ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ- Yapılan araştırmalar neticesinde dünya geneline bakıldığında Türkiye kitap okuma oranları bakımından yüzde 0,1’lik kitap okuma oranıyla 86’ncı sırada yer aldı. Yurt içine dönüldüğünde ise en çok kitap okuyan illerin başında Eskişehir, Ankara ve İstanbul gelirken Van bu anlamda son sıralarda yer alıyor. İşte tam da bu noktada Van İpekyolu İMKB Fen Lisesi öğretmenleri ve idarecileri bu eksikliği görmüş olmalı ki daha önce benzeri görülmemiş bir farkındalık çalışmasına imza attılar. Toplum olarak kitap okuma alışkanlığımızın olmadığını ve yeni neslin de teknolojinin esareti altında geliştiğini gözlemleyen öğretmenler, hem toplumsal anlamda bir okuma bilinci aşılamak hem de öğrencileri ve vatandaşları kitap okuma konusunda teşvik etmek amacıyla şehrin en kalabalık kahvehanelerinden birinde yaklaşık 30 öğrenci ile oturarak hem kitaplarını okudular hem çaylarını yudumladılar. İlk anlarda kahvedeki müşteriler her ne kadar meraklı gözler ile durumu izlese de belli bir sürenin ardından onlar da durumu sindirerek normalleştirmeye başladı. Öğrenci ve öğretmenler yaptıkları farkındalık çalışmasının ardından beraberlerinde getirdikleri kitapları vatandaşlarından da okuması için kahveye hediye etti.

KAROĞLU: “İNSANLAR İLK BAŞTA ŞAŞKIN GÖZLERLE BAKTI”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van İpekyolu İMKB Fen Lisesi Müdürü Tuğba Tuğ Karoğlu “İlk etapta hem kendi öğrencilerimizde okuma alışkanlığı hem de bunu biraz da halkın içinde yaparak halk arasında bir duyarlılık bir farkındalık oluşturmak açısından bu yola çıktık. Fikri ilk olarak matematik hocamız Ömer Faruk Örek ortaya çıkardı ve ardından edebiyat öğretmenlerimiz de bu fikri destekleyip geliştirdiler. Şehrin en işlek mekânları olan çay evlerinde, kahvelerde öğrencilerimizle beraber gelelim kitaplarımızı okuyalım; okuduğumuz kitapları da çay evine hediye edelim dedik. İlerleyen dönemlerde de yine bu şekilde ki noktalara gidip oralarda izinlerimizi alarak kitaplarımızı okuyacağız. Öğrencilerimiz de böylelikle bu ortamı görmüş oluyorlar. Farklı tepkiler aldığımızı söyleyebiliriz, insanlar ilk etapta şaşkın gözlerle baktılar. Öğrencilerle birlikte elimizde kitaplar ile oturmamıza, bizlerin bayan olarak kahvede oturmamıza farklı bir bakış açısı oldu ama şu anda sizde görüyorsunuz ki yadırgamıyorlar ve alışmış durumdalar.” Şeklinde konuştu.

ESEN: “KİTAP OKUMANIN YERİ VE ZAMANI YOK”

Edebiyat öğretmenlerinden Mehmet Esen ise insanların yer ve mekân gözetmeksizin kitap okuyabileceğini belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Aslında müdüre hanım çok güzel özetledi bende amacımızın hem kitap okuma konusunda bir farkındalık oluşturmak olduğunu hem de öğrencilerimizin halkla bütünleşmesi olduğunu söyleyebilirim. Öğrencilerimiz Van’ın atmosferini, sokaklarındaki havayı görsünler ve kitap okuma alışkanlığı kazansınlar istedik. Öğrencilerimizin almış oldukları eğitimin yanında ayaklarının da yere basmasını istedik. Temennimiz odur ki güzel caddelerimiz, yeşilimiz korunsun; insanlar zaman ve mekân gözetmeksizin ellerinde kitaplarla her yerde oturabilsin ve kitap okuyabilsin.”

YAVUZER: “TEKNOLOJİYİ ÜRETEN ÜLKELER GİBİ OLMALIYIZ”

Çalışmada öğrenciler ile birlikte yer alarak kitap okuyan İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer ise “Kahvehanelerde, okulda, evde gördüğümüz kadarıyla insanlarımızda okuma alışkanlığı çok az bir seviyede. Bu hepimizi üzen ve yaralayan bir durumdur. Gelişmiş toplumlara baktığımız zaman teknolojiyi üreten ve pazarlayan toplumların teknoloji ile daha az ilgilendiğini ve daha çok okuduklarını görürken; teknolojiyi satın alan ülkelerin neredeyse bütün vakti telefonda, bilgisayarda, televizyonda ve benzeri yerlerde geçiyor. Bu bizim için çok büyük bir eksiklik olmakla birlikte aynı zamanda dezavantajdır. Geçenlerde sosyal medyada gördüğüm bir fotoğrafta teknolojiyi üretenlerin otobüs duraklarında dahi kitap okuduklarını teknolojiyi satın alanların ise telefonlara başını gömdüklerini gördüm.” İfadelerini kullandı.

YAVUZER: “ÖĞRETMENLERİMİZİ VE İDAREMİZİ KUTLUYORUM”

Kitap okuma alışkanlığı kazanabilmek adına bu farkındalık çalışmasının önemli bir yer tuttuğunu belirten Yavuzer “Bizim bu durumumuzu Van İpekyolu İMKB Fen Lisemizin değerli öğretmenleri ve idarecileri fark edip bir farkındalık oluşturmak amacıyla çocuklarımızı, gençlerimizi, yaşlılarımızı kitap okumaya yöneltmek ve istenilen her yerde kitap okunabileceği bilincini oluşturmak adına yola çıktı. Bu kahvehane olabilir, iş yeri olabilir, otobüs durağı olabilir; aklımıza gelebilecek her yerde kitap okunabileceğini gösteren çok güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda bu fikri ortaya atan ve uygulayan idarecimizi, öğretmenlerimizi ve bu çalışmaya eşlik eden öğrencilerimizi yürekten kutluyorum. İnşallah okuyan bir toplum olacağız. Bildiğiniz gibi okumak insanın fikrini ve dünyaya olan bakış açısını değiştiriyor. Gidemediğiniz, ulaşamadığınız ve bilmediğiniz yerlere bir kitapla en kısa yoldan, en ucuz şekilde ulaşabilirsiniz. Umarım bizde bunun bilinciyle büyük bir eksikliğimizin olduğu okuma noktasında daha iyi bir seviyeye bu çalışmalar ile ulaşabiliriz.” Diye ekledi.

“İLK BAŞTA GARİPSEDİLER AMA ZAMANLA NORMALLEŞTİ”

Van’ın en eski kahvelerinden biri olan Hacıbaba Kahvesi Sahibi ise “Yıllardır burada bu kahveyi işletiyorum oldukça kalabalık gruplar geldi oturdular kahvemizde ama ilk defa bu şekilde güzel bir topluluk gördüm. İlk başta aklımda soru işaretleri belirmedi değil ama öğrencilerin kitaplarını açıp çayları eşliğinde okuduklarını görünce o soru işaretleri de kalktı. Diğer müşterilerimizde meraklı gözler ile bakıyorlardı ama dakikalar geçtikten sonra bunu normalleştirdiler. Kahvehanelerde bu tarz şeyler görmekte aslında garipsenmemeli sonuçta gördüğünüz gibi istenilen her yerde kahvehane de olsa insan oturup kitabını okuyabiliyor.” Gibi ifadeler kullandı.

Editör: TE Bilisim