Dünyanın en uzun ve dik pistleri arasında yer alan Palandöken Kayak Merkezi ile kış sporlarında Türkiye'nin Avrupa'daki tanınan yüzü olarak öne çıkan Erzurum, Polonya'nın yanı sıra Çekya ve Rusya'dan gelecek turistleri ağırlamak için gün sayıyor.

Kış turizmine yapılan yatırımlarla adından söz ettiren ve dünyaca ünlü Palandöken ile Konaklı kayak merkezlerini bünyesinde barındıran Erzurum, Türkiye'nin kış turizmindeki "gözde" kenti olarak öne çıkıyor. Her yıl kış aylarında binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği kentteki Palandöken ve Konaklı kayak merkezleri, pist uzunlukları, kar kalitesi ve gece kayağıyla adından söz ettiriyor. Tatilcilerin kış aylarında vazgeçilmez adresleri arasında yer alan Erzurum'da güzel bir tatil geçirmek isteyen yerli ve yabancı turistler, uygun fiyata güzel bir tatil geçirmek için erken rezervasyon imkanlarından faydalanmaya başladı.

 

"DOLU DOLU BİR KIŞ SEZONU GEÇİRECEĞİMİZE İNANIYORUM"

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kuzeydoğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Üyesi İshak Karadaş, yaptığı açıklamada, bu yıl kış turizminden beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi. Sezon açılışında otellerde yaşanacak düşük doluluk oranlarının açılış sonrası bir aylık süreçte artmasını öngördüklerini dile getiren Karadaş, şöyle konuştu: "Kayak sezonunun açılmasına sayılı günler kala, biz turizmcileri heyecan sardı. Bu yıl kış turizminden beklentilerimiz çok yüksek. Avrupa'dan ilimize ağırlıklı olarak Polonya'dan ve Rusya'dan turistler geliyor. Çekya'dan da turistler bekliyoruz. 2017 Avrupa Gençlik Kış Olimpiyatları Festivali (2017 EYOWF) de ilimizde düzenlenecek. EYOWF kenti hareketlendirecek. Dolu dolu bir kış sezonu geçireceğimize inanıyorum."

 

UZUN PİSTLERİ VE KONAKLAMA İMKANLARI CAZİBE UNSURU

Karadaş, Erzurum'un kış turizmindeki en önemli avantajlarının, havaalanı ve şehir merkezine yakın konumu, kayak zevkini en iyi şekilde yaşatan pistleri ve konaklama imkanları olduğunu anlattı.

Bu unsurların Erzurum ve Palandöken'i cazibe merkezi haline getirdiğini vurgulayan Karadaş, şunları aktardı: "Erzurum'u kayak cazibesi haline getiren şey, uçaktan indikten 15 dakika sonra piste çıkıp kayabilme imkanının olması. Kar kalitesi çok yüksek. Palandöken Dağı'nda 22'ye yakın pist var. Bu pistlerin uzun olması sonucu, kayakseverlerin zevk alarak kayması, buranın cazibesini artırıyor. Yaklaşık 12 kilometre kesintisiz kayak yapılabilen dünyanın ikinci en uzun pistine sahibiz. İnsanlar burada 12 kilometre kesintisiz kayak yapabiliyor. Bunun avantajını çok iyi kullanıyoruz ve pazarlarımıza da bunları sunuyoruz." 

Karadaş, konaklama imkanlarının bir diğer önemli avantajları olduğuna dikkati çekerek kayak otellerinden 2'sinin 5 yıldızlı olduğunu, "dağ oteli" olarak geçen tesislerin de oldukça lüks imkanlarıyla misafirlerine yüzde 100 memnuniyet düzeyinde hizmet verdiğini sözlerine ekledi.

 

ARALIK AYININ İLK HAFTASINDA KAYAK HEYECANI BAŞLAYACAK

Kentteki Sway Otel Genel Müdür Yardımcısı Ömer Akça, ise özel sektördeki dağ otellerinin ve Büyükşehir Belediyesi denetimindeki Palandöken Kayak Merkezi'nin tüm bakımlarının yapıldığına işaret etti. Kış sezonu için her şeyi hazır hale getirdiklerini ifade eden Akça, şöyle devam etti: "Her şey hazır. Göletler dolu. Suni kar yapmak için her şey hazır. Kısmet olursa 1 hafta-10 gün sonra suni karla takviyeler yapacağız. Aralık ayının ilk haftası Palandöken'deki pistlerin yüzde 80'i açılacak, 15 Aralık itibariyle de yüzde yüz açılır. Erzurum için talepler yoğun. Uçak saatleri ayarlandı. İlave uçaklar seferlere konuldu. Yerli ve yabancı turistler, Türkiye'nin ve dünyanın en uzun, doğal pistlerine sahip olan Palandöken'de gelip kaymakla beraber, kentin yöresel lezzetlerini de tadabilecek."

Akça, tarih ve kültür şehri Erzurum'a kayak için gelen tatilcileri güzel sürprizlerin beklediğine dikkati çekerek kentin tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettirdiğini anlattı. Kente gelen turistlerin yöresel lezzetlerden tatma imkanı da bulacağını dile getiren Akça, "Buraya gelen ziyaretçilerimiz, cağ kebabı ve kadayıf dolması lezzetlerinden tadabilecek. Ayrıca ziyaretçiler Oltu taşı süslemeli hediyelik eşya da alabilecek. Erzurum'un tarihi, turistik gezilecek gidilebilecek bir çok alanı var." ifadelerini kullandı.

 

"RUSYA İLE NORMALLEŞMENİN MEYVELERİNİ ALMAYA BAŞLADIK"

Kış sezonu öncesi otellere rezervasyon almaya başladıklarını aktaran Akça, Rusya ile normalleşmenin meyvelerini almaya başladıklarını anlattı.

Akça, Rus acentelerden talepler geldiğini belirterek "Bu talepler, otellerin kapasitesine göre değerlendirilecek. Karşılığında teklifler verilecek. Bunun sonucunda Rus turistler ilimize gelmeye başlayacak." diye konuştu. Sway Otel Satış Pazarlama Direktörü Berke Dikmen de bu ay itibariyle beklentilerinin üzerinde rezervasyon almaya başladıklarını bildirdi.

Palandöken Dağı'ndaki işletmeciler olarak kışa hazır olduklarını vurgulayan Dikmen, şunları kaydetti: "Özellikle Palandöken ve Konaklı kayak merkezlerinin belediyeye devri sonrasında güzel çalışmalar yapıldı. 2017 Avrupa Gençlik Kış Olimpiyatları Festivali (2017 EYOWF) de ilimizde düzenlenecek. Bu, ilimizin tanıtımı ve kış turizminin hareketlenmesi açısından çok önemli. Geçen yıl Türkiye'nin batısında kar azdı. Ama Erzurum'un yüksek irtifada bulunması ve soğuk havası nedeniyle ciddi bir kar potansiyeli vardı. Zaten suni karlama sistemimiz de var. Geçen yıl aralık ayından başlayarak mart ayına kadar sezonu devam ettirmiştik. Bu yıl da aynısını bekliyoruz. Umarım kış turizmi açısından Türkiye'in her tarafında güzel turizm bir sezon geçiririz." 

Editör: TE Bilisim