda, sağlıksız barakalara yerleşen ve kendi kaderleriyle baş başa bırakılan insanlara kış gelmeden yardım elinin uzatılması gerektiğini vurguladı. Haylaz, “Devletin hiçbir desteği olmadan 20 bini aşkın Ezidi’nin tüm ihtiyaçları yerel inisiyatiflerce karşılanmaya çalışılırken, IŞİD saldırıları nedeniyle Kobanê’den gelen yeni 200 bin kişilik göç dalgası taleplerin ve ihtiyaçların karşılanması noktasında yetersizlik yaşanmasına yol açmıştır. Çadırlarda yaşayan Ezidilerin yanı sıra, Kobanê’den IŞİD saldırıları nedeniyle kaçarak derme çatma yapılara, sağlıksız barakalara yerleşen ve kendi kaderleriyle baş başa bırakılan bu insanlara kış gelmeden yardım elini uzatmamız insani ve vicdani bir sorumluluktur. Kimliklerinden, inançlarından ve en önemlisi yaşadıkları coğrafyanın kaderi nedeniyle böyle bir trajediyle karşı karşıya kalan Ezidiler ve Kobanêliler için Türkiye’deki örgütlülüklerimiz katliamın ve göçün başladığı andan itibaren ağustos ayından bu yana temel ihtiyaçlara ilişkin kampanyalar yürüterek, birçok temel ihtiyaç malzemesini sınır bölgelerine gönderilmiştir.” Şeklinde konuştu.

“TÜM BİLEŞENLERE TEŞEKKÜR EDERİZ”

Haylaz, tüm bileşenlere desteklerinde dolayı teşekkür etti. Haylaz son olarak şunları kaydetti: “Yerel olanakların yetersiz kalmaya başladığı bugünden itibaren ise TMMOB olarak genel örgütlülüğümüzün katılımıyla olanaklarımız doğrultusunda tüm bağlı odalarımız, şubelerimiz ve temsilciliklerimiz aracılığıyla ‘Kış Kapıda Şengal ve Kobanê Dışarda’ Kampanyası çerçevesinde TMMOB Van il koordinasyon kurulu olarak şuan 6 adet konteyner alarak Suruç’a gönderilecektir. Bu nedenle TMMOB bileşenleri olan Başta İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi, Maden Mühendisleri Odası Van İl Temsilciliği, Makine Mühendisleri Odası Van İl Temsilciliği, Ziraat Mühendisleri Odası Van Şubesi Mimarlar Odası Van Şubesi ve diğer İKK bileşenlerimize ve bütün Van TMMOB üyelerine katkılarından dolayı teşekkür ederiz.” Yapılan açıklamanın ardından tırlara yüklenen konteynerler Suruç’a doğru hareket etti.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim