Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 22-30 Nisan tarihleri arasında 'Kitapla Barış' şiarı ile düzenlenecek olan 2. Van Kitap Fuarı için Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya kentte bulunan gazetecilerle bir araya geldi. Eş Başkan Kaya, "En büyük hainlerin akademisyenler, şairler olduğunu, barış isteyen herkesin hain edildiğine şahitlik ettik. İşte bizde düzenleyeceğimiz kitap fuarı ile bu zihniyete, ‘Kitap’la Barış’ olarak cevap vereceğiz. Umarım düzenleyeceğimiz kitap fuarı ülkenin barışına bir katkı sunar” şeklinde konuştu.

 

İlki 2013 yılında gerçekleşen Kitap Fuarı, bu yıl 2’inci kez Van Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek. İlkini Van Valiliği’nin düzenlediği fuar bu yıl 22-30 Nisan tarihleri arasında ‘Kitapla Barış’ sloganıyla kapılarını açacak. Van’ın en çok istediği ve talep ettiği fuarlardan biri olan kitap fuarının açılışı için sayılı günler kala da Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları fuarla ilgili değerlendirme yapmak üzere gazetecilerle bir araya geldi.

 

 

KAYA: YAŞAYACAĞIZ, YAŞATACAĞIZ

Fuar nedeniyle gazetecilerle düzenlenen toplantıda ilk olarak konuşan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, toplantıya katılan gazetecilere teşekkür etti. İlki 2013 yılında Van Valiliği, Van Ticaret Odası, YYÜ ile birlikte düzenlediklerini belirten Kaya, “Daha sonra ise 2 yıl aradan geçmesine rağmen kitap fuarı yapamadık. Bu yıl ise 2’ncisini düzenleyeceğimiz kitap fuarını Van Büyükşehir Belediyesi olarak yapacağız. Ülkemizin çok acılı bir süreçten geçtiği ve büyük acıların yaşandığı coğrafyamızda kitap fuarı düzenliyoruz. Yanı başımızda Yüksekova’da bildiğimiz, gördüğümüz ama bizlerden saklanılan acılara şahitlik yapıyoruz. Yine diğer bölgelerimizde sivillerin katledildiği bir zamanda biz bu fuarı düzenliyoruz. Ama her şeye rağmen yaşamın devam ettiği, faşizme inat yaşamamız gerektiğini, tüm baskılara rağmen ısrarla mücadeleye devam ettiğimizi göstermek istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

 

KAYA: FUARIMIZ BARIŞA KATKI SUNSUN

Kaya konuşmasında şunları söyledi: “Maalesef ülkemizde de bunu yaşadık. Bir dönem içişleri bakanı,’siz terörü, teröristi dağda aramayın, mısra yazan, şiir okuyan, tuvale fırça atanların hepsi teröristtir, biz terörü ilk önce onlardan ayıracağız’ demişti. Daha sonrasında ise bir es verildi. Bunun nedeni de barış süreciydi. Ama süreç bittikten sonra içişleri bakanın söylediklerini bu kez de ülkenin cumhurbaşkanın ağzından duyduk. En büyük hainlerin akademisyenler, şairler olduğunu, barış isteyen herkesin hain edildiğine şahitlik ettik. İşte bizde düzenleyeceğimiz kitap fuarı ile bu zihniyete, ‘Kitap’la Barış’ olarak cevap vereceğiz. Umarım düzenleyeceğimiz kitap fuarı ülkenin barışına bir katkı sunar.”

 

 

ÇOBAN: BARIŞTA ISRAR ETMELİYİZ

Ardından konuşan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban ise, gazetecilere baskıların uygulandığını söyledi. Çoban, “Bütün baskı ve zorluklara rağmen haber yapma tarzınızı selamlıyorum. Kitap fuarını zor bir süreç ve atmosfer içerisinde yapıyoruz. Dün Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından Türkiye’nin ilerleme sürecine ilişkin oy çokluğu ile kabul edildi. Herkesin barışta ısrar etmesi, demokrasi, özgürlük ve hukukta ısrar etmesi gerekiyor. Bunu ülkemiz için ısrar etmeliyiz. Birlikte yaşamak için ısrar etmeliyiz. Tekçilik hiçbir ülkeye, hiçbir topluma kazandırmadı. Bizim ülkemize de tekçilik kazandırtmayacak. Dolaysıyla çokluk, çoğulculuk, demokrasi, hukuk ve bunların tamamı birlikte kazanacak.” Dedi.

 

 

FUARDA PANEL, SÖYLEŞİ VE ŞİİR DİNLETİSİ DÜZENLENECEK

Konuşmaların ardından Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Murat Ertaş, fuara ilişkin bilgilendirmede bulundu. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 aydan fazla bir süredir fuarın hazırlığının yapıldığını açıklayan Ertaş şunları söyledi: “2’nci Van Kitap Fuarı ile ilgili tüm çalışmaları tamamladık. Fuara katılacak tüm konuklar ve kitapevlerinin de kesinleşti. Kitap fuarına Van ve çevre illerden binlerce kişinin katılmasını bekledik. Fuar boyunca her gün söyleşi, panel ve dinletilerin yapılacak. Fuara 100'e yakın kitapevi, 60 tanınmış edebiyatçı katılacak. 30 panel, söyleşi ve şiir dinletileri düzenlenecek. Van Ticaret ve Sanayi Odası bahçesinde yapılacak olan fuarımız 22 Nisan Cuma günü açılacak. Sabah saat 10.00'dan akşam saat 20.00'a kadar açık olacak fuar boyunca, yazarlar imza günleri ile kitapseverlerle buluşacak. 4 bin 700 metrekare alanda yapılacak olan kitap fuarı, kent merkezinde bulunması nedeniyle aynı zamanda herkesin kolay bir şekilde ulaşabileceği bir alan konumu da taşıyor.”

 

KAYA: BUNA CEVAP VERECEK KİŞİ BEN DEĞİLİM

Yapılan konuşmalar ve bilgilendirmelerin ardından Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Çoban ve Kaya, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Avrupa’da öz yönetim ile ilgili açıklamalarına ilişkin yöneltilen soruya cevap veren Eş Başkan Kaya, Demirtaş’ın açıklamalarının çarpıtıldığını ve buna cevap verecek kişi olmadığını söyledi. Kaya, “Öz yönetimlerin sadece hendek ve barikatlara indirgenmesi doğru değil. Tartışması gerekilen birçok konu kriminalize ediliyor. HDP’ye özellikle 7 Haziran seçimlerinin ardından çok ciddi bir ambargo uygulandı. Bu ambargo nedeniyle HDP tarafından dile getirilen birçok şey basına yansıtılmadı.” şeklinde konuştu.

 

 

“BELEDİYECİLİK TOPLUM İLE YAPILABİLİR”

Yine başka bir gazetecinin, ‘Toplumun tüm kesimlerine cevap olabiliyor musunuz? Çalışmalarınıza toplumun tüm kesimlerini dahil ediyor musunuz?’ sorusuna cevap veren Kaya, kendilerinin seçimlerin ardından, toplumun tüm kesimleri ile beraber çalışacaklarını ve belediyeciliğin ancak toplum ile yapılabilineceğini her defasında dile getirdiklerini söyledi. Kaya, şunları söyledi: “Biz her zaman bunu söyledik. Belediyenin kaynakları ve belediyenin bütçesi aynı zamanda halkın malıdır. Her kesimde insanlarımıza eşit bir şekilde hizmet götürmenin temel bir ilkemiz olduğunu vurguladık. Bugün de bu amaç doğrultusunda çalışıyoruz” dedi. Yine başka bir gazeteci tarafından kentte bulunan sokak isimleri ve şehir merkezinde bulunan Feqiyê Teyran Parkı’nın isminin başka bir parka verilmesine ilişkin soruya cevap veren Kaya şu ifadeleri kullandı: “Sokak isimlerini talepler doğrultusunda meclis kararı ile değiştiriyoruz. Yine Feqiyê Teyran ismi Kürtçe olduğu için valilik tarafından kabul edilmiş değil, bizde bu karara karşı o tabelayı çarşı merkezinde bulundurmaya devam edeceğiz.”

 

KAYA: HAZIR GÜNDEMLER HABER YAPILIYOR

Öte yandan toplantının bir bölümünde ise belediye ile gazeteciler arasındaki ilişkiler tartışıldı. Gazetecilerin belediyenin basın mensuplarına bakışı ile ilgili soru ve eleştirileri değerlendirmesinin ardından Bekir Kaya’dan da gazetecilere eleştiri geldi. Bir gazetecinin ‘Bir toplantıda Van’da nitelikli gazetecinin olmadığını söylediniz. Sizce burada nitelikli gazeteci yok mu?’ sorusuna cevap veren Kaya, “Ben basınımızın bu süreci ve toplumu sorguladığını düşünmüyorum. Bizim basınımızda gündemler hazırlanır ve gazetecilerin önüne bırakılır. Ben ilk geldiğimde de basın hakkında şunları söylemiştim. Yapılan yorumlara karşı ben asla ve asla art niyet besleyemem. Yapılan yorumlar doğru olur yanlış olur bu tamamen insanların özgürlüğü ile alakalıdır. Ben buna cevap verme ve yok sayma gibi bir durumum yok. Ancak maddi bilgiler çarptırılırsa bu da beni rahatsız eder. Yerel basınla bu anlamda sıkıntılarımın olduğunu söylemişimdir. Bu kişisel olarak da söylediğim bir şey değil. Ancak meslek faaliyeti olarak eleştirdiğim çok nokta var. Yerel basın içinde genel basın içinde bu geçerlidir.” Dedi.

 

“VAN’DA ÇOK FAZLA NİTELİKLİ GAZETECİ YOK”

Van’da nitelikli gazetecilerin sayısının az olduğunu söyleyen Kaya şunları söyledi: “Gündemler de çok hızlı bir şekilde değişiyor. Yerel basınımız örnek olarak bir yaygara kopardı ve bütün Vanlıları, Yüksekovalılara karşı hain ilan etti. Bu kadar hazır gündemlerin peşine düşen basındaki arkadaşları da eleştirme hakkım da var. Bir Vanlı aile evinde 6 Yüksekovalı aileyi barındırırken basın bunu görmüyor, 3 tane emlakçının art niyetini bütün kente mal ederse ben o basının mesleğini iyi icra ettiğini söyleyemem. Bu benim düşüncelerimdir. Bu anlamda eleştirilerim var. Yeterince tartışan ve yeterince eleştiren bir yön göremiyorum. Hazırlanmış haberler ile Van basının gittiğini düşünüyorum. Gerek özel gerekse de genel sohbetlerde bunu çok iyi dile getiriyorum. Kişisel bilgileri hakkında bir şey söylemem söz konusu değildir. Van’da nitelikli bir şekilde görev yapan gazetecilerin az olduğunu görebiliyorum.”

 

KAYA: VAN BASINININ EN BÜYÜK MAĞDURU BENİM

“Van basının en büyük mağduru benim. Bunu siz yaptınız, o yaptı demiyorum. Benim KCK davasında tutuklanma sebebim basındı. Savcı duruşmada itiraf etti. ‘Bize bu bilgiyi emniyet getirmedi. Ben bu bilgiyi basından aldım’ dedi. Tüm Türkiye kamuoyuna canavar gibi gösterildik. O arkadaşları tanıyoruz. Biz onları hakka havale ediyoruz.” Yüksekova’da ve diğer illerde sokağa çıkma yasağı ardından yerlerinden zorunlu bir şekilde göç eden ailelere ilişkin yöneltilen soruya da cevap veren Kaya, belediye olarak çalışma başlattıklarını ve bu ailelerin tespitlerini yaparak yardımda bulunduklarını dile getirdi.

 

ÇOBAN: AYDA BİR KERE BİR ARAYA GELECEĞİZ

Kaya’nın ardından konuşan Eş Başkan Hatice Çoban gazetecilerin randevuları hakkında konuştu. Çoban, “Gazetecilerin bizden randevu talepleri uzun süredir oluyor. Hem gazeteci arkadaşlar bizimle iletişime geçmekte sıkıntı yaşıyorlar hem de biz böyle bir sıkıntı yaşıyoruz. Bunun için ayda bir kere genel sekreterliğimiz birimimizce yerel basınımızla periyotlar şeklinde bir araya geleceğiz. Her biriniz yaşamış oldukları ve verdiğiniz emekleri eleştirme gibi bir durum olamaz. Ama kent adına eleştirel durumlar olabiliyor. Bu anlamda bunu doğal görmek gerektiğini düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

 

“HER HANGİ BİR DÜŞMANLIĞIMIZ YOK”

Kitap fuarında yer alamayan valilikle ilgili soruyu da cevaplayan Kaya, “Bu kitap fuarını biz düzenlemek istiyoruz. Bizim tekelimizde olan bir şey değil ama biz bunu yaptık. Biz bütçesini kurumlara paylaşmadık. Belediye bunu karşılayacak bir bütçeye sahiptir. Bu yüzden biz tek başımıza bunu düzenleme kararı aldık. Ancak bu şeye değildir bir araya gelmek istemiyoruz algısı da oluşmasın. 2009 yılında biz vali bey ile beraber herkesin önünde yemek yedik. O yemeğin kente bir zararı olmadı. Ya da biz vali bey ile selamlaşmadığımız zamanda bir yararı veya zararı olmuyor. Böyle bir algı yanlıştır. Elbette ki bu kentte ki kurumlar bir araya gelecektir. Ancak sürekli bir arada görünmüyoruz diye de bu kent elden gitmiyor. Her kurumun yapabileceği bir iş var. Biz kitap fuarı yaparız, valilikte başka bir etkinlik yapar. Bu işler böyle yürüyor. Bence bu konuları da çok büyütmemek gerekiyor. Herkes bir iş yaparsa çok daha güzle işler yapılır diye düşünüyorum. Bizim her hangi bir düşmanlığımız yoktur.” Şeklinde konuştu.

 

Edremit’te bulunan Avzem Restorant’ta düzenlenen toplantıya; Eş başkan Çoban ve Kaya’nın yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Murat Ertaş ile Van Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler katıldı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim